EROL MARAŞLI

EROL MARAŞLI

Gazeteci -Yazar

Reza Zarrab/ Rıza Sarraf Olayını Okumak /1

10 Aralık 2017 - 13:07

FAİL/SUÇLU: siyaset ve ekonomi dünyasını, daha doğrusu mezradan rezidanslara kadar, kıraathaneden TBMM’ine kadar ülkemizi bu kadar meşgul edip siyaset üzerinden fırtınalar koparan ve şu anda ABD’de yargılanan Reza Zarrab kimdir acaba? Önce ona bakalım.

1984 yılında İranlı bir ailenin oğlu olarak dünyaya geldi.

İran kaynaklı bir tevatürde Azeri olduğu ve 13 Temmuz 1984 Bakü’de doğduğu yalanı pompalansa da Zarrab İran’ın Tebriz kentinde 12 Eylül 1983 yılında doğmuş.

Avukatları ise Tahran doğumlu olduğunu söylüyor.

Yani adamın doğum tarihi ve yeri bile muamma!

Ortaokul mezunu. Babası Hossein Zarrab ise daha düne kadar/ 2013/ eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın  en yakınındaki güçlü isimlerinden birisi olarak gösteriliyordu…

İran vatandaşı olan Reza, 403 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 6’ncı Maddesi ve Bakanlar Kurulu’nun 1 Haziran 2007 tarih ve 2007/12274 sayılı kararıyla Türk vatandaşlığa alındı ve İsmini Rıza Sarraf olarak kaydettirdi.

Önde gelen şarkıcılarımızdan Ebru Gündeş ile 2010 tarihinde evlendi.  

Türkiye'ye yerleşen Zarrab, 2008 yılında ticari faaliyete başladı: Royal Denizcilik A.Ş.'yi kurmasının ardından demir çelik ve inşaat sektöründe yatırımlar yaptı; ve 2010 yılında kardeşi Mohammed Zarrab ile birlikte Royal Holding’i kurdu.

Zarrab'ın  Royal Holding bünyesindeki şirketleri ise şunlar: Foulad Kaveh (SFK) - demir çelik Royal Denizcilik A.Ş./ denizcilik ve endüstriyel makine, ultra lüks mega yat imalatı/,Safir Altın Ltd) /altın ithalat ve ihracatı Al Nafees Exchange/ kambiyo ve para transferi/, Durak Döviz /altın, kambiyo ve para transferi/. “Hayyam Döviz” diye anılan Durak Döviz’in 24 Ağustos 2007’de yapılan olağan genel kurulunda Reza Sarraf adını kullanarak yönetim kurulu başkanlığına seçilmiş ki, bu tarihten önce Zarrab’ın adı şirket kayıtlarında geçmiyormuş, Are Havacılık/sivil havacılık/, Royal Binicilik/ binicilik faaliyetleri/,Royal Mobilya/ mob. projelendirme, ve ürün imalatı/ Ancak bilinenler bunlar; elbet hepsi bu kadar değildi.

7 bin dolar sermaye ile kurulan Zafer İthalat İhracat şirketi de var: daha sonra 100 bin dolara çıkarılan şirketin yarısına Rezza sahip. 20 Aralık 2005’te yaklaşık 190 bin dolar (250 bin yeni lira) sermayeyle kurulan ve Zarrab’ın yine yarısına sahip olduğu Bella İnşaat.  

 YAŞANANLAR…
17 Aralık 2013 tarihinde Türkiye bir depremle uyandı: 17 Aralık 2013 sabahı, Cumhuriyet Savcısı Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç'in talimatıyla, birçok kişinin gözaltına alındığı büyük bir operasyon başlatıldı.

Gözaltına alınan kişilere, 'rüşvet, görevi kötüye kullanma, ihaleye fesat karıştırma ve kaçakçılık' gibi suçlamalarının yöneltildiği operasyonu İstanbul Cumhuriyet Başsavcı vekili Zekeriya Öz/Fetö’den firarda/ koordine ediyordu.  

O dönemdeki İçişleri Bakanı Muammer Güler'in oğlu Barış Güler, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın oğlu Salih Kaan Çağlayan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın oğlu Abdullah Oğuz Bayraktar, Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan, işadamları Ali Ağaoğlu, Rıza Sarraf ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'in de aralarında yer aldığı 89 kişi gözaltına alınıyor ve bakan çocukları Barış Güler ve Salih Kaan Çağlayan, işadamı Rıza Sarraf ve Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan'ın da aralarında bulunduğu 26 kişi tutuklanmıştı.

Bakan Erdoğan Bayraktar'ın oğlu, işadamı Ali Ağaoğlu ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'in de aralarında olduğu diğer şüpheliler ise serbest kaldı.

Diğer tutuklular daha sonra ayrı ayrı dönemlerde serbest bırakıldı.

Rıza Sarraf 28 Şubat'ta salıverildi.  

Hükümet, başlatılan soruşturmayı; hükümeti ve ekonomiyi hedef alan siyasi bir operasyon olarak deklare ederken, operasyonun Gülen Cemaati tarafından yürütüldüğünü de belirtti.

Operasyonlar ardından Egemen Bağış, Avrupa Birliği Bakanlığı görevinden alındı.

İçişleri Bakanı Muammer Güler, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ise bakanlık görevlerinden istifa ettiler.

TBMM’inde yapılan oylama ile ibra edildiler ve yüce divana gönderilmediler.

Ev ve işyerlerinde para yakalananlar ile Rıza Sarraf’ın  da işyerinde emanetealınan paralar daha sonra mahkeme kararıyla “faizleriyle birlikte” iade edildiler…

25 Aralık da ise  o dönemin savcılarından  Muammer Akkaş tarafından yürütülen soruşturmada 96 kişiye yöneltilen suçlamalar arasında 'suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek, ihaleye fesat karıştırmak ve rüşvet' bulunuyordu.

Savcı Akkaş, birçok iş adamının da aralarında bulunduğu 41 kişilik gözaltı listesi hazırladı, mahkemeden bazı iş adamlarının malvarlığına el koyma kararı çıkarttı. / Bu savcılar daha sonra Fetö terör örgütüne mensubiyetten dolayı görevlerinden alındılar ama hepsi yurt dışına kaçtılar/

17 Aralık soruşturması kapsamında bakan oğullarıyla beraber tutuklanarak ülkenin gündemine bomba gibi düşen İran asıllı Türk iş adamı Rıza Sarraf, 21 Mart 2016  günü ABD'nin Miami kentinde kara para aklama, banka dolandırıcılığı ve İran yaptırımlarını ihlal etmek suçlarından tutuklanınca bir kez daha Türkiye gündemini şiddetli biçimde sarstı.

15Temmuz 2016 tarihinde yine aynı çetenin mensupları, üst akılın desteği ile ele geçirdikleri TSK’daki bazı subaylarla birlikte bir darbe girişiminde daha bulundular.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın halkı meydanlara çağırıp, milletin darbeye karşı durması ile darbe başarısız oldu ve Türkiye olası bir felaketten kurtulmuş oldu.

EROL MARAŞLI 

YORUMLAR

  • 0 Yorum