Başkan Çelik: "Bergama Belediyesi'nin Borcu, Belediye Şirketleri Hariç 473 Milyon TL"

Bergama Belediye Başkanı Dr. Tanju Çelik, bölgedeki tüm yerel gazeteci, radyo ve sosyal medya hesaplarının yöneticileriyle buluştu ve Bergama’nın geleceğine dair değerlendirmelerde bulundu. Başkan Çelik, tanışma toplantısına katılan tüm basın mensubu temsilcilerine teşekkür etti.

Başkan Çelik: "Bergama Belediyesi'nin Borcu, Belediye Şirketleri Hariç 473 Milyon TL"
21 Nisan 2024 - 18:49
Bergama Belediye Başkanı Dr. Tanju Çelik, bölgedeki tüm yerel gazeteci, radyo ve sosyal medya hesaplarının yöneticileriyle buluştu ve Bergama’nın geleceğine dair değerlendirmelerde bulundu. Başkan Çelik, tanışma toplantısına katılan tüm basın mensubu temsilcilerine teşekkür etti.

Bergama Belediyesi borçlarının halen hesaplandığını ve şirketler hariç 473 milyon TL borcunun bulunduğunu açıklayan Bergama Belediye Başkanı Dr. Tanju Çelik, “Bergama Belediyesi’nin 31 Mart tarihi itibarıyla 441 milyon 988 bin TL yapılandırılmış borcu bulunuyor. Bu esnada yapılmış bir ihale bulunuyor, ihale sonucuna göre 31 milyon 34 bin TL’de ihalelerden kaynaklı borç bulunuyor. Toplamda 473 milyon 330 bin dolaylarında belediyenin borcu bulunuyor. Bu borçlar sadece Bergama Belediyesi’nden geliyor, bir de Bergama Belediyesi’nin şirketlerinin borçları bulunuyor. Ciddi bir borç yüküyle belediyeyi devraldık. Aylık 23 milyon TL civarında çalışanların ödenmesi gereken maaşı var. Bu ay itibarıyla bize iller bankasından gelen para 12 milyon TL, maaşları ödemek için her ay bir 12 milyon daha eklememiz gerekiyor. Ya öz kaynaklarımızı güçlendirecek ya da borçlanma yoluna gitmemiz gerekiyor. Bu tablo üzerinde de çalışıyoruz.” dedi.


“BERGAMA İÇİN PROJELERİMİZİ ORTAYA KOYDUK, DEVLET PROJELERİNİN TAKİPÇİSİYİZ”

Genel değerlendirmelerin yapıldığı toplantıda vaat edilen projelerin gerçekleşeceğini, devlet projelerinin de titizlikle takip edileceğini ifade eden Başkan Tanju Çelik; “Bergama için projelerimizi ortaya koyduk, yarım kalan tüm projelerin de takipçisi olacağız ve hizmetlerimizi her geçen yıl artırmayı hedefliyoruz. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde olan tarihi kentimizi, kültürel mirasımızı koruyarak gelecek nesillere aktarılmasını çok önemsiyoruz” dedi.
 

DR. TANJU ÇELİK: BUGÜNE KADAR BERGAMA’DA EN YÜKSEK ORANLA SEÇİLDİK

 Kişi fark etmeksizin Bergama’nın Belediye Başkanı olduğunu belirten Dr. Tanju Çelik; “Bergama halkı bize bu yetkiyi ve görevi verdi. Daha önceki istatistiklere bakılırsa tüm kesimlerin ve diğer siyasi partilere oy vermiş kişilerin de birçoğunun oyunu aldık. Toplumumuzun bir değişim istediği, bana ve Cumhuriyet Halk Partimize güven duyduğu ortadadır. Bugüne kadar Bergama’da en yüksek oranla seçilmiş belediye başkanıyım. Meclis olarak da 3’te 2’lik bir oranla kazandık ve 4 meclis üyemizi İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’ne gönderdik. 4 meclis üyemizin 4’ü de komisyonlarda görev aldı. Meclis üyelerimize de önemli görevler düşüyor ve İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’mizde de önemli adımlar atacağız. Halkımıza da bize güvendikleri ve bizi seçtikleri için çok teşekkür ederim. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Cemil TUGAY ile de iyi anlaşıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile tam bir uyum içinde kararlar alacak, yatırımlar yapacağız” dedi. 

Dr. Tanju Çelik açıklamalarını şöyle sürdürdü:
 
“Hakan bey döneminde başlanmış bulunan Millet Bahçesi, Selinos Antik Kanal ıslahı projeleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılmış ve devam eden projeler. Çamlıpark’ta TOKİ tarafından bir yükleniciye bir kısım işlerin yapılması için verilmiş bir proje. Burada mülk sahibi Bergama Belediyesi, göreve geldiğimin ikinci gününde Çevre Şehircilik Bakanlığından gelen bir dilekçeyi önümde buldum. Burasının halı hazırda şantiye olduğu henüz açılma aşamasına gelmediği söyleniyordu.

Biz belediye olarak bir kabul komisyonu kurduk burada işler tamamlandığı zaman bu kabul komisyonumuz burayı devir alacak. Ben de yarın açılmasını istiyorum ama buradaki tüm işler bitmiş olduğunda biz burayı devir alıp halkımızın kullanımına açacağız.

Belediye borçlarına gelince Bergama belediyesinin şirketler hariç 31 Mart 2024 tarihi itibari ile borcu yaklaşık 442 milyon lira ayrıca 31 Mart sonrası ihale edilmiş işler için ödenecek rakam ise 31 milyon lira toplam belediye borcumuz 473 milyon 330 bin lira.

Tabii bu borç rakamı yüksek bunun için gelir ve gider dengesinin sağlanacağı bir rehabilitasyon dönemine geçmek lazım.  gider deliklerini kapatarak havuzu öncelikle doldurmamız lazım.

Şu an belediyede personel maaşları aylık 23 milyon lira İller Bankasından gelen rakam aylık 12 milyon lira her ay 11 milyon lira civarında bir açık var. Bu açık mevcut borca dahil değil.
Belediyenin elbette yaptığı rutin işler içinde özelikle şimdi yaz ayının başlaması ile harcamaları park bahçeler ve ilaçlama konusunda daha yüksek oluyor. Bunun içinde elbette para lazım. Ya borçlanacaksınız ya da iç kaynaklar ile giderleri azaltarak sorunu çözeceksiniz. Ama şu an bu mali tablo ile borçlanmak biraz zor önce bir takım mali rasyoların düzeltilmesi gerekecek.

Belediye borçalarının kabaca dağılımına bakacak olursanız:  İller Bankasına olan kredi borcu 63 milyon lira, Vakıfbank Borcu 30 milyon lira, Faiz borcu 82 milyon lira, belediye şirketlerine olan borç 125 milyon lira, özel firmalara olan borç 38 milyon lira, Vergi Dairesine 50 milyon lira, SGK ya 21 milyon lira, emekli sandığına 5 milyon lira, tabiatı koruma kuruluna 9 milyon lira ve depozite teminatlar 19 milyon lira.

697 ÇALIŞANIMIZ VAR
Şu an belediyemizde tam 697 personel çalışmakta. Ben bizle çalışan tüm arkadaşlarımız ile çalışmak isterim. Ama belediyemizde bir istihdam fazlalığı olduğu da bir gerçek bir kişinin yapacağı işi bazen 3- 4 kişi yapıyor. Bunlar geçmiş dönemde o zamanın koşulları ile alınmış personel niye aldınız diye sorgulama durumumuzda yok. Ben şu an belediyeyi analiz ediyorum bu arkadaşlarımız için yeni iş olanakları sağlamak bu şekilde personel verimliliğini artırmak istiyorum.

Şu an rutin belediye işleri dışında ziyaretlerde devam ediyor. Bu kapsamda 24 saat bile yetmiyor deyim yerindeyse mayıs ayında kermes hazırlıklarımız başlayacak sıkışık durumu haziran sonu atlatacağımızı düşünüyorum.

Ben devlette görev yaptım hep akademik kadroda, üniversitede ve hastane başhekimi olarak bürokrat olarak çalıştım stratejik bir elaman olarak görev aldım. Devletin yapısını ve işleyişini çok iyi biliyorum. Bu yüzden devam eden projelerin bitirilmesi için devletimle çalışacağım biz devlet millet insanıyız. Bergama da şu an en yüksek oy oranı ile seçilmiş bir belediye başkanıyım. Bu da her kesimin bana oy verdiğini ve güvendiğini gösteriyor elbette CHP’nin seçilmiş belediye başkanı olsam da tüm Bergama halkına hizmet edecek yüzde yüzün belediye başkanıyım.


BÜYÜKŞEHİR İLE UYUM İÇİNDE ÇALIŞIRIZ

Büyükşehir belediye başkanımız ile sık sık bir araya geldik seçim öncesi de görüştük bölgemizin ve ilçemizin sorunlarını iyi biliyoruz. Elbette onun destekleri çok önemli olacak ortaklaşa projelerimiz olacak. Büyükşehir belediyemiz ile Bergama, Dikili ve Kınık belediye başkanları olarak birlikte hareket edeceğiz. Meclislerimizde gerekli kararları aldıktan sonra birlikte uyum içinde kentimize ve Bakırçay Bölgemize çok hizmetlerimiz olacaktır.

Şu an Bergama belediye meclisinde CHP grubu olarak 3 te 2 nitelikli çoğunluğa sahibiyiz ve 4 meclis üyemiz Büyükşehir’e seçildi ve dördü de komisyonlara girdiler.

İZBAN Mutlaka Bergama ya gelecek biliyorsunuz İZBAN 50 – 50 oranında Belediye ile demiryollarının ortaklaşa olduğu bir şirket.  İşletmesini şuan İzmir BŞB’mizce yapıyor.  Burada aslında kamulaştırmalar tamamlandı. Bundan sonraki yapılacak masraflar İzmir Büyükşehir Belediyemize ait ben kısa zamanda bu projeye kazma vurulacaktır diye düşünüyorum.

Ayrıca Kozak Çevre Yolu Projesi ile Turizm Bakanlığının Bergama’ya ayırdığı 1 Milyar liranın mutlaka takipçisi olacağım bu konuda sizlerin ve tüm Bergama’nın desteğine ihtiyacımız olacak

Ilıca da alkol meselesine gelince başkanlık kararı ile eski durumuna getirilecek yani belli kapalı alanda alkol verilecek onların ruhsatlandırma işlemini başlatacağız”


YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İzmir Milletvekili Ösen, Kemeraltı yangınlarını TBMM gündemine taşıdı
İzmir Milletvekili Ösen, Kemeraltı yangınlarını TBMM gündemine...
"Rotamız Midilli" seferlerinin yeni sezonu başladı: İki buçuk saatte Midilli
"Rotamız Midilli" seferlerinin yeni sezonu başladı: İki buçuk...