Geleceğin lideri gençler ödüllendirildi

Geleceğin liderleri için benzersiz bir eğitim fırsatı sunuldu. Bilgi Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi akademisyenlerinin eğitim modülüyle şekillenen Gençler İçin Finansal Okuryazarlık Eğitim Projesi, pilot bölge olarak seçilen Adana’daki 18 Mesleki Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri ile hayata geçirilerek tamamlandı.

Geleceğin lideri gençler ödüllendirildi
26 Nisan 2024 - 15:25
“GENÇLER İÇİN FİNANSAL OKURYAZARLIK EĞİTİM PROJESİ”NDE BAŞARI KAZANAN OKULLAR ADANA’DAKİ ÖDÜL TÖRENİNDE BULUŞTU

Geleceğin liderleri için benzersiz bir eğitim fırsatı sunuldu. Bilgi Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi akademisyenlerinin eğitim modülüyle şekillenen Gençler İçin Finansal Okuryazarlık Eğitim Projesi, pilot bölge olarak seçilen Adana’daki 18 Mesleki Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri ile hayata geçirilerek tamamlandı.

26 Nisan 2024 Cuma günü Sarıçam Evliya Çelebi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen Ödül Töreni’nde geleceğin liderleri olacak gençlere ödülleri taktim edildi. Adana’daki 18 okuldan 25 takımın yer aldığı yarışma sonrasında 1’inci, 2’inci, 3’üncü ve jüri özel ödülüne layık görülen takımlar sürpriz hediyelerle ödüllendirildi.  

Ödül Töreni’ne Adana Valisi Yavuz Selim Köşger başta olmak üzere AK Parti Adana Milletvekili / TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı Sunay Karamık, AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, Proje koordinasyon ve yönetimini yapan İdeaLab Danışmanlık Kurucusu Selin Seferoğlu Sarıkaya ile projeye destek veren kuruluşların üst düzey yöneticileri, eğitimlere katılan okulların öğretmen ve çok sayıda öğrenci katıldı.

“Gençler için Finansal Okuryazarlık Eğitim Projesi” pilot bölge olarak seçilen Adana’daki 18 Mesleki Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerini hedefleyerek hayata geçirilmişti. 1700’ün üzerinde öğrenciye ulaşan projede gençlerin; bütçe yapma, tasarruf, borç alma ve yatırım gibi anahtar finansal kavramlar hakkında bilgi sahibi olmaları ve bu bilgileri kararlarında kullanabilme becerisi edinmeleri amaçlanmıştı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: FİNANSAL OKURYAZARLIK YAYGINLAŞTIRILMALI
Törenin açılışında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın program için gönderdiği mesaj okundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, mesajında projeye emeği geçenlere teşekkür ederek şunları söyledi: 'Günümüzde sermaye piyasalarının gelişmesi ve kripto ürünlerinin ortaya çıkmasıyla birlikte finansal okuryazarlık, hiç olmadığı kadar önem kazanmıştır. Kırılgan piyasalardan ve riskli işlemlerden gençlerimiz başta olmak üzere vatandaşlarımızı korumanın en etkin yolu, finansal okuryazarlığının erken yaşlardan itibaren artırılmasından geçmektedir. Ayrıca, finansal okuryazarlığının yaygınlaştırılması sermaye piyasalarının derinliği ve etkinliğinin artırılması bakımından da önemlidir. Ekonomi Koordinasyon Kurulumuzun 2024 yılı ikinci toplantısında da bu alanda atabileceğimiz ilave adımlar değerlendirildi. Finansal Okuryazarlık Projesi Yarışma Modülü’nün bu çabalarımıza katkı sağlayacağına inanıyorum. Ödül takdim edilen gençlerimizi tek tek tebrik ediyorum.”

YAVUZ SELİM KÖŞGER: “ADANA’DA EĞİTİME VERİLEN DESTEKLER DEVAM EDECEK”
Törende konuşma yapan Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, Adana'da gerçekleştirilen eğitim projesine katkı sağlayan tüm paydaşlara teşekkür ederek gençlere verilen eğitim desteğinin devam edeceğini belirtti. Köşger, projenin önemli bir konuya odaklandığını vurgulayarak, “Yapılan iş çok kıymetli. Gençlere hayata hazırlamak, parayı yönetmeyi öğretmek... Parayla mutluluk elde edilmez, ancak parayı doğru yönetmezseniz de olmuyor. Birçok aile faciası, parayı iyi yönetememekten kaynaklanıyor. Bu projeye emek veren ve gönülden destek olan herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. Köşger, Adanalı gençlerin azimlerini takdir ettiklerini belirterek, projeyi başarıyla tamamlayan ve yarışmada ödül alan tüm gençleri tebrik edip, eğitim ve iş hayatları boyunca başarılar diledi.

SUNAY KARAMIK: “PROJEMİZİN İKİNCİ ETABI AKDENİZ GENELİNE YAYILACAK”
Proje Liderliğini üstlenen AK Parti Adana Milletvekili Sunay Karamık eğitim projesi ile Adana’da bir “ilk” gerçekleştiğini belirterek şehrin tüm STK’larının, Halkbank ve yerel yönetimlerin destekleri, Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün yönetimi ile topyekün bir eğitim hamlesinin başlatıldığını söyledi. Gelecekte girişimci olma ihtimali yüksek mesleki teknik lise öğrencilerinde finansal okuryazarlık farkındalığı oluşturmayı hedeflediklerinden söz eden Sunay Karamık, yeni nesil öğrenme teknikleri ile müfredatı oluşturulan projeye gençlerin ilgisinden ötürü teşekkür etti. Sunay Karamık şöyle konuştu: “Finans bilgisi, artık hayatın ta kendisi. Ev ekonomisinden iş dünyasına, gündelik yaşamın içindeki alışverişten girişimcilik adımlarına kadar her alanda ve herkese finans bilgisi gerekiyor. Şu bir gerçek ki; parasını yönetemeyen hayatını yönetemez. İşte bu yüzden gençlerimizi finansal okuryazar yapmak için kolları sıvadık. Başlangıçta çok karmaşık veya uzmanlık gerektiren bir alan gibi görünen eğitimlere sonrasında gençlerin ilgisinin artmasıyla mutlu olduk. İlk haftadan itibaren hızlı bir ivme yakalayan eğitimlere katılım oranlarında da ciddi bir yükseliş yakaladık. Oyunlaştırma tekniği kullanılarak hazırlanan soru bankasını, hiçbir not ve ödül beklentisi olmamasına rağmen öğrencilerin dikkatini çektiğini deneyimledik. 1700 öğrenci, oyunlaştırma sayesinde, 4000’in üzerinde soru bankasına bağlandı ve %80’lik bir kısım tam puanlara erişene kadar bu modülü kullandı. Projenin bu şekilde başarıya ulaşması ve gençlerin finansal okuryazarlık seviyelerinin yükselmesini sağlaması ile gurur duyuyoruz. Gençlerin yoğun ilgisini gören proje gösteriyor ki; Finansal Okuryazarlık Eğitimi ülke çapında yaygınlaştırılmalı ve finansa ek olarak farklı konu içerikleriyle zenginleştirilmeli. Hedefimiz, yıl sonuna kadar Akdeniz genelinde ikinci Finansal Okuryazarlık Programı’nı başlatarak sonrasında ülke çapında daha fazla gence ulaşabilmek.”

ÖZLEM ZENGİN: EĞİTİMLER, GENÇLERİN KENDİLERİNE YAPACAKLARI EN BÜYÜK YATIRIMDIR
AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, programda yer almaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek gençlerin bu programın bir parçası olmasının önemine değindi: “Hayatta hiçbir şey büyük şeylerle aniden ortaya çıkmaz. Bütün başarılarımız aslında planlı, düzenli ve belirli bir yönelimi olan çalışmalarla gerçekleşir. Tasarruflarımız da aynı şekilde işler. Kendi hayatıma baktığımda, sahip olduğum hiçbir şeyi kolayca elde etmedim. Gayret ve belirli şartları zorlayarak başardığımı görüyorum. Özellikle gençlerin finansal okuryazarlık programının bir parçası olması, kendilerine, geleceklerine ve ailelerine dair böyle bir yatırımın önemini vurguluyor. İnsanın en büyük yatırımı kendine yapılan yatırımdır.

SARIKAYA: “GENÇLERİN FİNANSAL YETKİNLİK VE BECERİ KAZANMALARINI HEDEFLEDİK”
İdeaLab Consulting Kurucusu Selin Seferoğlu Sarıkaya, geleceğin ekonomisine katkı sağlayacak projenin parçası olmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirtti ve projeyi destekleyen ya da sponsor olan tüm kuruluşlara teşekkür ederek eğitim serüveni hakkında bilgi verdi: “Geçtiğimiz yıl Kasım ayında ilk olarak adım attığımız projeye, müfredatın hazırlanmasının ardından start verdik. Uzun soluklu bir hazırlık aşamasının ardından hızlı bir eğitim süreci geçirdik. Okudukları bölüm ayırt edilmeksizin, tüm 11. sınıf öğrencilerini kapsayan eğitim projesi, finansal okuryazarlık becerilerini arttırmak üzerine tasarlandı. Beş farklı modülle; aile ekonomisi, finansal karar alabilme becerisi, devletin ve finansal kurumların işleyişi ile profesyonel hayatta iş birimlerinde uygulayabilecekleri finansal yetkinlik ve beceri kazanmaları hedeflendi.

Projenin amacı; Mesleki Teknik Anadolu liseleri başta olmak üzere, mevcut müfredatlarında gençlerin aldığı teknik eğitimleri destekleyici, taktiksel ve uygulamaları öğrenebilecekleri, yetkinliklerini geliştirmeye, onları kariyerlerine hazırlamaya odaklanan atölyeler ve eğitimlerden oluşan bir platform kurgulamak.”

FİNANS BİLGİSİ ÜZERİNE YOĞUN EĞİTİM ALDILAR
Halkbank'ın ana sponsorluğunda hayata geçen Finansal Okuryazarlık Eğitim Projesi’ne Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Adana Ticaret Odası, Adana Sanayi Odası, Adana Ticaret Borsası ve Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Kadın Platformu da destek verdi.
Bilgi Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi akademisyenlerinin eğitim modülüyle şekillenen proje; 1700’ün üzerinde gence ulaşarak 1200 dakikalık yoğun eğitim, sınavlar ve interaktif aktivitelerle gençleri bilgi ve becerilerini zenginleştirmeye teşvik ediyor. Dinamik içerikler, etkileşimli aktiviteler, konu pekiştirici soru testleriyle dolu eğitim modülü, bilgilerin pekişmesini sağlayarak eğitime heyecan katan yarışma modülü ve sürpriz ödüllerle zenginleştirildi.

ŞAMPİYON OKUL GEVHER NESİBE MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
Finansal Okuryazarlık Eğitim Projesi’nin Ödüllü Yarışmasının şampiyon okulu ise Gevher Nesibe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi oldu. İkinci seçilen okul Borsa İstanbul Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi olurken üçüncü Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve jüri özel ödülüne ise Atakent Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde yer alan takımlardaki öğrenciler layık görüldü.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Yapay zekanın insan hayatına etkileri...
Yapay zekanın insan hayatına etkileri...
ESHOT otobüsüne zarar veren taksiciye ceza
ESHOT otobüsüne zarar veren taksiciye ceza