YKS test tekniğinde dikkat edilmesi gereken önemli noktalar

18-19 Haziran 2022 tarihinde gerçekleşecek olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları Ekrem Elginkan Lisesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik uzmanları öğrencilere ve ailelere yararlı önerilerde bulundu.

YKS test tekniğinde dikkat edilmesi gereken önemli noktalar
15 Haziran 2022 - 21:55

SINAVDA KONTROL SENDE!

18-19 Haziran 2022 tarihinde gerçekleşecek olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları Ekrem Elginkan Lisesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik uzmanları öğrencilere ve ailelere yararlı önerilerde bulundu.

Uzmanlar; sınavdaki soruların, hazırlıklı tüm adaylar tarafından çözülebileceğini belirtirken, öğrencilerin sınav sırasında motivasyonlarını yüksek tutmaları için yapabildikleri sorulara odaklanmalarını söyledi. Ek olarak, adaylara netlerini yükseltmek için test tekniğine dikkat etmelerini ve turlama tekniği adımları uygulamaları gerektiğini hatırlattılar.

Sınav günü yanınıza; giriş belgesi, geçerli kimlik ve şeffaf pet şişe içinde suyunuzu alarak,  zamanında sınav yerinde olun

Öğrencilerin TYT ve AYT oturumlarında saat 10.00’dan sonra; YDT oturumunda saat 15.30’dan sonra sınav binasına alınmayacağı için aileler bu saatlerden önce sınav yerinde olmaya özen göstermelidir. Adaylar sınava yanlarında sınava giriş belgesi, geçerli bir kimlik dışında herhangi bir eşya, araç gereç vb. getirmemelidir. Sınavın yapıldığı her bir salona en az bir adet duvar saati, adayların sınavda kullanacakları gereçler (kalem, silgi, kalemtıraş), şeker ve peçete ÖSYM tarafından sağlanacaktır. Adaylar sınava şeffaf pet şişe içinde su getirebileceklerdir.

Sınavdan önceki gece sınavı başarıyla tamamladığınız anı hayal edin, heyecan ve kaygının, başarınız için gerekli olduğunu bilin

Uzmanlara göre; sınav herkes için heyecan verici bir durum, bu heyecan başarı için gerekli. Öğrenciler heyecan ve kaygıyla kavga etmeden, kaygıdan etkilenen bölgeye odaklanıp nefes egzersizi yaparak kaygıyı kontrol altına alabilir. Aynı zamanda adaylar kendisiyle aynı sınav heyecanını paylaşan 3.243.425 kişi olduğunu hatırlayabilir. Aileler ve öğrenciler sınava ait olumlu cümleler kullanmaya çaba gösterebilir. Olumsuz cümle akıllarına geldiğinde hemen alternatif olumlu cümleyi bulup o cümleye odaklanabilirler. 
 
Uzmanlar, öğrencilere sınav hakkında olumsuz duygularını aktaran, sınav anılarını anlatan, kaygı yaratabilecek kişilerden uzak durmaya özen göstermeyi de öneriyor. Öğrenciler rutinine bağlı kalarak, uyku düzeninizi bozmamalı, uyumakta zorluk çekerse, bunu olumsuz bir durum olarak algılamamalı, gevşeme egzersizleri ile kendini rahatlamaya çalışmalı. Gençler ayrıca; sınavı başarı ile tamamladığı anı hayal ederek motivasyonlarını arttırabilirler.

Sınav sabahı yeni gıdalardan uzak durun, sade ve rahat hissettiğiniz şekilde giyinin

Öğrenciler sınav giriş belgesi ve kimliğini kontrol edip, yanına almalı. Kendisini içinde rahat hissedeceği, kılavuzda yer alan koşullara uygun, aksesuar içermeyen, sade bir kıyafet tercih etmeli. Aileler gençlere alışık olduğu türden bir kahvaltı hazırlamalı, değişik ve yeni gıdalardan uzak durmalarını sağlamalı. Öğrenciler ve aileler daha önceden sınav yerini ziyaret ettilerse bir saat öncesinde, ilk kez gideceklerse biraz daha erken yerlerinde olmalı. Saat 10.00 da sınav salonuna giriş kapılarının kapandığı unutulmamalı. 
 

YKS test tekniğinde dikkat edilecek noktalar:

• Soruya takılıp kalmayın, çözebildiğini çöz çözemediğini geç, yöntemini kullanın.
• Bütün seçenekleri okumadan cevabı işaretlemeyin.
• “Bu kadar kolay olabilir mi?” diye takılmayın.” Soru dağılımı içinde çok kolay ve “Bu da olur mu?” denilecek türde sorular da olabilir.
• Dikkat ve konsantrasyon teknikleri kullanın. Bir noktaya odaklanmak,  sağ yumruğu sıkmak, sonsuzluk işareti çizmek gibi…
• Sınava başlamadan derin bir nefes alıp nefesi yavaşça verin. 
• Yapamadığınız soruya değil yapabildiklerinize odaklanın.
• Sınavın dereceli sınav olduğunu unutmadan, sınavda kolay, çok kolay ve normal soruların olduğunu hatırlayın.
• Sınav görevlisi size son 15 dk.’da uyarıda bulunacaktır. Süre yönetimini sağlamak için turlama tekniğini kullanın.
 

Sınavda turlama tekniğinden yararlanmak izlenecek basamaklar: 

• İlk turda çözebildiğinizi çözün çözemediğinizi geçin. Soru ile inatlaşmayın.
• Zamanınızı alacak ancak yapabileceğinizi düşündüğünüz soruların yanına bir artı işareti koyun ve ilk turda kolay soruları bitirdikten sonra öncelikle bu sorulara dönün
• Çok zor olduğunu düşündüğünüz soruların yanına farklı bir işaret koyun. İkinci turdaki soruları bitirdikten sonra bu sorulara dönün.
• Uzun ve karışık görünen sorulardan gözünüz korkmasın. Özellikle paragraf sorularında önce soru kökünü okuyun.  Böylece paragrafı,  hangi bakış açısından değerlendirmeniz gerektiğini bilecek ve doğru cevabı kolayca bulabileceksiniz.
• TYT bittikten sonra sakin bir gün geçirmeye çalışın. Sınavla ilgili yorumlardan uzak durun. 
•  Sınav hakkında konuşmak istemiyorsanız bunu ailenizle paylaşın. 
• Dikkatim dağılır diye endişelenmeyin, dikkat uyarıcılar arasından seçim yapmaktır. Siz neyi seçerseniz dikkat ona yönelir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Hamza Dağ, İYİ Partili rakibiyle karşılaştı
Hamza Dağ, İYİ Partili rakibiyle karşılaştı
Cengiz Ergün: "Genel Başkanlarını iki defa yendim"
Cengiz Ergün: "Genel Başkanlarını iki defa yendim"