Üsküdar Üniversitesi akademisyenleri SBMT Zirvesi'ne katıldı

“Elektromanyetik kirlilik, manyetik alana maruziyet ve nöropsikiyatrik etkiler” konusunda sunum yapıldı.

Üsküdar Üniversitesi akademisyenleri SBMT Zirvesi'ne katıldı
13 Temmuz 2021 - 17:50

Her yıl dünya genelindeki araştırmacıların katılımıyla gerçekleştirilen Beyin Haritalama ve Tedavileri Derneği'nin (Society for Brain Mapping and Therapeutics - SBMT) 17. ve 18. zirvesi bu yıl da 8-11 Temmuz 2021 tarihlerinde ABD Los Angeles’ta gerçekleştirildi. Zirveye Üsküdar Üniversitesi’nden akademisyenler Kurucu Rektör Prof. Dr. Nevzat Tarhan başkanlığında nörobilim alanındaki çalışma ve iş birlikleriyle katıldı. Üsküdarlı akademisyenler, Covid -19 pandemi döneminde psikiyatrik hastalıklar ve elektromanyetik alan kirliliğin insan sağlığı üzerine etkileri olmak üzere iki dikkat çekici alanda araştırma sonuçlarını paylaştı. 

2019 yılında SBMT tarafından Golden Axon Liderlik Ödülü’ne de layık görülen Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan başkanlığında üniversitenin akademisyenleri zirvede elektromanyetik alan ve beyin sağlığı başlığında çalışmalarını dair sunumlar gerçekleştirdi. Elektromanyetik kirlilik, manyetik alana maruziyet ve nöropsikiyatrik etkiler anlatıldı.

Sinirbilim alanındaki birikimini, araştırmalarını ve çalışmalarını her yıl katıldıkları konferanslarda uluslararası araştırmacılarla paylaşan Üsküdar Üniversitesi akademisyenleri  8-11 Temmuz 2021 tarihleri arasında Los Angeles'ta gerçekleştirilen konferansta Prof. Dr. Nevzat Tarhan başkanlığındaki araştırma grubu ile katılım sağlayarak, elektromanyetik kirlilik, manyetik alana maruziyet ve nöropsikiyatrik etkilerine dair sunumlar gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan sunum yaptı

Kongrenin ilk gününde gerçekleştirilen “Rising Mental Illness Disorders Related to the Covid19 Pandemic” oturumunda Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, “Psychiatric disorders and their treatments during Covid-19”; Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Covid-19 Pandemic and Psycho-Social Consequences”; Doç. Dr. Özlem Kızılkurt, “Post-Covid Maturation” ve Prof. Dr. Barış Metin, “Neurological complications and electrophysiological findings during Covid-19 infection” başlıklarında sunum gerçekleştirdi. 

Kongre kapsamında diğer oturumda ise Üsküdar Üniversitesi öğretim üyeleri elektromanyetik kirlilik, manyetik alana maruziyet ve nöropsikiyatrik etkilerini dünyanın farklı ülkelerinden gelen bilim insanlarıyla paylaştı. Prof. Dr. Osman Çerezci, “Human Exposure to Electromagnetic Pollution in the living areas”; Prof. Dr. Barış Metin, “Neuropsychiatric damage caused by wi-fi signals: Are we overlooking a serious threat”; Prof. Dr. Selim Şeker, “Estimating Biological Changes in Human Brain”; Doç. Dr. Türker Ergüzel, “Predicting Health Effects of Electromagnetic Pollution Using Fuzzy Logic” başlıklarını ele aldı.

Nöroloji, psikiyatri, mühendislik, biyoloji ve psikoloji olmak üzere yakın komşuluğundaki disiplinden bilim insanlarının bir araya geldiği ve akademik birikimlerini bilimsel çalışmaya dönüştüren Üsküdarlı araştırmacılar, sinir sisteminin temel fonksiyonlarını ve hastalık durumda meydana gelen değişiklikleri elektroensefalogram, manyetik rezonans görüntüleme ve fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme gibi beyin görüntüleme yöntemleri ile değerlendirdi. Üsküdar Üniversitesi araştırmacıları öte yandan, özellikle çeşitli nöropsikiyatrik hastalıklarda nöral biyobelirteçler ortaya çıkarmak, sağlıklı ve hasta kişilerde beyin haritalarını ortaya çıkarma odaklı çalışmalarını hesaplamalı psikiyatri başlığı altında uluslararası iş birlikleri ile sürdürüyor. 

Prof. Dr. Tarhan, “Bu kongre birçok bilim dalını bir araya getiren multidisipliner bir kongre”

Society for Brain Mapping and Therapeutics – SBMT dair izlenimlerini aktaran Prof. Dr. Tarhan, “Alzheirmer ve bağımlılık konuları konferanslarda ele alındı. Bu kongreye katılan grup G20 Zirvesi’ne katılan, aynı zamanda da N20 olarak Nöroscience20 olarak eşlik eden kişilerden oluşan grup. Los Angeles Convention Center’da gerçekleştirilen programda sunumlara baktığımızda Society for Brain Mapping and Therapeutics Derneği, sadece teşhis değil de tedaviyi öne alan, kişinin beyin bilimlerini kullanarak tedavilerle ilgili alanlarda uğraşanların bir araya geldiği bir dernek olarak karşımıza çıkıyor. Burada mesela Alzheimer’da yenilikler, şizofrenide yenilikler, madde bağımlılığında yenilikler, beyin ameliyat gibi beyin cerrahları da var multidisipliner bir toplantı. Bu kongrede cerrahinin çeşitli alanlarından örneğin omurilik cerrahisi alanında çalışan uzmanlar da katılıyor. Yani beyinle bağlantılı olan bütün alanları bir araya getiren bir kongre.” ifadelerini kullandı.

Üsküdar Üniversitesi dünyadaki gelişmelere yoğun katkı sağlıyor

Üsküdar Üniversitesi ile bilim ve uygulama ortağı NPİSTANBUL Beyin Hastanesi, tedavisel beyin haritalama ve nöroteknoloji alanında çalışan laboratuvarları, uygulama ve araştırma merkezleri, yetiştirdiği araştırmacıları ve öncü bilimsel katkısıyla ile sinirbilim alanındaki gelişmelere yoğun katkı sağlıyor.

Nöroloji, psikiyatri, mühendislik, biyoloji ve psikoloji olmak üzere yakın komşuluğundaki disiplinden bilim insanlarının bir araya geldiği ve akademik birikimlerini bilimsel çalışmaya dönüştüren araştırmacılarımız, sinir sisteminin temel fonksiyonlarını ve hastalık durumda meydana gelen değişiklikleri elektroensefalogram, manyetik rezonans görüntüleme ve fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme gibi beyin görüntüleme yöntemleri ile araştıran çalışmaları da yürütüyor. Özellikle çeşitli nöropsikiyatrik hastalıklarda nöral biyobelirteçler ortaya çıkarmak, sağlıklı ve hasta kişilerde beyin haritalarını ortaya çıkarma odaklı çalışan Üsküdar Üniversitesi, hesaplamalı psikiyatri başlığı altında topladığı çalışmalarını uluslararası ortaklı yapay zekâ odaklı çalışmaları ile sürdürüyor.

Üsküdar’da sinirbilim alanında yüksek lisans ve doktora düzeyinde araştırmacılar yetiştiriliyor

Sadece sinirbilim alanında altmışı Web of Sience (WOS) kapsamında olmak üzere uluslararası hakemli dergilerde basılmış araştırma makaleleri bulunmakla birlikte Üsküdar Üniversitesi’nin The Society for Brain Mapping and Therapeutics (SBMT), American Psychiatric Association (APA), International Brain Research Consortium (IBRC), EEG and Clinical Neuroscience Society (ECNS), International Society For Neurofeedback & Research (ISNR) gibi araştırma merkezi ve beyin araştırmaları toplulukları ile uzun süredir akademik iş birlikleri yürütüyor.

Türkiye’de sinirbilim alanında yüksek lisans ve doktora düzeyinde araştırmacı yetiştiren Üsküdar Üniversitesi, araştırmacıları ile kognitif nörobilim, klinik nörobilim, nörobiyofeedback, nöroteknoloji, biyoinformatik laboratuvarlarında, uygulama ve araştırma merkezlerinde çalışmalarını sürdürüyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Dikili Balıkçılarından Sezon Değerlendirmesi: Fiyatlar Düştü, Maliyetler Arttı
Dikili Balıkçılarından Sezon Değerlendirmesi: Fiyatlar Düştü,...
 İzmir Milletvekili Ösen'den Turizm İstatistiklerine Eleştiri: "Türkiye Hedeflerin Gerisinde"
İzmir Milletvekili Ösen'den Turizm İstatistiklerine Eleştiri:...