"Dünyada yaklaşık 125 milyon sedef hastası bulunuyor "

Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü, toplumda sedef hastalığı olarak bilinen “psöriasis” hastalığının pek çok etken ile tetiklenebilen bir hastalık olduğunu belirtiyor. Hastalık fiziksel yükü dışında psikolojik anlamda da hastaların yaşamlarını etkileyerek toplumsal baskı yaratabiliyor.

"Dünyada yaklaşık 125 milyon sedef hastası bulunuyor "
28 Ekim 2018 - 14:57

Sedef hastalığı ile ilgili toplumda yeterli düzeyde bilgi sahibi olunmadığını belirten Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü, dünya genelinde yaklaşık 125 milyon kişinin Psöriasis (Sedef) hastalığından fiziksel, sosyal, duygusal ve ekonomik olarak etkilendiğine dikkat çekti. Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü, 29 Ekim Dünya Sedef Hastalığı Günü dolayısıyla, tedavisi uzun soluklu olan bu hastalık hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Toplumda görülme sıklığı yüzde 2 civarında olan sedef hastalığı, hayatın herhangi bir döneminde ortaya çıkabilen ve genellikle üzeri sedef rengi pullanma ile örtülü, pembe-kırmızı döküntülü bir hastalık olarak kendini gösteriyor. Nedeni tam bilinmemekle birlikte bağışıklık sisteminde önemli rol oynadığı düşünülen sedef hastalığı deride pullanma, kaşıntı, kızarıklık gibi çok sayıda şikayete neden olabiliyor. Nadiren sistematik bir tablo da çizebilen sedef hastalığı yüksek tansiyon, kalp hastalığı, artrit ve psikiyatri ilaçları, enfeksiyonlar, alkol, sigara, iklim ve hormonlar gibi pek çok etken ile tetiklenebilen, bazen hiçbir sebep olmadan da nüksedebilen bir hastalık olarak ortaya çıkabiliyor.

Sedef hastalığının toplum tarafından bulaşıcı bi­r hastalık olarak algılanması, hastaların iş ve özel yaşamlarını etkileyebiliyor. Hastalar bir yandan hastalıkla mücadele ederken, bir yandan da toplum içinde üzüntü, hayal kırıklığı ve kızgınlık h­isler­i ile baş etmek zorunda kalıyor. Bu sebeple, hastalığın yönetiminde sadece tıbbi tedavi değil, psikolojik desteğin de sağlanması tedavi sürecine olumlu etki gösteriyor.

Uluslararası Psöriasis Federasyonu, Dünya Psöriasis (Sedef Hastalığı) Günü vesilesiyle, sedef hastalığı için toplumda farkındalığın artırılması, hastaların tedaviye erişimlerine katkı sağlanması ve sedef hastalarının yaşadıkları sıkıntılara karşı hassasiyet gösterilmesini sağlamayı amaçlıyor.

Sedef hastalığıyla ilgili toplumda farkındalık yaratmak amacıyla önemli çalışmalar sürdüren Abdi İbrahim, sedef hastalığı tedavisinde kullanılan ilaçları ve projeleri ile hastalara destek veriyor.

Referanslar: https://ifpa-pso.com/our-actions/world-psoriasis-day/

www.psoriasis.org.tr

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Uluslararası Turizm Karikatürleri Yarışması'nda ödüller sahiplerini buldu
Uluslararası Turizm Karikatürleri Yarışması’nda ödüller...
Ekonomist Emrah Lafçı: Dolar 50 TL olacak diyenler yaya kaldı
Ekonomist Emrah Lafçı: Dolar 50 TL olacak diyenler yaya kaldı