Duvar yıkıldı ortalık çamur deryasına döndü

Ayvalık'ta prina fabrikasının depolama havuzu çöktü. Duvarı çöken havuzdaki zeytinyağı üretiminde elde edilen tonlarca prina çamuru çevreye yayıldı ve çevre kirliliğine neden oldu.

Duvar yıkıldı ortalık çamur deryasına döndü
16 Aralık 2020 - 11:03
Ayvalık'ta prina fabrikasının depolama havuzu çöktü. Duvarı çöken havuzdaki zeytinyağı üretiminde elde edilen tonlarca prina çamuru çevreye yayıldı ve çevre kirliliğine neden oldu.

Uzun zamandır ilçe sakinlerinin tepkisini çeken prina fabrikasında meydanda gelen olay şikayet sahiplerini haklı çıkardı. Özel bir pirina fabrikasının depolama havuzlarından biri henüz belirlenemeyen bir sebeple çöktü. Çamur kıvamındaki tonlarca pirina çevreye yayıldı.
İzmir-Çanakkale Karayoluna kadar yayılan pirina çamuru trafiği de zaman zaman olumsuz etkiledi.

Çevre kirliliğine sebebiyet verildiği gerekçesiyle tutanak tutan Ayvalık Belediyesi ekipleri, Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, Nikita Deresi’ne karasu tahliye ettiği ve hava kirliliğine neden olduğu gerekçesiyle geçtiğimiz aylarda Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunmuştu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ayvalık’tan yükselen feryatlara tepkisiz kalmamıştı. Bakanlık altı ay süreyle kentin çeşitli noktalarında ölçüm ve analizler yapmak üzere “Hava Kalitesi Ölçüm Aracı”nı kentte görevlendirmişti.

Ayvalık'ın temiz havasının prina işleyen bu tesisten salınan duman ya da buharın özellikle kış aylarında bazı gecelerde kentin havasını solunamaz hale getirdiğini ve gittikçe büyüyen bir yaraya dönüşmekte olduğunu vurgulayan Başkan Ergin, “Ölçüm aracı altı ay süreyle ölçümler yaptı. Hem yaz hem de kış mevsiminin girişine kadar süren  ölçümler sonucunda bakanlık bir sonuca varacak. Bizim arzumuz fabrikanın gerekli önlemleri alması, güçlü bir duman filtresi kullanması, ayrıca atık suları içilecek düzeyde arıtması. Kimse kente hizmet veren bir tesisin kapısına kilit vurulmasını istemez. Altı ay sonra ölçüm sonuçları ortaya çıkacak. Fabrika yetkililerinin de ölçüm sonuçlarına saygı göstererek gerekli önlemlerini almasını bekliyoruz” demişti.
Günün Başlıkları

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
TESK Başkanı Palandöken: Memlekette manav, kasap, marangoz kalmadı
TESK Başkanı Palandöken: Memlekette manav, kasap, marangoz...
İzmir'de toplu ulaşım ve trafikte Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu düzenlemesi
İzmir'de toplu ulaşım ve trafikte Cumhurbaşkanlığı Bisiklet...