YAŞAR EYİCE

YAŞAR EYİCE

[email protected]

İzmir serbest bölgeler şehri olmalı

14 Kasım 2017 - 12:09

Eşitlik tartışması yıllardır sürüyor.

Herkes eşitlikten dem vuruyor, görünüşte.

Ama gerçekte bu böyle mi?

Ben sanmıyorum, ama işin aslını öğreneceğim.

Çünkü ciddi bir araştırma yapıldı

Araştırma sonuçları, 15 Kasım 2017, Çarşamba günü saat: 10:00 – 12:00 arasında açıklanacak.

*- Kız kardeşlik ağı!

Kadınların birbirlerine ilham, fırsat ve güç vererek iş hayatına katılımlarını artırma amacıyla kurulan ‘dijital kız kardeşlik ağı BinYaprak’ ve sosyal konularda önemli araştırmalar yöneten ‘XSights’, kadınların istihdama katılımlarını ve bu konudaki tutumları ortaya koymak amacıyla, Türkiye genelinde ‘Eşitlik Araştırması’ gerçekleştirdi.

‘BinYaprak’ Kurucusu Melek Pulatkonak ve ‘XSights’ Kurucusu Çiğdem Penn’in ev sahipliğinde, araştırmanın sonuçlarını ben de, sizlerle paylaşmak üzere, 15 Kasım Çarşamba günü, Starters Hub’da düzenlenecek davete bir aksilik olmazsa gideceğim.

*- Tarlada değil, yol kenarında...

Herkes her şehir bir şekilde öne çıkıyor.

Lider oluyor.

Örneğin mesiri ve Tarzan’i ile tanınan Manisa’yı ele alalım...

Manisa bir çok konuda önde....

Zeytin’de, üzümde olduğu gibi...

Ama bilmediğiniz bir konu daha var, o da traktör sayısı....

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar'ın

açıkladığına göre; Traktör sayısında Manisa liderliğini koruyor.

Şemsi Bayraktar, Manisa’nın traktör sayısında liderliğini koruduğunu bildirerek, ‘Manisa, 85 bin 924 traktörle ilk sırada yer aldı’ diyor.

Eylül ayında traktör sayısında 85 bin 728 ile Konya ikinci, İzmir 63 bin 116 adetle üçüncü, Bursa 62 bin 456 adetle dördüncü, Balıkesir 61 bin 910 ile beşinci, Ankara 53 bin 759 ile altıncı, Adana 51 bin 210 ile yedinci, Samsun 50 bin 365 ile sekizinci olduğunu belirtti.

Daha sonra; Denizli, Antalya ve Aydın geliyor.

Ama şunu bilen var mı, bilmiyorum?

Tüm Ege illerinde, ana yolların kenarlarında sıralanmış traktörler alıcı bekliyor.

*- Fosil yataklara hayır!

TEMA Vakfı Çevre Politikaları ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Özgül Erdemli Mutlu, dünyanın bugününü ve geleceğini etkileyen kararların alınacağı İklim Zirvesi'ne katılmak üzere Bonn’da bulunuyor.

İklim Zirvesi’nde bugünü ve geleceği etkileyen kararlar alınacak

Dünya liderlerini bir araya getiren Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi, Almanya'nın Bonn kentinde başladı.

Özgül Erdemli Mutlu, ‘İklim Zirvesi öncesi, geniş katılımlı bir iklim eylemi gerçekleştirildi. Dünyanın farklı yerlerinden gelen binlerce kişi farklı dillerde hep bir ağızdan ‘fosil yakıtlara hayır’ mesajı verdi.

12 STK’nın oluşturduğu İklim Ağı olarak 16 Kasım'da gerçekleştireceğimiz panellerde, karar alıcıları fosil yakıtlardan vazgeçerek iklim değişikliğine karşı harekete geçmeye çağıracağız’ dedi.

Çevre hakkı açısından bakıldığında iklim değişikliği, insanların sağlıklı çevrede yaşama haklarını ellerinden alıyor ve iklim adaletsizliğine neden oluyor. Dünya genelinde iklim değişikliğine en az katkısı olan toplumlar, bu durumdan en fazla etkilenen kesimi oluşturuyor.

*- 0 Faizli Kampanya!

Fiat Professional, kış kampanyasıyla ticari araç sahibi olmak isteyenlere Kasım ayı boyunca Fiat Doblo Combi modellerinde, 40 bin TL'ye kadar 20 aya varan vadeyle 0 faizli kredi imkânı sağlıyor.

Fiat Doblo Cargo, Fiorino Combi, Fiorino Cargo ve Pratico modellerinde ise 30 bin TL'ye kadar 20 ay vadeli 0 faizli kredi seçeneği bulunurken, tüm ticari araçlarda 3 bin TL'ye kadar nakit indirimi desteği de sunuluyor.

*- Genelinde refah düşüyor

Son açıklanan bir ankete göre Amerika refah endeksinde düşüş var.

Gallup-Sharecare araştırmasına göre Amerika refah endeksi 2016 yılındaki 62,1 seviyesinden, 2017 yılında şu ana kadar 61,5’e geriledi. Endeks 100 üzerinden beş farklı kritere göre belirleniyor.

Bu kriterler, hayatınızda bir hedefinizin olması, aile ve arkadaş desteğine sahip olmanız, finansal açıdan istikrarlı olmanız, yaşadığınız yeri sevmeniz ve günlük işlerinizi yapabilecek şekilde sağlıklı olmanız şeklinde sıralanıyor.

Gallup yayınladığı basın açıklamasında, ‘Duygusal açıdan yetişkinlerde günlük kaygılar konusunda önemli bir artış var. Bu noktada ciddi bir kesim çoğu zaman yapmakta olduğu şeye ilgi duymadığını ya da zevk almadığını söylüyor’ ifadelerini kullandı.

*- Tüketici güveni düştü

ABD'de Michigan Üniversitesi Tüketici Güveni Kasım'da 100.7'den 97.8'e düştü.

Enflasyonun ve faizlerin artacağına dair beklenti bu düşüşte etkili oldu. Bu düşüşe rağmen endeks ocaktan beri en yüksek ikinci değerini aldı.

Beklenti endeksin 100.9 olmasıydı. Cari koşullar Endeksi 113.6'ya, beklentiler Endeksi 87.6'ya geriledi

*- Başarılı tasarımcıları ödüllendirildi

İstanbul Maden ve Metaller İhracatçıları Birliği (İMMİB) tarafından gerçekleştirilen 3 farklı tasarım yarışmasında başarılı olan tasarımcılar, Türkiye Tasarım Haftası kapsamında gerçekleştirilen ödül töreni ile toplamda 301 bin liralık para ödülünün sahibi oldu.

İstanbul Demir ve Demir dışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Rıdvan Mertöz, ‘Türkiye’nin uluslararası alanda rekabetçiliğinin arttırılması ve Türk tasarımcıların özendirilmesi amacıyla çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Katma değeri yüksek, insana ve çevreye duyarlı tasarımların yaratılması ve korunmasını, ülkemiz tasarım ve tasarımcılarının sürdürülebilir bir şekilde dünya ile rekabet edebilir hale gelmesini, ‘Türk Tasarımı’ kimliğinin tanınmasını ve yerleşmesini sağlama hedefiyle Bakanlığımızın da desteği ile birçok proje yürütüyoruz.’ dedi.

*- Biz yerli otomobil derken...

Biz yerli otomobili düşünüp, hatta İzmir’e almaya çalışırken, Çin'in yerli yapım yolcu jeti, 10 Kasım Cuma günü, ilk uzun mesafeli test uçuşunu başarılı bir şekilde tamamladı.

Bu başarı, Çin'i Avrupa ve Amerika'nın uçak devleriyle rekabet edecek duruma bir adım daha yaklaştırmış oldu.

Çin'in C919 model uçağı, Airbus A320 ve Boeing 737 gibi  Avrupa ve Amerika'nın popüler uçak modelleriyle rekabet edebilecek seviyeye geldi.

*-  İç piyasa için de önemli

Sağlıklı beslenme trendinin zirveye çıktığı günümüzde talebi her geçen gün artan, doğada kendiliğinden yetişen kekik, defne, meyan kökü, ıhlamur, adaçayı, biberiye, meşe palamudu gibi ürünleri ihraç ederek Türkiye’ye 2016 yılında 128 milyon dolar döviz kazandıran Odun dışı orman ürünleri sektörü, 2023 yılı için ortaya koyduğu 2 milyar dolarlık ihracat hedefinin yol haritasını belirlemek için Ege İhracatçı Birlikleri’nde bir araya geldi.

*- Bilgilendirme semineri

İhracatımızın ve pazar çeşitliliğimizin artırılmasında ihracatın finansmanı büyük önem taşıyor.

 İstanbul Sanayi Odası, Türk Eximbank tarafından ihracatın finansmanına yönelik sağlanan krediler ve sigorta mekanizmaları hakkında sanayici firmalarımızı bilgilendirmeyi hedefleyen "Eximbank Kredi Programları ve Ticari Alacak Sigortası" isimli bir bilgilendirme semineri düzenliyor.

21 Kasım 2017 Salı günü, 09:30 – 12:30 saatleri arasında düzenlenecek seminerde Türk Eximbank kredi programları konusunda Pazarlamadan Sorumlu Daire Başkanı Pervin Curaoğlu, ticari alacak sigortaları konusunda Tahsis Daire Başkanı Nuri Aydınlık ve Tahsis Daire Başkanı Necla Önel ve uluslararası ticaretin finansmanı konusunda Uluslararası Kredilerden Sorumlu Daire Başkanı Ali Koray Erden katılımcıları bilgilendirecekler.

*-

GÜNCEL

*- 2018 gelinlik modası

İzmir’in ünlü gelinlik tasarımcısı Emine Yıldırım, 2018 gelinlik koleksiyonunu ‘Aura’  adını verdiği trunk show ile tanıttı

Swissotel Büyük Efes’te gerçekleşen tanıtımda 50 parçalık koleksiyondan seçilen 14 gelinlik modaseverlere canlı müzik eşliğinde sunuldu.

Yıldırım, tanıtımın sonunda yaptığı açıklamada 2018 S/S Aura ile yılın trendlerini belirlemeye aday bir koleksiyon hazırladıklarını söyledi.

*- İzmir, ‘büyük oyuncu’ olacak!

Türkiye'nin en büyük uluslararası doğrudan yatırımcılarından olan Vodafone Türkiye'nin bugüne kadar toplam yatırımlarının 20 milyar TL'ye ulaştığını belirten Vodafone Türkiye CEO'su ColmanDeegan, ‘Bu doğrultuda, ekonomik ve sosyal alanlarda sahip olduğu potansiyel ile Türkiye'nin dijitalleşmesinde ciddi bir role sahip olan İzmir’e de büyük önem veriyoruz.

Son 5 yıl içinde İzmir'e yaptığımız toplam yatırım 210 milyon TL'yi geçti. Amacımız İzmir'in yüzde 52 olarak ölçtüğümüz ‘Dijitalleşme Endeksi Skoru'nu daha da yukarılara taşımak.

Vodafone olarak gelecek yıllarda yeni teknolojilerin ve dijital servislerin toplumsal dönüşümde önemli rol üstleneceğine ve bireylerin yaşam kalitesini yükselteceğine inanıyoruz.

Yeni marka konumlandırmamızla da yeni trendlerin yeniden şekillendirdiği dünyamızda müşterilerimizin ve toplumların uyum sürecine ve başarısına destek olmayı hedefliyoruz’ dedi.

*- Türkiye’nin Su Ayak İzninin İrdelenmesi

Dünya üzerindeki 35 milyon kilometreküp tatlı suyun yalnızca yüzde 0.3’ü ekosistem ve insan kullanımına elverişli tatlı su kaynaklarından oluşuyor.

Türkiye’de ise toplam 95 milyar metreküp yüzey suyundan yüzde 29 oranında faydalanılıyor.

Bunun yüzde 79’u sulamada, yüzde  14’ü içme suyunda, yüzde 10’u ise sanayide kullanılıyor.

Türkiye, sanıldığının aksine, su kıtlığı sınırında bir ülke.

Türkiye’nin önümüzdeki 25 yıl içinde de ihtiyaç duyacağı su miktarının, bugünkü su tüketiminin üç katı olacağı değerlendiriliyor.

*- OLTEN’den çocuklara konser sürprizi… 

2013 yılında sanatsal bir farkındalık projesi olarak kurulmuş olan Olten Filarmoni Orkestrası 2017-18 konser sezonunda da İzmir’e ulusal ve uluslararası alanda sanatçıları getirmeye devam ediyor.

Türkiye’de ilk kez 3 yıl önce Olten Filarmoni Orkestrası ile gerçekleştirdiği ‘’Big Nightmare Music’  adlı gösterisi ile İzmirlileri kendilerine hayran bırakan Igudesman & Joo, Olten Filarmoni Orkestrası için düzenlediği ‘Concert of Surprises’  adlı yeni sürprizli bir program ile İbrahim Yazıcı şefliğinde İzmirlileri şaşırtmaya devam etti.

Komediyi klasik müzik ve popüler kültür ile birleştiren eşsiz ve neşeli teatral şovlarıyla dünyada fırtınalar estiren ikilinin İzmir’de düzenledikleri konserlerden ilki yetişkin sanatseverleri ağırlarken 2.si sadece öğrencilere yönelik oldu.

Çocuklara klasik müziği sevdirmeyi amaçlayan konseri Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi konser salonunu tamamıyla dolduran İzmirli öğrenciler izledi.

Olten Sanat İcra Kurulu Başkanı Fatma Olten öğrencilere yönelik düzenledikleri bu konser ile klasik müziği geniş ve genç kitleler için ulaşılabilir olmayı amaçladıklarını söyledi.

*- Yaşar Topluluğu 72 yaşında..

Gıda ve boya sanayiinin öncüsü Yaşar Topluluğu, 72. Kuruluş Yıldönümünü kutladı.

‘Daha sağlıklı bir yaşam için’ temalı organizasyona Yaşar Topluluğu’nun yurt içi ve yurt dışında görev yapan yöneticileri katıldı.

Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Selim Yaşar,’Topluluğumuzun 72.yaşını kutlamaktan gurur ve mutluluk duyuyoruz.

Dedemiz Durmuş Yaşar’ın 1927 yılında boya ticaretiyle başladığı işimiz, babamız Selçuk Yaşar’ın boya işini büyütmesi, gıda, içecek başta olmak üzere farklı alanlara yatırım yapmasıyla gelişti.

Bugün 72. yaşını kutlayan Yaşar Topluluğu ülkemize çok değerli marka ve ürünler kazandırdı.

Öyle ki markalarımız bölgesel güç olma yolunda hızla ilerliyor.

Bugün aynı hedefe birlikte koştuğumuz tüm yönetici ve çalışanlarımıza teşekkür ediyor, nice yılları birlikte kutlamayı diliyorum’  diye konuştu.

*- Son teknolojiye sahip

Yaşar Holding İcra Başkanı Dr.Mehmet Aktaş; ‘Bugün Topluluğumuzun 72. gurur yılını kutluyoruz. Onursal Başkanımız Selçuk Yaşar’ın vizyonuyla büyüyen Topluluğumuzun bu yıl sonunda %15 büyümeyle 5,1 milyar TL konsolide ciroya ulaşmasını hedefliyoruz.

Son 5 yılda gerçekleştirdiğimiz 800 milyon TL’lik yatırımın önemli bir kısmını son 2 yılda hayata geçirdik.

Pınar Süt Şanlıurfa fabrikası, endüstri 4.0 gerekliliklerine uygun olarak gerçekleştirilen son teknolojiye sahip Pınar Su Bursa/Uludağ fabrikası, Dyo Boya Turgutlu toz boya fabrikası, İstanbul’da yapımı devam eden Yaşar Birleşik Pazarlama Depo ve Lojistik Merkezi ve Manisa Turgutlu’da yapımı devam eden Çamlı Yem fabrikası son beş senede gerçekleştirilen önemli yatırımlarımız arasında yer aldı.

2018 yılı da yatırımlarımızın meyvesini alacağımız, büyümeyi sürdüreceğimiz, insan kaynağımızı geliştirmeye devam edeceğimiz, sürdürülebilirliği her boyutunda destekleyeceğimiz ve faaliyetlerimizde öne çıkaracağımız bir yıl olacak’ dedi.

*- İzmir serbest bölgeler şehri olmalı

Kentin gelişimi için serbest bölgelerin yaygınlaşması gerektiğini söyleyen İzmir’in önde gelen iş insanlarından Kemal Çolakoğlu, İzmir’in serbest bölgeler şehri olmasıyla büyümesinin hızlanacağını söyledi.

Bugün İzmir’de iki serbest bölge olduğunu ve ESBAŞ’ın üçüncüsü için hazırlıklara başladığını hatırlatan Çolakoğlu, ‘Serbest bölgelerin İzmir’e yaptığı katkı ortadadır.

Bugün Yalnızca Ege Serbest Bölge’nin yıllık ticaret hacmi 67 milyar dolar seviyesinde. İzmir EXPO 2020 adaylığını kaybetse de EXPO düzenlenecekmiş gibi o projeleri hayata geçirilseydi, bugün çok farklı bir noktada olacaktık.

Ama yakınmak bizi bir yere getirmez.

Zararın neresinden dönülse kardır mantığıyla hareket etmeli ve İzmir’i serbest bölgeler şehri yapmak için çalışmalara başlamalıyız. Yılardır ticaretin kalbi olan İzmir, artık serbest bölgeler şehri olmalı’ dedi.

*- Sağlık Serbest Bölgesi vurgusu

İzmir’in serbest bölgeler şehri olmasıyla ekonomide hareketlilik sağlanacağının altını çizen Çolakoğlu, ‘Yine EXPO 2020 ruhuna uygun olarakİnciraltı Sağlık Serbest Bölgesi’nin kente kazandırılması gerekiyor. Üç üniversitemizin teknoparkları da serbest teknopark bölgelerine dönüştürülmek üzere yeniden ele alınmalı. İhtiyaca uygun yeni ek serbest bölgeler açılması da kentin birincil önceliği olmalı.

Bu projeler hayata geçerse, İzmir’i yeni baştan yaratmış oluruz.

Kentin tamamını serbest bölge yapmak mümkün olmasa damümkün olduğu kadar fazla serbest bölgeye kavuşmak İzmir’i her açıdan öne çıkaran bir adım olacaktır’ diye konuştu.

*- Ege Bölgesi dış ticaret fazlası verdi, darısı Türkiye’nin başına

Türkiye’de ihracatın başladığı yer olan Ege Bölgesi 2017 yılının Ocak – Eylül döneminde 11 milyar 898 milyon dolarlık ithalata karşılık, 13 milyar 79 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi.

Ege Bölgesi’nin ihracatının ithalatını karşılama oranı yüzde 110’a ulaştı. Ege Bölgesi 2017 yılının 9 aylık döneminde 1 milyar 180 milyon dolarlık dış ticaret fazlası verdi.

Türkiye, 2017 yılının Ocak – Eylül döneminde 115 milyar 132 milyon dolarlık ihracata karşılık, 168 milyar 961 milyon dolar ithalat yaptı.

2017 yılının Ocak – Eylül Ege Bölgesi’nin ihracatının ithalatını karşılama oranı yüzde 110 olurken, Türkiye’nin ihracatının ithalatını karşılama oranı yüzde 68.1’de kaldı. Ege Bölgesi, Türkiye ortalamasından 42 puan daha iyi bir performans sergiledi.

*- İnciraltı için yine toplanacaklar

İnciraltı 2. Nesil Platformu Başkanı Tayfun Karabulut öğlen saatlerinde şu açıklamayı yaptı:

‘Kasım 2016 tarihinde Cumhurbaşkanı .Recep Tayyip Erdoğan’nın onayı ve Başbakan Binali Yıldırım’ın talimatı ile başlayan yeni İnciraltı Planlama süreci ve Kentin en önemli ulaşım projesi olan ‘İzmir Körfez Geçiş Projesi’ hakkında; İzmirli Kadınlarımızla, toprak sahiplerinin bütün nesilleri genciyle, yaşlısıyla hep birlikte heyecanımızı ve sabırsızlığımızı ‘Ortak Çağrı’ ile aktaracağımız basın açıklaması, İnciraltı Körfez Restoran’da, ( Wyndham Özdilek Otel Yanı), 15 Kasım 2017 Çarşamba günü saat 11.00’de yapılacak.’

*- Projem İzmir: yerelde kapasite geliştirme

İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) ve Avrupa Birliği Bakanlığı işbirliğiyle düzenlenen Projem İzmir Yerelde Kapasite Geliştirme Eğitimi Açılış Etkinliği 14 Kasım 2017 tarihinde gerçekleştiriyor.

Avrupa Birliği Bakanlığı ve İZKA arasında yapılan işbirliğinin amacı, İzmir’de faaliyet gösteren kamu ve sivil toplum kuruluşlarının kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesi ve AB mali kaynaklarından daha etkin bir şekilde faydalanmasına katkı sağlamak.

İşbirliğinin ilk adımı olarak İzmir’de yerleşik dernek, vakıf ve kooperatif temsilcilerinden oluşan 50 kişilik bir gruba yönelik Kasım-Aralık 2017 döneminde 3 modülde toplam 9 gün sürecek ‘Projem İzmir: Yerelde Kapasite Geliştirme Eğitimleri’ düzenleniyor.

Söz konusu eğitim programını takiben kamu kurumları, yerel idareler, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarına yönelik farklı etkinliklerin gerçekleştirilmesi için hazırlıklar dün de sürdü.

Program; İzmir Balçova Termal Otel’de gerçekleştiriliyor.

*-

YAŞAR EYİCE 

YORUMLAR

  • 0 Yorum