Bergama halılarını Dünya'ya tanıtan bir "kültür elçisi"

Kadriye Yakar tüm Bergamalının yakından tanıdığı halı ve el sanatları konusunda 45 yıldır usta öğreticilik yapan bir kişi.

Bergama halılarını Dünya'ya tanıtan bir "kültür elçisi"
12 Mart 2024 - 00:07
Kadriye Yakar tüm Bergamalının yakından tanıdığı halı ve el sanatları konusunda 45 yıldır usta öğreticilik yapan bir kişi. 15 yıl önce kurduğu kooperatif ile Bergama'da var olan 50 çeşit halıyı araştıran ve tüm dünyaya tanıtan  ve UNESCO Tarafından kültüre yaptığı bu katkılardan dolayı “Yaşayan İnsan Hazinesi” seçilen Kadriye Yakar, “Ben, UNESCO Tarafında“Yaşayan İnsan Hazinesi” seçildim. Rabbim bana ülkemize bu konuda tanıtım elçisi olmayı nasip etti” dedi. 



Kadriye Yakar ile yaptığımız söyleşiden öne çıkanlar şöyle:
“1962 Tokat doğumluyum 50 yıldır halıcılık ve el sanatları konusunda çalışıyorum ilkokulu 12 yaşında bitirdikten sonra 5 yıl halıcılık ve el sanatları konusunda eğitim aldım. Daha sonra Halk Eğitim Merkezlerinde yurdumuzun birçok yerinde usta öğreticilik yaptım. Bergama Halk Eğitim Merkezinden emekli olduktan sonra 15 yıl önce Bergama'da halıcılık ve el sanatları konusunda bir kooperatifi kurdum. Türkiye hala halı üretiminde dünya birincisi olsa da üretim emeğin ucuz olduğu Çin, Hindistan ve Pakistan gibi ülkelerde işadamlarımızca halı üretimi yaptırılıyor.

Ben bu kooperatifi kurduğumda Hereke halısını İran kapmıştı amacım Bergama halılılarını yaşatmak ve gün yüzüne çıkarmak. Kooperatifimiz konusunda ilçe kaymakamımız bize o dönemde çok yardımcı oldu. Kaymakamlıktan aldığımız ilk malzemeler ile dokuduğumuz halıları satıp 60 adet halı tezgahı satın aldık. İzmir il ticaret müdürlüğünde katkısı ile 150 civarında bir tezgâh bize gönderildi. Şu an merkezimiz dışında köylerde yetiştirdiğimiz kursiyerlere verdiğimiz tezgâhlarımız var. Onlara kooperatifimizin üretim sürecine dahil ettik. Bizim üretimimiz kooperatif olarak ülkemizin birçok yerinde devam ediyor. Mesela Siirt’te orada özellikle erkeklerimiz çalışıyor halı üretimi yaptırıyoruz. 2020 yılında İZKA’NIN SOGEP Projesi kadınlara yönelik destek projesi çerçevesinde destek aldık.  bu bizim işimizi kolaylaştırdı. Biz üretim konusunda Katar ve ABD ile de işbirliği yapıyoruz. Bu bize özel bir durum biz Bergama'da ülke halıcılığımızın Avrupa ve Dünya ya açılan kapısıyız. Bergama halıları aslında 50 çeşit sadece Kız Bergama biliniyor ama zamanında Alman ve İtalyan ressamlar bu halıları resmettikleri için onların isimleri ile Holbayn ve Lotto halıları diye bilinen halılar aslında Bergama halıları. Zamanında haçlı seferlerinden dönen komutanlar Anadolu’dan ve Ortadoğu’dan evine halılar götürmüşler ve eski dönem Ortaçağda Kiliselerin tahribatını saklamak için Bergama halıları ile kiliseler kapatılmış. Biz burada 14 yüzyıldan günümüze kadar olan halıları tamir ediyor ve yenilerini dokuyoruz. Ben UNESCO Tarafında yaşayan kültür hazinesi seçildim. Rabbim Bana ülkemize bu konuda tanıtım elçisi olmayı nasip etti.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Zeyrek: "Hayatımın sonuna kadar Manisa'ya hizmet etmek istiyorum"
Başkan Zeyrek: “Hayatımın sonuna kadar Manisa’ya hizmet etmek...
UEZ 2024'te "Yeni Global Düzende Büyüme Fırsatları" konuşuldu
UEZ 2024’te "Yeni Global Düzende Büyüme Fırsatları" konuşuldu