Bergama Sızıntı Suyu Arıtma Tesisi hizmete açıldı

İzmir’in çöpünü entegre atık tesislerinde işleyerek enerji ve gelir kaynağına dönüştüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bergama Sızıntı Suyu Arıtma Tesisi’ni hizmete açarak toprağın zehirlenmesinin önüne geçti.

Bergama Sızıntı Suyu Arıtma Tesisi hizmete açıldı
10 Mart 2024 - 22:31

Başkan Soyer: “Geleceğin aydınlık Türkiye’si için hep beraber çalışmaya devam edeceğiz”

İzmir’in çöpünü entegre atık tesislerinde işleyerek enerji ve gelir kaynağına dönüştüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bergama Sızıntı Suyu Arıtma Tesisi’ni hizmete açarak toprağın zehirlenmesinin önüne geçti.

80 milyonluk yatırımla kurulan tesisin açılış töreninde önemli mesajlar veren Başkan Tunç Soyer, “Beş yıl boyunca rozetsiz belediye başkanlığı yapmaya çalıştım. Ama bunu yaparken Cumhuriyet Halk Partisi’nin değerlerini hep gözeterek çalıştım. Sadece geleceğin yatırımlarını değil, geleceğin aydınlık Türkiye’sini de inşa etmek için hep beraber çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Türkiye’ye örnek çevre projelerini hayata geçiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, bir ilke daha imza atarak evsel atıkların depolanması sonucunda oluşan sızıntı sularını arıtmak için Bergama Sızıntı Suyu Arıtma Tesisi’ni hizmete açtı. 80 milyon TL’lik yatırımla kurulan ileri biyolojik atık su arıtma tesisi sayesinde sızıntı suları hava, toprak, su ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde arıtılarak doğaya kazandırılacak. Tesisin açılış törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve eşi Neptün Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Murat Aydın, CHP Bergama İlçe Başkanı İsmail Durmaz, siyasi parti, sivil toplum kuruluşu ve kooperatiflerin temsilcileri, meclis üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda yurttaş katıldı.

“İzmir’in doğayla uyumlu yaşantısına yön veren örnek bir yapı”
Açılış töreninde konuşan Başkan Tunç Soyer, “Bugün şehrimizin doğayla uyumlu altyapısına güç katan, devrim niteliğinde bir tesisin açılışında bir aradayız. Bergama Sızıntı Suyu Arıtma Tesisi, Türkiye’de aslında devrim niteliğinde bir iş. Örneği çok olmayan ama geleceği kurtaran bir iş. Toprağın zehirlenmesinin önüne geçen bir iş. Nisan 2022’de açtığımız Bergama Entegre Katı Atık Yönetim Tesisimize yepyeni bir boyut kazandıran sızıntı suyu arıtma tesisini hizmete kazandırmanın gururunu yaşıyoruz. Doğada çöp yoktur. Doğa atık üretmez. Doğa hepimiz için yalnızca yaşam enerjisi üreten yegâne kaynaktır.  En modern teknolojilerle hayata geçirdiğimiz bu anlamlı tesisimizin ilham kaynağı, doğanın bu döngüselliğine dayanıyor. Bergama Sızıntı Suyu Arıtma Tesisimiz, benzerleri arasında Ege Bölgesi’nin en büyük, ülkemizin ise en modern tesisleri arasında yer alıyor. 80 milyon liralık bir yatırımla hayat bulan tesisimiz, İzmir’in doğayla uyumlu yaşantısına yön veren örnek bir yapı. Diğer yandan evsel atıkları yerinde dönüştürdüğümüz İzDönüşüm projemiz ile katı atık yönetiminde yeni yatırımlar yapmaya devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

“Belediye bütçesine 720 milyon lira katkı sağladık”
Beş yıl önce İzmir’in çöp sorununu çözeceğine söz verdiğini hatırlatan Başkan Soyer, “En büyük önceliğimiz, çöpü bir atık olmaktan çıkararak hammaddeye dönüştürmek, yani ekonomik bir değer olarak İzmir ekonomisine kazandırmak oldu. Bu yolda, Bölgesel Entegre Katı Atık Yönetimi Planımızı uygulamaya başladık. Harmandalı Biyogaz Tesisi'ni, ardından Ödemiş̧ Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi'ni hizmete aldık.  Şehrimizin kuzey aksında oluşan atıkları geri dönüştürmek için ise Bergama Katı Atık Entegre Tesisi’ni faaliyete geçirdik. Harmandalı Biyogaz Tesisi ile belediye bütçesine 720 milyon lira katkı sağladık. Ödemiş tesisimizde günde bin ton atığı İzmir’in ekonomisine kazandırmaya, Bergama tesisimizde ise saatte 8,46 megawatt kapasite ile enerji üretmeye başladık. Yeni ve alternatif tesisler için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.

CHP değerlerini hep gözeterek çalıştım
Beş yıl boyunca, İzmir’in sadece bugününü değil, geleceğini de gözeterek yatırımlar yaptıklarını hatırlatan Başkan Soyer, şunları söyledi: “Beş yıl boyunca rozetsiz belediye başkanlığı yapmaya çalıştım. Ama bunu yaparken Cumhuriyet Halk Partisi’nin değerlerini hep gözeterek çalıştım. Çünkü yüz yıllık cumhuriyetimizin teminatı bu değerler oldu. Gelecek yüz yılın da teminatı bu değerler olmaya devam edecek. O yüzden diliyorum ki, bizden sonra gelecek arkadaşlarımız bu hassasiyetleri gözeterek çalışmaya devam ederler. İzmirlilerin bu değerlere sımsıkı sarılacağına, bütün kalbimle inanıyorum. Sadece geleceğin yatırımlarını değil, geleceğin aydınlık Türkiyesi’ni de inşa etmek için hep beraber çalışmaya devam edeceğiz. Bugüne kadar hep beraber güzel işler yaptık. Gelecek de bundan sonra güzel olacak” ifadelerini kullandı.

“Burası, İzmir’in de Türkiye’nin de geleceğidir”
Projeyi hayata geçiren Kata İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Kurban Karagöz ise, “Biz burada çöp suyu artıma tesisi yaptık. Belki halk arasında çok bilinen bir şey olmayabilir ama çöp suyunun arıtılması çok nitelikli bir iştir. Çevreye zararı çoktur. Bu işi yaptığımız için gururluyuz. Yaptıranlarla da gurur duyuyoruz. Çevre projelerinin geri dönüşünün belki siyasi olarak bir karşılığı yoktur, parasal olarak da getirisi yoktur ama bundan sonra yapanı da yaptıranı da çok söylerler. Burası, İzmir’in de Türkiye’nin de geleceğidir. Gelecek nesillerin daha iyi bir çevrede yaşayabilmeleri için çok önemlidir. Gösterişi yoktur, farkına varılmaz ama halk için çok ciddi hizmetlerdir” dedi.

Sızıntı suları temiz su haline getirilecek
İki yıl önce 100 milyon liralık yatırımla Bakırçay Havzası’na hizmet etmek üzere kurulan Bergama Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi’nde evsel atıkların depolanması sonucu oluşan sızıntı suları 80 milyon liralık yatırımla kurulan ve günlük 310 metreküp arıtma kapasitesine sahip tesiste hava, toprak, su ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde arıtılacak. Sızıntı suları bulunduğu yerde arıtılarak temiz su haline getirilecek.  Kentsel atık su hattına verilecek su, dere gibi doğrudan alıcı ortam standartlarını sağlayacak kalitede olacak. Türkiye’nin en modern tesisleri arasında yer alan tesis, sera gazı salımını engelleyerek iklim kriziyle mücadelede önemli bir rol oynayacak.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Zeyrek: "Hayatımın sonuna kadar Manisa'ya hizmet etmek istiyorum"
Başkan Zeyrek: “Hayatımın sonuna kadar Manisa’ya hizmet etmek...
UEZ 2024'te "Yeni Global Düzende Büyüme Fırsatları" konuşuldu
UEZ 2024’te "Yeni Global Düzende Büyüme Fırsatları" konuşuldu