Melih Kahraman: Bergama'da sanayi kültürü çok gelişmedi

Bergama’da önemli bir sanayi işletmesine sahip olan Bergama Ticaret Odası eski başkanı ve İş İnsanı Melih Kahraman, bölgenin ekonomi gündemini değerlendirdi. 

Melih Kahraman: Bergama'da sanayi kültürü çok gelişmedi
17 Ekim 2023 - 22:35
Bergama’da önemli bir sanayi işletmesine sahip olan Bergama Ticaret Odası eski başkanı ve İş İnsanı Melih Kahraman, bölgenin ekonomi gündemini değerlendirdi. 

Bakırçay Bölge gazetesine konuşan İş İnsanı Melih Kahraman, Bergama'da sanayi ve sanayicilik kültürünün çok gelişmediğini belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı: "Bergama'da sanayi ve sanayicilik kültürü çok gelişmiş değil. Bunun kanıtı da 1925 yılında kurulan Bergama Ticaret Odası Bergama tüm tarihi dönemlerde ticaretin önemli noktalarından biri olmuş durumda. Şu an en büyük sıkıntımız elman yetişmiş eleman temini aslında bu ülkemizin sorunu olsa da bölge ve Bergama da daha ciddi bir sorun biz bu sorunu tüm ağırlığı ile yaşıyoruz. İşletmemizde 65 kişi çalışıyor. Ama maalesef tüm sanayi kuruluşunda çalışanlar burayı ek iş olarak görüyor tarımsal faaliyetleri birinci iş olarak telakki ediyorlar. Hal böyle olunca şu an binin üzerinde kişinin çalıştığı BOSBi’de yeni kurulacak fabrikalar ile on bine yakın istihdamı temin etmek güç olacak Bergama göç alacak ve demografik yapısı hızla değişecek” 
 
 Melih Kahraman'ın  açıklamalarından satır başları şöyle: 

“Bergama'da sanayi ve sanayicilik kültürü çok gelişmiş değil. Bunun kanıtı da 1925 yılında kurulan Bergama Ticaret Odası Bergama tüm tarihi dönemlerde ticaretin önemli noktalarından biri olmuş durumda.

Bergama Organize Sanayi Bölgesi (BOSBİ) temelleri fikren 1999 yılında atıldı. Benim ticaret odası başkanı olduğum dönemde de altyapı, mera ve elektrik gibi bir takım sorunları maalesef aşamadık. Şu anki  (marifet iltifata tabidir) BOSBİ Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Telek’in gayretleri ile altyapı ve elektrik sorunları giderildi ve son yapılan hamleler ile BOSBİ Ülke çapında ve bölgede revaçta bir yer, bir yatırım alanı haline geldi.

Biz firma ve aile olarak gerek ailem babam ve amcam gerek Bergama da bir elin parmaklarını geçmeyecek sanayici büyüklerimin gayretleri ile biz sanayiye yatırım yapmayı orada büyümeyi tercih ettik. Zaten Bergama ismi ayrı bir marka neyin önüne Bergama koysanız bu isim ile müsemma şekilde büyüyor.

Şu an en büyük sıkıntımız elman yetişmiş eleman temini aslında bu ülkemizin sorunu olsa da bölge ve Bergama da daha ciddi bir sorun biz bu sorunu tüm ağırlığı ile yaşıyoruz. İşletmemizde 65 kişi çalışıyor. Ama maalesef tüm sanayi kuruluşunda çalışanlar burayı ek iş olarak görüyor tarımsal faaliyetleri birinci iş olarak telakki ediyorlar. Hal böyle olunca şu an binin üzerinde kişinin çalıştığı BOSBi’de yeni kurulacak fabrikalar ile on bine yakın istihdamı temin etmek güç olacak Bergama göç alacak ve demografik yapısı hızla değişecek.

Şu an ilçemiz çevre ilçelere ve İzmir metropolüne iş için taşımalı göç veriyor. Aliağa da açılan Meslek Lisesi belki Aliağa’nın iş ve istihdam ihtiyacını karşılayacak ve Bergama’dan Aliağa ya gidenler burada kalacak Ve Bergamalı sanayici rahatlayacak.

Ben bir sanayici olarak iş ilan sitelerine ilan veriyorum iş ve görev tanımı yapmama rağmen iş pozisyonuna uygun başvuru alamıyorum mesela 218 başvurunun 18 tanesi aradığımız vasıflara iş tanımına uygun elaman başvurusu oldu.  Çoğu da Bergama dışından yaşam koşullarının iyice zorlaştığı büyükşehirlerden oldu.

Ama bu istihdam ve buralara ciddi yatırımlar yapmaya hazırlanan firmalar için elaman temini çok büyük bir sorun ve buralara yatırım yapacak bu firma sahipleri elaman temini konusunda bu kentin idarecilerine gün gelecek hesap soracak”  

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Uluslararası Turizm Karikatürleri Yarışması'nda ödüller sahiplerini buldu
Uluslararası Turizm Karikatürleri Yarışması’nda ödüller...
Ekonomist Emrah Lafçı: Dolar 50 TL olacak diyenler yaya kaldı
Ekonomist Emrah Lafçı: Dolar 50 TL olacak diyenler yaya kaldı