Bergama'nın 2024'te 8 barajı olacak

Son 21 yılda Bergama’ya Yortanlı, Çaltıkoru, Çamavlu, Musacalı, Çamtepe, Karalar olmak üzere 6 baraj inşaatı yapıldı.

Bergama'nın 2024'te 8 barajı olacak
20 Kasım 2023 - 22:03

BERGAMA’NIN 2024’TE 8 BARAJI OLACAK

Son 21 yılda Bergama’ya Yortanlı, Çaltıkoru, Çamavlu, Musacalı, Çamtepe, Karalar olmak üzere 6 baraj inşaatı yapıldı. Seklik ve Kırcalar Barajları da 2024’te tamamlanarak devreye girecek. Yüzde 85’i tamamlanan Seklik barajında 2024’ün ilk aylarında çalışmalar tamamlanacak. Çalışmaların devam ettiği bir diğer baraj Kırcalar’da da gövde dolgu çalışmaları devam ediyor. Kırcalar’daki barajda batardo dolgusunu tamamlayan Devlet Su İşleri 350 bin m3’lük gövde dolgusunun yüzde 60’ını tamamlamış durumda. Bahar yağmurları ile barajda su tutmayı hedeflenen Kırcalar Barajı’nda gövdenin temelden yüksekliği 33 metre olacak. Kırcalar Barajı’nın “Kil Çekirdekli Kaya Dolgu” tipinde projelendirildiğini belirten DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, barajda 1.8 milyon m3 su tutulacağını, 4300 metrelik borunun sulama sahasına döşendiğini ifade etti. 


ÜRETİCİYE 15 MİLYON LİRA EK GELİR

Bergama Kırcalar Mahallesi’nin 1 km kuzeybatısındaki Değirmen Deresi üzerine kurulan baraj, 3010 dekar araziyi borulu basınçlı modern sistem ile sulayacak. Proje sayesinde sulama maliyetleri düşecek, bölgedeki verim artacak. Kırcalar Barajı ve Sulaması Projesi tamamlandığı zaman üreticilerimiz 2023 yılı rakamları ile yılda ortalama 15 milyon lira daha fazla kazanacak.


YENİ BARAJLAR 4,6 MİLYON M2 ALANI SUYLA BULUŞTURACAK 

Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu; “Tarım ve hayvancılığın yoğun olduğu bölgemizde çiftçilerimizi su ile buluşturmak için yatırımlar Devlet Su İşleri tarafından yapılıyor. Kırcalar Barajı 3100 dekar, Seklik Barajı 1500 dekar araziye can suyu olacak. Toplamda 4600 dekar alanımız bu projelerle suyla buluşacak. Sularımızın boşa gitmeyip çiftçimizin değerlendirmesi en çok sevindiğimiz noktalardan bir tanesi. Bölgemizde yaptığımız projelerle köyden kente göçü durdurmaya çalışıyoruz. Tarımsal kalkınma ile tüm Bakırçay bölgesine sahip çıkıyor, çiftçilerimizin refahı için uğraşıyoruz. Gençlerimiz kazansın, iş sahibi olsun ve istihdama katkı sağlasın diye yeni iş sahaları oluşturmaya çalışıyoruz. Çiftçilerimize ve gençlerimize yönelik daha birçok projeyi hayata geçirip, yatırımlar yapacağız” dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Ekonomist Emrah Lafçı: Ekonomide Öngörülebilir Dönem Başladı
Ekonomist Emrah Lafçı: Ekonomide Öngörülebilir Dönem Başladı
 Ünlü Akademisyenler UEZ Sapanca 2024'te Felsefe ve Modern Bilimi Ele Aldı
Ünlü Akademisyenler UEZ Sapanca 2024’te Felsefe ve Modern Bilimi...