İzmir Ticaret Odası'nın 111'inci kardeş odası "Sao Paulo Ticaret Odası" oldu

İzmir Ticaret Odası’ndan iki ülkeyi birleştiren anlaşma... Bugüne kadar yurt içi ve yurt dışında toplam 131 oda ve kurum ile 110 anlaşma imzalayan İzmir Ticaret Odası’nın 111’inci kardeş odası, Sao Paulo Ticaret Odası oldu.

İzmir Ticaret Odası'nın 111'inci kardeş odası "Sao Paulo Ticaret Odası" oldu
03 Ekim 2023 - 00:00

İZMİR İLE SAO PAULO “KARDEŞ” OLDU

Bugüne kadar yurt içi ve yurt dışında toplam 131 oda ve kurum ile 110 anlaşma imzalayan İzmir Ticaret Odası’nın 111’inci kardeş odası, Sao Paulo Ticaret Odası oldu. Toplam dış ticaret hacmi 5,6 Milyar dolar seviyesinde olan iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendiren bu anlaşma ile İzmir ile Sao Paulo Ticaret Odaları birlikte çalışıp iş birliğini güçlendirecek, Türk firmalar Brezilya’da farklı sektörlerde de var olma imkanı bulacak.


İLK ADIM SAO PAULO’DA ATILDI

İZTO ile Brezilya arasındaki iş birliğinin ilk adımı, 2022 yılında T.C. Ticaret Bakanlığı desteği ile yürütülmekte olan Tıbbi Cihaz ve Malzeme URGE (Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi) Projesi kapsamında atıldı. Türkiye’nin ve İzmir’in giderek artan bir potansiyel barındıran tıbbi cihaz ve malzeme sektörünü, Latin Amerika pazarlarında tanıtmak amacıyla başlatılan proje ile Brezilya’nın Sao Paulo ve Şili’nin Santiago şehirlerinde İkili İş Görüşmeleri Yurtdışı Pazarlama Organizasyonu gerçekleştirildi.


TİCARET ODALARI ARASINDA PROTOKOL İMZALANDI

Sao Paulo’da kurulan önemli bağlar meyvelerini kısa sürede verdi ve iki kentin ticaret odaları arasında iş birliği protokolü imzalanması kararlaştırıldı. İzmir Ticaret Odası (İZTO) ve Brezilya Sao Paulo Ticaret Odası arasındaki işbirliği protokolü imza törenine, İZTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Kızılgüneşler, Sao Paulo Ticaret Odası Konsolosluklar ve Uluslararası Ticaret Odaları Konseyi Koordinatörü Ricardo Cury, T.C. Sao Paulo Başkonsolosu Gürsel Evren, T.C. Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi Büyükelçi Naciye Gökçen Kaya,  Brezilya İzmir Fahri Konsolosu Ali Tamer Bozoklar, Sao Paulo Ticaret Ataşeleri Gökçen Türk ve Seçil Önel, İZTO Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa Tanyeri, İZTO İş Geliştirme Müdürü Pınar Karayılanoğlu, Uluslararası Etkinlikler ve Turizm Müdürü Uğur Sülün ile İZTO İş Geliştirme Müdürlüğü Uzmanı Suğun Şıvga Keleş katıldı.


KIZILGÜNEŞLER: PEK ÇOK SEKTÖRDE İŞBİRLİĞİ İMKANIMIZ VAR

Brezilya’nın Latin Amerika ve Karayipler bölgesinde ülkemizin en büyük ticaret partneri konumunda olduğunu vurgulayan İZTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Kızılgüneşler, “İki ülke arasındaki toplam dış ticaret 5,6 Milyar dolar seviyesinde. İzmir Ticaret Odası olarak, T.C. Ticaret Bakanlığı’ ‘Uzak Ülkeler Stratejisi’ ile 18 ülkeye yönelik desteklerden faydalanıyoruz. Brezilya bu hedef ülkeler arasında olumlu farklılıkları olan çok önemli ve büyük bir pazar. 2022 Eylül ayında URGE Tıbbi Projemiz Heyeti ile Brezilya Sao Paulo Ticaret Odası’nda ağırlandık, verimli görüşmeler yaptık ve sonuç olarak şuan kardeş oda anlaşması imzalamak için bir araya geldik. İzmir pek çok farklı sektörde üretim ve ihracat potansiyeli olan, geniş bir yelpazede faaliyet gösteren bir ekonomiye sahip. Farklı sektörlerde pek çok işbirliği yapma imkânımız var. Kardeş oda anlaşması ile hali hazırda geliştirdiğimiz olumlu ilişkilerimizi daha da günlendirerek, daha fazla alanda iş birliği yapacağımıza inanıyoruz” dedi.


CURY: ÜRÜN GRUPLARINI ÇEŞİTLENDİRMEK MÜMKÜN

Sao Paulo Ticaret Odası Konsolosluklar ve Uluslararası Ticaret Odaları Konseyi Koordinatörü Ricardo Cury, “İki ülke ve şehir arasında dış ticaret rakamları daha da yükseğe çekilebilir. Dış ticaret ürün gruplarımızı da çeşitlendirmemiz mümkün. Kardeş oda anlaşması ile ortak çalışmalarımıza ve işbirliklerine daha da hız vereceğimizi düşünüyoruz” diye konuştu. Türkiye Sao Paulo Başkonsolosu Gürsel Evren ise, “2022 yılında ortaya çıkan Sao Paulo Ticaret Odası ve İzmir Ticaret Odası’nın kardeş oda olması fikri karşısında İZTO hemen harekete geçti. İki şehir de yüksek potansiyelli, ülkelerinin önemli şehirleri. Bugün Cumhuriyetimizin 100. yılı çerçevesinde şehirlerimiz arasında bağı arttıracak kardeş oda anlaşması imzalamaktan dolayı çok mutluyum” dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Zeyrek: "Hayatımın sonuna kadar Manisa'ya hizmet etmek istiyorum"
Başkan Zeyrek: “Hayatımın sonuna kadar Manisa’ya hizmet etmek...
UEZ 2024'te "Yeni Global Düzende Büyüme Fırsatları" konuşuldu
UEZ 2024’te "Yeni Global Düzende Büyüme Fırsatları" konuşuldu