Kınık Ziraat Odası Başkanı Halil Yılmaz'dan Tarım Bakanlığı'na çağrı!

Kınık Ziraat Odası Başkanı Halil Yılmaz,Tarım Bakanlığına çağrıda bulunarak...

Kınık Ziraat Odası Başkanı Halil Yılmaz'dan Tarım Bakanlığı'na çağrı!
06 Şubat 2024 - 22:26

Kınık Ziraat Odası Başkanı Halil Yılmaz: “Sözleşmeler Çift Taraflı Olsun”    

Kınık Ziraat Odası Başkanı Halil Yılmaz, Tarım Bakanlığına çağrıda bulunarak “Kınık ilçemizde mısır olsun, ayçiçeği olsun, domates olsun sözleşmeli yapılan tarım şekli ağırlıkta. Maalesef bu konuda sadece firmaların yaptığı tek taraflı sözleşmeler hukuken tek taraflı olan bu sözleşmeler yüzünden para kazanamıyor. Biz bu sözleşmelerin ilçe tarım müdürlüğü kontrolünde yapılarak denetiminin de ziraat odalarına bırakılması gerekir. Bunun için sadece Kınık ya da Bakırçay Havzamızda değil tüm ülkemizdeki ziraat odalarının bize destek çıkmalarını birlikte hareket etmelerini istiyorum” dedi.

Kınık Ziraat Odası Başkanı Hallil Yılmaz özetle şunları söyledi:
“İlçemiz Kınık tarım potansiyeli çok faza bir kent. 100 bin dekarın üzerinde ekilebilir tarımsal alanı var. Ben 13 Şubatta 2023 tarihinde Kınık Ziraat odası başkanlığına seçildim. 2 dönemdir de yönetimde başkan yardımcılığı yaptım. Odamızda 8 bin civarı faal olmak üzere 9600 kayıtlı üyemiz var. Dediğim gibi ilçemizde başta tohumluk mısır ve ayçiçeği olmak üzere domates, biber ve nispeten azalsa da pamuk üretimi var. Bildiğiniz gibi ülkemizin hemen hemen her yerinde tohumluk mısır, ayçiçeği ve domates sözleşmeli olarak ekiliyor. Temel sıkıntı bu sözleşmeler tek taraflı ve sadece sözleşmeyi yapan tohumluk firmaları ile salça fabrikalarını koruyor. Mesela bu sene 3,3 liraya domates alındı. Ama fide fiyatı kg bazında 2 lira idi. Bu sözleşme şartları çiftçinin para kazanmasını engelliyor.
Çiftçi zarar ediyor ve böyle giderse borç batağına girerek bu işe son vermek zorunda kalacaklar. Oysa çiftçi olmadan üretim olmaz yaşam olmaz. Biz bu sözleşmelerin ilçe tarım müdürlüğü kontrolünde yapılarak denetiminin de ziraat odalarına bırakılması gerekir. Bunun için sadece Kınık ya da Bakırçay değil tüm ülkemizdeki ziraat odalarının bize destek çıkmalarını birlikte hareket etmelerini istiyorum

TARIM MARKET KURACAĞIZ
Şu an Kınık Ziraat Odası olarak yaptıklarımıza gelince; oda olarak ayrı bir şirket kurarak tarım market açmayı planlıyoruz. Bunun için hazırlıklarımızı başlattık. Tarım marketimiz de çiftçimize düşük kar marjı ile fide, gübre ve tohum hayvancımıza yem satmayı planlıyoruz. Ayrıca bir domates toplama makinesi alıp çiftçimizin hizmetine sunacağız. Ayrıca TÜVTÜRK ile yaptığımız ortak çalışma ile çiftçilerimiz Bergama’ya gitmeden traktörlerinin vizelerini ayda iki gün ziraat odamıza gelen TÜVTÜRK Mobil aracı ile kolaylıkla yaptıracaklar”
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Zeyrek: "Hayatımın sonuna kadar Manisa'ya hizmet etmek istiyorum"
Başkan Zeyrek: “Hayatımın sonuna kadar Manisa’ya hizmet etmek...
UEZ 2024'te "Yeni Global Düzende Büyüme Fırsatları" konuşuldu
UEZ 2024’te "Yeni Global Düzende Büyüme Fırsatları" konuşuldu