'100. Yılda Laik Cumhuriyet, Büyük İzmir Buluşması'nın 3'üncüsü Yapıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde “100. Yılda Laik Cumhuriyet, Büyük İzmir Buluşması”nın üçüncüsü Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde düzenlendi.

'100. Yılda Laik Cumhuriyet, Büyük İzmir Buluşması'nın 3'üncüsü Yapıldı
22 Aralık 2023 - 15:51

Başkan Soyer, 100. Yılda Laik Cumhuriyet, Büyük İzmir Buluşması’ndan seslendi: “Yaşasın Cumhuriyet, yaşasın demokrasi”

İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde “100. Yılda Laik Cumhuriyet, Büyük İzmir Buluşması”nın üçüncüsü Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde düzenlendi. Etkinlikte konuşan Başkan Tunç Soyer, İçişleri Bakanlığı tarafından hakkında soruşturma açılmasına neden olan konuşmasındaki Nutuk alıntısını tekrarlayarak, “Son olarak 100 yıl önceydi, memleketi yönetenler gaflet, dalalet ve hıyanet içindeydi. Şimdi sıra bizde ‘Yaşasın Cumhuriyet! Yaşasın demokrasi!’, ‘Yaşasın Atatürk!’” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Atatürkçü Düşünce Derneği, Cumhuriyet gazetesi, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Sanatçılar Girişimi, Birleşik Kamu İş Sendikası iş birliğiyle “100. Yılda Laik Cumhuriyet, Büyük İzmir Buluşması”nın 3'üncüsü Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde düzenledi. Etkinliğe İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile eşi Neptün Soyer’in yanı sıra Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı Hüsnü Bozkurt, Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, şair Ataol Behramoğlu, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve sanatçılar katıldı.


Yaşasın Cumhuriyet, yaşasın Atatürk

İçişleri Bakanlığı tarafından hakkında soruşturma açılmasına neden olan konuşmasındaki Nutuk alıntısını tekrarlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Bu güzelim memlekette varlık sebebimiz olan Mustafa Kemal Atatürk'ün, onun düşüncesinin teminatı güzel Atatürkçüler hepiniz hoş geldiniz. Gerçekten tebrik etmek istiyorum, bu görev süresi içerisinde çıtayı o kadar yükselttiniz ki... Hepimiz için teminat duygusunu yaşattınız, iyi ki varsınız kardeşlerim. Bu coşkulu, bu çok kıymetli buluşma için bize ev sahipliği yapma onurunu verdiniz, çok teşekkür ediyorum. Son olarak 100 yıl önceydi, memleketi yönetenler gaflet, dalalet ve hıyanet içindeydi. Şimdi sıra bizde ‘Yaşasın Cumhuriyet! Yaşasın Demokrasi!’, ‘Yaşasın Atatürk!’” dedi.  Başkan Soyer’e konuşmasının ardından Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı Mustafa Hüznü Bozkurt teşekkür plaketi takdim etti. 


Bu Cumhuriyet'i asla yalnız bırakmayacağız

Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı Mustafa Hüznü Bozkurt ise “Diyorlar ya, her türlü iktidarı kurduk ama kültürel iktidarımızı kuramadık. Bin yıl geçse kuramayacaksınız çünkü olmayan bir şeyin iktidarını kuramazsınız. Eğer sanatınız yoksa kültürünüz olmaz. Çünkü kültürü biriktiren bu toplumun sanatçılarıdır. Bütün Atatürkçüler adına buradan söylüyorum; yüzde şu kadar, bu kadar değil yüzde 99,99 oy alsanız ve biz de bu ülkede sadece yüzde 0,1 oy alsak yine size direneceğiz kardeşim. Bu Cumhuriyet'i asla yalnız bırakmayacağız” şeklinde konuştu. 


Bu parayı ödemeyeceğim ve hapse gireceğim

Tarikatlarla protokol yapacağını söyleyen Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e tepki gösteren şair Ataol Behramoğlu, “Ey Milli Eğitim Bakanı, sen niye sanatçıları çağırmıyorsun okullara? Bu bir düşmanlıktır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaretten yargılandığım davayı kaybettim. Mustafa Kemal Atatürk'ün tırnağı olamayacak kişiler, bugün Türkiye Cumhuriyeti'nin başında. Bunları oradan indirmek bizim ahlak, vicdan, insanlık, yurtseverlik borcumuzdur. Bu arada şunu da söyleyeyim, hakaret davalarından bir tanesi 7 bin TL ceza ile sonuçlandı. Bu parayı ödemeyeceğim ve hapse gireceğim. Eğer İstinaf Mahkemesi'nden, Anayasa Mahkemesi'nden falan dönmezse hapse gireceğim ve onlara dünyada Türkiye'yi temsil eden bir şairi hapse atma utancını yaşatacağım” diye konuştu. 


Laiklik, bugün alenen saldırı altındadır 

Etkinlikte söz alan Birleşik Kamu İş Sendikası Genel Başkanı Mehmet Yeşildağ ise şunları söyledi: “Atatürk'ün 'Şeyhler, dervişler, müritler memleketi olamaz' dediği Cumhuriyet'te bugün tarikatlar hortlatılmıştır. Eğitimden adalete, kamu kurumlarından özel sektöre kadar kritik her alana sığdırılan bu karanlık yapılar Cumhuriyet'in ve onun devrimlerinin en büyük düşmanıdır ve günden güne de güçlenmektedir. Siyasal ve toplumsal hayatımıza enjekte edilmektedir. Cumhuriyet'in temel direği olan laiklik, bugün alenen saldırı altındadır. Kimsesizlerin kimsesi olarak kurulan ve daha ilk yıllarında bile sosyal devlet ilkesi gereğince yurttaşlarının yanında duran bu ülke bugün, halkın günden güne fakirleştirildiği, belli bir zümrenin oransızca zenginleştirildiği bir rantiyeye dönüştürülmüştür. Fakat elbette bizlere düşen bu acı tabloya bakarak telaşa kapılmadan Atatürk'ün neferleri olarak daha azimli bir şekilde Cumhuriyet'e sahip çıkmaktır.”


Düş Gezginleri grubunun bestelediği 100. Yıl Marşı da seslendirildi

Ataol Behramoğlu, Melike Demirağ, Tolga Çandar, Faruk Demir, Orhan Aydın, Haluk Çetin, Tuğrul Keskin, Evrim Keskin, Fırat Yalçınkaya, Nilüfer Akdoğu, Erhan Doğan, Meftun Yetiş, Gülhan Tabak, Tevfik Kızgınkaya gibi sanatçılar sahne alırken, İstiklal Marşı ile başlayan etkinlikte sık sık "Mustafa Kemal'in askerleriyiz", "Türkiye laiktir, laik kalacak" sloganları atıldı. Etkinlikte Şair Ataol Behramoğlu'nun kaleme aldığı, Düş Gezginleri grubunun bestelediği 100. Yıl Marşı da seslendirildi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
 Ünlü Akademisyenler UEZ Sapanca 2024'te Felsefe ve Modern Bilimi Ele Aldı
Ünlü Akademisyenler UEZ Sapanca 2024’te Felsefe ve Modern Bilimi...
"2024 Yılında Evlenmenin Maliyeti Ortalama 750 Bin TL'yi Buluyor"
"2024 Yılında Evlenmenin Maliyeti Ortalama 750 Bin TL'yi Buluyor"