Hileli gıdalara dikkat!

Organik ve güvenli gıda tüketimi insan sağlığının korunması için en temel gereksinimlerden biri olarak karşımıza çıkarken, Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen 371 firmaya ait 559 parti ürünü kamuoyuna açıkladı.

Hileli gıdalara dikkat!
04 Nisan 2022 - 14:32

DÜNYANIN ORTAK SORUNU TAĞŞİŞLİ GIDA DA ÇÖZÜM TÜRKİYE’DEN

Organik ve güvenli gıda tüketimi insan sağlığının korunması için en temel gereksinimlerden biri olarak karşımıza çıkarken, Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen 371 firmaya ait 559 parti ürünü kamuoyuna açıkladı.

Toplumsal sağlığın korunması konusunda her ülke kendi hassasiyetlerine özel belirlediği kanunlarla gıda kontrolleri geliştirdiğini belirten Anatolia Geneworks Moleküler Biyoloji ve Genetik Uzmanı Evren Taştan; “Gıda güvenliği analizleri ile tüm dünya ülkelerinde ortak problem olan tağşişli (hileli) veya güvensiz gıdaların insanlara ulaşımını kısıtlayarak halk sağlığını korumak için yapılan çalışmalar her geçen gün gelişiyor. Anatolia olarak bizlerde geliştirdiğimiz gıda panelleri ile global çapta bu çalışmalara destek oluyoruz” açıklamalarında bulundu.

“Gıda ve Yemin Resmi Kontrollerine Dair Yönetmelik” gereğince; laboratuvar sonucuyla taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen gıdaları üreten/ithal eden; kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdaları üreten ve/veya satan firmalara göz açtırılmıyor. Laboratuvar ortamında gerçekleştirilen bu kontrollerde yanılma payı olmaması büyük önem arz ediyor. Bu kapsamda Ar-Ge çalışmalarını büyük bir titizlikle yürüten Anatolia Geneworks, Türkiye’nin moleküler tanı alanında öncü markası olarak uluslararası standartlara uygun olarak ürettiği gıda kontrol panelleri ile standartları belirliyor.

Anatolia Geneworks Moleküler Biyoloji ve Genetik Uzmanı Evren Taştan, “Güvenli ve sağlıklı ürünlerin tüketici ile buluşmasını sağlamak amacıyla gıda ürünleri, süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri ve daha birçok ithal edilen gıda ürünü kontrole tabi tutuluyor. Türkiye’de de bu testler büyük bir özen ve hassasiyetle gerçekleştiriliyor. Bizler de Anatolia Geneworks olarak bu hassasiyete önem vererek uluslararası standartlara sahip testler üretiyoruz. Geliştirdiğimiz bu testler, gıda güvenliği kontrol analizlerinde, sulama kaynaklı oluşabilecek olası viral patojenlerin tespitinde, gıdalarda tağşiş (hile) ve etiketleme uygunluğu tespiti gibi geniş bir ölçekte kullanılıyor. Türkiye pazarında bakanlık onaylı tüm analiz laboratuvarlarının yüzde 60’ından fazlasına tekabül eden iş ortaklarımız ile yakaladığımız memnuniyet ve performans seviyesini yurt dışında da gerçekleştirmek için çaba sarf ediyoruz. Türkiye’de gıda kontrol test pazarında yüksek iş hacimleri olan laboratuvarlar ile çözüm ortaklığımızı sürdürüyoruz. Hedefimiz Türkiye pazarında sürdürdüğümüz pazar liderliği pozisyonumuzu farklı ülkelerde de yakalamak. Diğer diyagnostik ürünlerle 70’den fazla ülkeye yaptığımız ihracatla elde ettiğimiz global tanınırlık ve güvenirliği gıda güvenliği alanında da elde etmek için sağlam adımlarla ilerliyoruz” açıklamalarında bulundu.

Tağşişe (hile) geçit verilmiyor!
Gıda panelleri ile ilgili bilgi veren Taştan, “GDO tarama, tespit ve miktar ölçüm kitleri, tür tayin kitleri ve viral etken tespit kitleri olmak üzere gıda panellerimizi üç ana başlıkta üretiyoruz. Gıda ve yemlerde GDO tespit analizleri bakanlık yönetmeliği gereği birbirini takip eden birden fazla analiz safhasından oluşuyor. Biz de bu kapsamda GDO tespit analizlerinde kullanılması için 60 ayrı, tam doğrulanmış test üretiyoruz. Tür tayin kitlerimiz ise ağırlıklı olarak gıda tağşiş (hile) tespiti ve ürünlerin gıda mevzuatına uygunluğunu belgelemek için kullanılıyor. Viral patojen tespit kitlerimiz ise ağırlıklı olarak gıda kaynaklı halk sağlığını tehdit eden salgınları önlemek amacıyla tarım ürünlerinin piyasaya arzı, ithalatı ve ihracatı öncesinde yapılıyor. Güvenilirliğin ve insan sağlığının ön planda tutulduğu bu testlerimizi geliştirmek için de gelişmiş Ar-Ge faaliyetlerimiz ve üst düzey üretim altyapımız ile çalışmaya devam ediyoruz” dedi.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Zeyrek: "Hayatımın sonuna kadar Manisa'ya hizmet etmek istiyorum"
Başkan Zeyrek: “Hayatımın sonuna kadar Manisa’ya hizmet etmek...
UEZ 2024'te "Yeni Global Düzende Büyüme Fırsatları" konuşuldu
UEZ 2024’te "Yeni Global Düzende Büyüme Fırsatları" konuşuldu