Foça Esnaf Odası seçimi iptal mi oluyor? Murat Taburlu'dan itiraz var! 

31. 03. 2022 tarihinde yapılan Foça Esnaf ve Sanatkârlar Odası Olağan Genel Kurulu’nda oda başkanlığına aday olan ve seçimi Sedat Özdemir’e karşı 13 oy fark ile kaybeden Murat Taburlu, genel kurulun iptali için Foça İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına başvurdu.

Foça Esnaf Odası seçimi iptal mi oluyor? Murat Taburlu'dan itiraz var! 
04 Nisan 2022 - 12:46
31. 03. 2022 tarihinde yapılan Foça Esnaf ve Sanatkârlar Odası Olağan Genel Kurulu’nda oda başkanlığına aday olan ve seçimi Sedat Özdemir’e karşı 13 oy fark ile kaybeden Murat Taburlu, genel kurulun iptali için Foça İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına başvurdu.

6 adayın yarıştığı genel kurulda, başkan adaylarından Günal Menemenli’nin aday olabilmek için gerekli yasal şartlara sahip olmadığını öne süren Murat Taburlu, İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına verdiği dilekçede, genel kurulun iptal edilerek yenilenmesi talebinde bulundu.

Genel Kurulda Günal Menemenli’nin 47 oy aldığını ve seçimin 13 oy fark ile sonuçlandığına işaret eden Taburlu gerekçesinde, Günal Menemenli’nin oda seçimi ve seçmenleri üzerinde doğrudan etkili olduğunu ifade etti. 

Daha önce başka bir şehirde yapılan bir esnaf odası seçiminin aynı gerekçeyle iptal edildiğini emsal olarak gösteren Taburlu, dilekçesinde şu ifadelere yer verdi:

“31 03 2022 tarihinde yapılan Foça Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlık seçimi yapılmıştır. Yapılan seçimde de başkan adayı olarak seçime katıldım.

5362 Sayılı  Foça Esnaf ve Sanatkarlar Kuruluşları, kanunun “Organ ve Yönetim Kurulu Başkanlarının Seçimleri” başlıklı maddesi ile, aynı kanunun Üçüncü Bölüm Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşlarının Seçimleri “Zaman Şartı” bölümü 5. Paragrafında belirtilen Yönetmelikle belirtilen “En az iki yıldır odaya kayıtlı olmak ve halen çalışıyor bulunmak” şartı uygulaması  Yönetmelikte yapılan değişiklikle 5362 sayılı Kanunun 5’inci maddesindeki lafzına uygun olarak ‘kesintisiz’ ibaresi eklenmiştir.

Bu bağlamda yapılan seçimde Başkan adaylarından Günal Menemenli’nin ilgili kanun maddesi ve Yönetmelikte belirtilen şartlara uygun olmadığı  anlaşılmıştır.

Yüksek Seçim Kurulunun 24. 01. 2014 tarih ce 143 nolu Kararında belirtildiği üzere;
“Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin seçimi iptaline yönelik talebi, yetkisizlik nedeniyle reddine karar verilmiş ise de  esnaf ve sanatkarlar meslek kuruluşları organ seçimlerine süresi içinde yapılan itiraz üzerine, organlara seçilenlerin  seçilme yeterliliğine sahip bulunup bulunmadığını araştırıp  belirleme yetkisi ilçe seçim kurulu başkanına ait bulunduğundan, Bağlar 1 Nolu Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından verilen 22/1/2014 tarihli, 45 sayılı kararın tam kanunsuzluk nedeniyle kaldırılmasına”

Başkanlık seçiminde Sedat Özdemir’in aldığı oy ile benim aldığım (13 oy) düşünüldüğünde seçme ve seçilme hakkı bulunmayan bu kişilerin aday gösterilmesinin  oda seçmenleri ve seçimi üzerinde doğrudan etkili olduğunun açık olduğu, bu nedenle Foça Esnaf ve Sanatkarlar Odası Olağan Genel Kurulunun iptal edilerek yenilenmesi hususunu; Arz ve talep ederim. 04.04. 2022"


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
TESK Başkanı Palandöken: Memlekette manav, kasap, marangoz kalmadı
TESK Başkanı Palandöken: Memlekette manav, kasap, marangoz...
İzmir'de toplu ulaşım ve trafikte Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu düzenlemesi
İzmir'de toplu ulaşım ve trafikte Cumhurbaşkanlığı Bisiklet...