Foça'da tatilcilerin uğrak noktası: DTSYM

İzmir’in Foça ilçesinde 2007 yılında hizmete giren Denizciliği Tanıtma, Sevdirme ve Yaygınlaştırma Merkezi (DTSYM) vatandaşların uğrak noktası olmaya devam ediyor.

08 Ağustos 2023 - 21:05

İzmir’in Foça ilçesinde 2007 yılında hizmete giren Denizciliği Tanıtma, Sevdirme ve Yaygınlaştırma Merkezi (DTSYM) vatandaşların uğrak noktası olmaya devam ediyor.

İlçede uzun yıllar boyunca Foça Merkez Komutanlığı tarafından kullanılan, 2007 yılında ise müzeye çevrilerek ziyarete açılan Denizciliği Tanıtma, Sevdirme ve Yaygınlaştırma Merkezi kente gelen yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası oluyor. 

Öncelikle genç ve çocuklar olmak üzere tüm ziyaretçilere denizcilik bilinci aşılamak, denizciliği sevdirmek ve tanıtmak amacıyla hizmete açılan DTSYM, Denizcilik ve Kıbrıs adı altında iki ayrı bölümden oluşuyor. Denizcilik Bölümünde; Atatürk ve Denizcilik, Foça Deniz Tarihi ve Deniz Yaşamı olarak üç kısım yer alıyor. Kıbrıs Bölümümde ise Cumhuriyet ve öncesi döneme ait Deniz Kuvvetleri Komutanlığının gelişimi ile beraber Kıbrıs çıkarmasına ait tarihi anılara dair obje ve materyaller yer alıyor.

Vatandaşların ücretsiz olarak ziyaret edebildiği DTSYM’de; denizcilikle ilgili materyaller, objeler, belge ve fotoğraflar sergileniyor. Sergilenenler arasında ilgi çekici eserler olarak gemi dümenleri, maket gemiler, telsizler, gemi pervaneleri yer alıyor.  Ayrıca müzede şehitlere ait bilgi, belge ve fotoğraflar da ziyaretçilerin ilgisine sunuluyor.

Foça Denizciliği Tanıtma, Sevdirme ve Yaygınlaştırma Merkezi’ni ziyaret eden Canan Limnili, “Doğma büyüme Foçalıyım, burası daha önceden merkez komutanlığına aitti. Kapısında inzibatlar dururdu.  Hatırlıyorum, sahil kısmında bir iskele vardı ve burada hep denizci askerleri görürdük. Deniz Kuvvetlerinin Foça’da olması bize hem gurur veren hem de güven veren bir kurum. Foça’da olmasından dolayı da çok mutluyum.  Merkez Komutanlığı, Üs Komutanlığına taşındıktan sonra buranın müze haline getirilmesi bizi çok memnun etti. Herkesin gelip bu müzeyi görmesini tavsiye ediyorum” dedi.

Ziyaretçilerden Zülal Özger de “Bu askeri müzenin büyükler ve çocuklar tarafından ziyaret edilmesi gerekir. Burada her türlü imkân var. Biz burada daha önceki yıllarda yağlı boya resim sergisi açmıştık. Buraya gelip gezmek insanı gerçekten duygulandırıyor, hem de gururlandırıyor. Bu müzede denizciliğin pek bilinmeyen yönlerini öğrenmek isteyenler için bir rehber olduğunu söyleyebilirim” diye konuştu.

ERSOY TOPTAŞ / FOÇA 

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Zeyrek: "Hayatımın sonuna kadar Manisa'ya hizmet etmek istiyorum"
Başkan Zeyrek: “Hayatımın sonuna kadar Manisa’ya hizmet etmek...
UEZ 2024'te "Yeni Global Düzende Büyüme Fırsatları" konuşuldu
UEZ 2024’te "Yeni Global Düzende Büyüme Fırsatları" konuşuldu