Seferihisar Ulamış'ta Kozmetik Köy Tesisi açıldı

İzmir’in Kozmetik Köyü Ulamış’ta açıldı! Çiftçilere verilecek eğitimlerle aromatik ve tıbbi bitkilerden kolonya, krem gibi ürünlerin üretileceği tesis aynı zamanda agro turizm örneği olacak. Önceki günlerde Turgut Köyü’nde lavanta hasadı yapan...

Seferihisar Ulamış'ta Kozmetik Köy Tesisi açıldı
26 Temmuz 2023 - 21:33

Başkan Soyer: “Genç çiftçilerimiz bu milletin çağdaş efendisi olacak”

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Seferihisar’da kurduğu Kozmetik Köy Tesisi, Ulamış’ta açıldı. Çiftçilere verilecek eğitimlerle aromatik ve tıbbi bitkilerden kolonya, krem gibi ürünlerin üretileceği tesis aynı zamanda agro turizm örneği olacak. Önceki günlerde Turgut Köyü’nde lavanta hasadı yapan Başkan Soyer, tesiste lavantaları yağa, kreme ve kolonyaya dönüştürdü. Tesisin açılışında, 8 yıl önce yola çıkan ve kendi markasını kuran gençleri örnek gösteren Başkan Soyer, “Genç çiftçilerimiz bu milletin çağdaş efendisi olacak” dedi.


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in "Başka Bir Tarım Mümkün" vizyonu doğrultusunda, kırsalda yaşayan yurttaşların ekonomik dönüşümünü desteklemek ve çiftçilerin katma değeri yüksek ürünlere yönlendirilmesini sağlamak için Seferihisar Ulamış’ta Kozmetik Köy Tesisi açıldı. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından S.S Ulamış Tarımsal Kalkınma Kooperatif binası modern bir üretim tesisi haline getirildi.  Tıbbi ve aromatik bitkileri işleyerek katma değerli kozmetik ürünlerine dönüştürecek Kozmetik Köy Tesisi, aynı zamanda agro turizm için örnek bir model oldu.

Ulamış’taki dönüştürülen kooperatif binasındaki açılışa İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, S.S. İzmir Köy Koop Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Neptün Soyer ve kooperatif başkanları, Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin ve eşi Fatma Yetişkin, meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, akademisyenler, üniversite öğrencileri, çiftçiler, sanatçılar ve çok sayıda yurttaş katıldı.


Turgut Köyü’nde toplanan lavantalar Ulamış’ta yağa, kreme dönüştü

Lavantalarla karşılanan Başkan Tunç Soyer, tesisteki Tıbbi Aromatik Bitki Açıkhava Müzesi, üretici stantlarını gezdi; işleme ünitelerini inceledi. Başkan Soyer, geçtiğimiz haftalarda Seferihisar’ın Turgut Köyü’nde hasat ettiği lavantaları Kozmetik Köy Tesisi’nde işleyerek lavanta yağı, kremi ve kolonyası elde etti. Gezinin ardından Başkan Soyer, geleneksel uğur testisini kırarak tesisi hizmete açtı.

“Tarım olmadan herkes aç, herkes muhtaç”
Tesisin açılış konuşmasını yapan Başkan Soyer, “Belediye başkanlığı birçok hizmet ve yatırım yapabildiğimiz bir alan. Biz de metrolar açıyoruz, viyadükler yapıyoruz, tüneller yapıyoruz, arıtma tesisleri yapıyoruz, birçok altyapı yatırımı yapıyoruz. Bütün bunlar yarınlara miras bırakacağımız yatırımlar. Ama bir de aslında beton gibi görünmeyen, tarıma, turizme, eğitime, istihdama yaptığımız yatırımlar var. Belediye başkanının görevi, şehrinde yaşayan insanların huzurunu ve mutluluğunu tasarlamaktır. O nedenle tarım hele ki İzmir’in kırsalında vazgeçilmez bir sektör. Tarımdan asla vazgeçemeyiz. Tarım olmadan herkes aç, herkes muhtaç. Tarımı küçümsemek, hafife almak yapılabilecek en büyük hatadır. Ne yazık ki bugüne kadar yapılan politikalar tarımı dışa bağımlı ve muhtaç bir hale getirdi. Kendi kendine yeten bir ülkeyken samanı ithal eden bir ülke haline geldik. Ama biz bunun önünü kesmezsek çok büyük felaketlere, yoksulluklara sebep olacak bir durum. Onun için buna razı olamazdık, bundan sonra da razı olmayacağız” ifadelerini kullandı.

“Atalarımızın emeğini yerde bırakmadık”
Ulamış Köy Koop.’un yaşadığı zorlukları üretimle aştığını ifade eden Başkan Soyer, “Kooperatifin çok sıkıntılı günlerini yaşadık beraber. Üç kuruş vergiyi ödeyecek durumda değildik. Kooperatifin kapatılması, terk edilmesi söz konusu oldu. Bugünü gördüğüme o kadar mutluyum ki. Çok şükür o kooperatifi 1969’da kuran atalarımızın emeğini yerde bırakmadık ve onu ileriye taşıyacak bir adım atmış olduk. Bugüne kadar emek veren herkesin önünde saygıyla eğiliyorum” dedi.

“Genç çiftçilerimiz bu milletin çağdaş efendisi olacak”
Başkan Soyer, 8 yıl önce Seferihisar’da başlayan lavanta serüveninde köylerinde üretim yaparak kendi markalarını oluşturan genç üreticileri işaret ederek, ”Ecem kardeşimiz 8 sene önce çocuktu ve çocuk belediyesinin başkanlığını yapıyordu. Onunla iftihar ediyorum. Mustafa Kemal Atatürk’ün söylediği ‘Köylü Milletin Efendisidir” sözü var ya; Ecem köylü ve çağdaş köylü. Genç çiftçilerimiz bu milletin çağdaş efendisi olacak. Biz de bu şehrin yöneticileri olarak onların önünü açmak için ne gerekiyorsa yapacağız. Hiç kimse enseyi karartmasın, biz sonuna kadar yanınızda olmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

“Amerika’nın, Avrupa’nın kozmetik üreticileri, hammadde için buraya gelecek”
Açılışta konuşan Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, “Geçtiğimiz günlerde lavanta festivalinde bir mucizenin gerçekleşmesini hep beraber kutladık. Yıllar önce kimsenin aklına gelmeyen lavanta artık Turgut Köyü’nün temel geçim kaynağı oldu. Bu tesis de Ulamış için de çok büyük bir kalkınma olacak. Tüm dünya organik üreimte dönmüş durumda. Lavanta, kozmetik sektörünün hammaddesi. Göreceksiniz, yıllar sonra Amerika’nın, Avrupa’nın büyük kozmetik üreticileri, hammadde almak için buraya gelecek. Nasıl başardığımızı soracaklar. Bu modeli kendi ülkelerinde uygulamaya çalışacaklar. Bu açılış bu hikayenin bir başlangıcı. Bu hikayeyi başlatan Başkanımız Tunç Soyer’e ne kadar teşekkür etsek az” diye konuştu. “

“Lavantaya nasıl katma değer katılacağını, bilimle öğreniyoruz”
S.S. İzmir Köy Koop Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Neptün Soyer, “Bugün benim için çok anlamlı bir gün. Ben bu köyde öğretmenlik yaptım. Bugünün genç üreticisi Ecem, benim öğrencimdi. Aranızda gördüğünüz Ulamışlı gençlerin, benim öğrencilerim olduğu için çok mutluyum. Hepsiyle onur duyuyorum. Ulamış Köy Kooperatifi, 1969 yılında İzmir Köy Koop. Birliği’nden önce kurulan ve birliği de var eden öncü kooperatiflerden birisi. Bu eğitimli, üniversiteli gençlerimiz, bu kooperatifin ortağı oldular. Artık kooperatifin bundan sonraki çalışmalarında onlar da rol alacaklar. İzmir’in sadece lavanta eken bir şehir olmadığını bu tesisle görüyoruz. Burada lavantayı üretiyoruz. Ama lavantaya nasıl katma değer katılacağını, nasıl distilasyon yapılacağını eğitimleriyle, bilim insanlarıyla buluşturarak ve gençlere kapı açarak öğretiyoruz. Bizim gibi kooperatiflerle iş birliği yaptığı için İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ediyoruz. Çünkü biz bunu İzmir Köy Koop. Birliği olarak diğer ortaklarımızla birlikte sütte de yaşıyoruz. Gelecek hafta aynı bu şekilde Türkiye’de belki uzun zamandır kamunun yapmış olduğu en büyük fabrikayı süt fabrikasını da Bayındır’da açacağız” ifadelerini kullandı.

“Alçalma döneminde başkanımız bize güç verdi”
S.S Ulamış Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Eyüp Kalaycı ise, “Kooperatifler Türkiye’de deniz dalgası gibi bir yükselir bir alçalır. Alçalma döneminde bize güç veren sayın başkanımıza teşekkür ediyoruz. Kooperatifimiz uzun yıllar çalışmasına rağmen yeni bir seviyeye ulaşmamıştı. Bize el veren başkanımız bu tesisimizi kurdu. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Ulamış Köyü Muhtarı Kadir Girginer, “Kozmetik Köy inşallah daha iyi yerlere gelecek. Sayın başkanımızın bize böyle bir tesisi açtığı için çok teşekkür ederiz. Tunç başkanımıza ne zaman işimiz düşse her zaman kapılarını açtılar bize böyle bir tesisi kazandırdılar” şeklinde konuştu.

Genç çiftçi üretti, işledi, markasını oluşturdu
Seferihisarlı üreticiler adına ise genç üretici Ecem Bezer kürsüye geldi. Bezer, “Bundan tam 8 yıl önce Turgut Köyü’nde 20 dönüm kadar bir alana lavanta ekimi yaparak üretime başladık. Ektiğimiz lavantalar ailem ve bana çok büyük katma değer sağladı. Lavantalar, bana ve köydeki tüm kadın üreticilerimize büyük bir kazanç sağladı. Kendi markamı oluşturdum. Geri kalan dönemlerde bahçemi evlilik teklifi organizasyonu gibi alanlarda turizme açarak gelir elde ettim. Şimdi burada işin ehlinden öğrenerek çok daha iyi kozmetik ürünleri kazandıracağım. Sizler bana destek olmasaydınız ben nasıl lavanta üretip geliştirebilirdim. Benim gibi genç üreticiler Ulamış’taki Kozmetik Köy’le kendi markalarını kurup hayatta daha ileriye adımlar atacağına inanıyorum” diye konuştu.

Krem ve kolonya gibi yüksek kalite kozmetik ürünler üretilecek
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bütçesi karşılanarak tamamlanan Kozmetik Köy Tesisi kapsamındaki kooperatif binasında, distilasyon alanı, kozmetik üretim alanı, depolama alanları, laboratuvar, sabun kurutma alanı, satış ve kafeterya alanı gibi yeni üretim alanları oluşturuldu. Tam teşekküllü tesiste lavanta başta olmak üzere çeşitli aromatik ve tıbbi bitkilerden krem, kolonya, sabun gibi yüksek kalite standartlarına sahip kozmetik ürünlerin üretimi sağlanacak.

Eğitim ve Ar-Ge merkezi
Agro-turizm modellerinin tanıtılmasını sağlayacak tesiste aynı zamanda yerel kozmetik ürünlerin üretimi için eğitimler ve atölyeler düzenlenecek. Proje kapsamında, aromatik bitkilerin üretiminin yanı sıra büyük kozmetik firmalarının üretim ve Ar-Ge çalışmalarına destek verilerek istihdam olanağı yaratılacak, çevreye duyarlı tarım uygulamaları yaygınlaştırılacak ve tarımın ileri teknolojiyle buluşmasına katkı sağlanacak.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Ekonomist Emrah Lafçı: Ekonomide Öngörülebilir Dönem Başladı
Ekonomist Emrah Lafçı: Ekonomide Öngörülebilir Dönem Başladı
 Ünlü Akademisyenler UEZ Sapanca 2024'te Felsefe ve Modern Bilimi Ele Aldı
Ünlü Akademisyenler UEZ Sapanca 2024’te Felsefe ve Modern Bilimi...