Kış aylarında yanlış beslenme kilo artışına neden olabilir

Kış aylarındaki yanlış beslenme alışkanlıklarının kilo artışına neden olabileceğini vurgulayan Medical Park Çanakkale Hastanesi’nden Diyetisyen Gökçenur Aşık, ...

Kış aylarında yanlış beslenme kilo artışına neden olabilir
30 Kasım 2021 - 11:29
Kış aylarındaki yanlış beslenme alışkanlıklarının kilo artışına neden olabileceğini vurgulayan Medical Park Çanakkale Hastanesi’nden Diyetisyen Gökçenur Aşık, “Kış aylarında kapalı ortamlarda daha fazla vakit geçirilmesi, fiziksel aktivite yoğunluğunun azalması, gecelerin uzaması sonucunda televizyon başında fazla zaman geçirilmesi ve atıştırma tüketimindeki artış gibi nedenlerden dolayı vücut ağırlığında istenmeyen değişiklikler olabilmektedir” dedi.

Kış mevsiminde yeterli ve dengeli beslenmenin enfeksiyon hastalıklarından ve Covid-19’dan korunmak için de önemli olduğunu belirten Medical Park Çanakkale Hastanesi’nden Dyt. Gökçenur Aşık, “Kış aylarının yaklaştığı şu günlerde bağışıklık sistemini desteklemek için doğru besinlerin tüketilmesi çok büyük önem arz etmektedir.  Doğru miktarlarda tüketilecek doğru besinler ile birçok hastalıktan korunmak mümkündür” ifadelerini kullandı.

SAĞLIKLI YEMEK TABAĞINA GÖRE BESLENİLMELİ
Bağışıklık sisteminin desteklenmesi için sağlıklı yemek tabağında yeterli miktarda yer verilmesi gereken besin gruplarını şöyle sıraladı:
-          Süt ve ürünleri
-          Et, tavuk, balık, yumurta, baklagiller (nohut, fasulye, mercimek), yağlı tohumlar, sert      kabuklu yemişler (ceviz, badem, fındık)
-          Tahıllar (pirinç, makarna, bulgur, tam tahıllı ekmek)
-          Sebzeler
-          Meyveler
 
BU VİTAMİNLER BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİYOR
Bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği olan vitaminler ve bu vitaminleri içeren besinlerle ilgili önemli bilgiler veren Dyt. Gökçenur Aşık, şunları söyledi: “A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerden zengin havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra kış aylarında bolca bulunan portakal, mandalina, elma gibi meyvelerin tüketimi önemlidir. E vitamini de bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir. Soğuk algınlığı ve diğer enfeksiyonlara karşı vücut direncini artırmaktadır. E vitaminin iyi kaynakları yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve fındık, ceviz gibi yağlı tohumlardır. Günlük olarak mevsimine uygun 3 porsiyon sebze, 15-20 adet fındık veya 5-6 adet ceviz ve haftada 2-3 defa kurubaklagil tüketilmelidir. D vitamini de bağışıklığın güçlendirilmesinde önemli rol oynamaktadır. D vitamini güneş ışınlarıyla deri tarafından üretilen bir vitamindir ve besinlerde pek fazla bulunmaz. Bu yüzden özellikle kış mevsimde havanın güneşli olduğu zamanlarda mümkün olduğunca güneşten faydalanılmalıdır.”

5 PORSİYON MEYVE VE SEBZE TÜKETİLMELİ
Günde mevsimine uygun en az 5 porsiyon meyve ve sebze tüketilmesi gerektiğini ve bu tüketimin 2 porsiyon meyve ve 3 porsiyon sebze şeklinde olması gerektiğini ifade eden Dyt. Aşık, “Ayrıca prebiyotik besinler, sebzeler, kurubaklagiller, tam tahıllar, yağlı tohumlar, meyveler ve probiyotik ürünler kefir, yoğurt, ayran, boza, tarhana, şalgam suyu, turşular bağışıklık sistemini olumlu etkilerler. Ayrıca her gün 2 veya 2.5 litre su tüketilmeli, sıvı alımının karşılanmasında ıhlamur, adaçayı, kuşburnu çayı, açık çay gibi içecekler tercih edilmelidir” şeklinde konuştu.

KİLO KONTROLÜ İÇİN ŞEKERLİ VE YAĞLI GIDALARDAN UZAK DURUN
Kış aylarında ev içerisinde daha çok vakit geçirildiğini ve vücut ağırlığı kontrolünün diğer aylara nazaran daha da zor olacağını vurgulayan Dyt. Gökçenur Aşık, şu bilgileri paylaştı:
“Vücut ağırlığının kontrolü için basit karbonhidratlardan saf şeker ve şekerli besinler yerine tam buğday ekmek, makarna, bulgur gibi tam tahıl ürünlerinin tüketilmesine özen gösterilmelidir. Enerjisi yüksek hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar veya meyve tatlıları tüketilmelidir. Hazır meyve suları, gazlı içecekler yerine sağlıklı içecekler tercih edilmelidir. Yağ alımının azaltılması için yemekler az yağla pişirilmeli, et yemekleri yağ eklenmeden kendi yağları ile pişirilmeli, kızartma, kavurma gibi pişirme yöntemleri yerine haşlama, ızgara, fırında pişirme yöntemleri kullanılmalıdır. Hareketsizlik nedeniyle artan sindirim problemlerinin önüne geçmek için haftada 2 veya 3 kez posa içeriği yüksek kuru baklagiller tüketilmelidir. Uygun ortamlar sağlanarak düzenli fiziksel aktivite ve gün içerisinde en az 20 dakika tempolu yürüyüş yapılması, hem kilo kontrolü hem de bağışıklık sisteminin desteklenmesi açısından faydalıdır.”

SEBZELER ÇOCUKLARIN SEVECEĞİ ŞEKİLDE HAZIRLANABİLİR
Ailelerin çocuklara pırasa, kereviz, ıspanak gibi kış sebzelerini yedirmekte zorlanabileceğini ve ısrar etmek yerine bu sebzeleri değişik şekillerde sunmanın faydalı olacağına değinen Dyt. Aşık, “Örneğin; kerevizi rendeleyerek yoğurda karıştırmak ve içine bir miktarda ceviz ekleyerek çocuğunuza sunmak bu sebzenin tüketimi için etkili olabilir. Aynı şekilde ıspanak yemeğini sevmeyen çocuklar için ıspanak krep yapımında kullanılarak sunulabilir” diyerek sözlerini noktaladı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Hamza Dağ, İYİ Partili rakibiyle karşılaştı
Hamza Dağ, İYİ Partili rakibiyle karşılaştı
Cengiz Ergün: "Genel Başkanlarını iki defa yendim"
Cengiz Ergün: "Genel Başkanlarını iki defa yendim"