Babalar ne ister?

Türkiye’nin en büyük online istihdam platformu Kariyer.net’in, CURIOCITY iş birliğiyle gerçekleştirdiği “Çalışma Hayatındaki Babalar ve Baba Olma Algısı” araştırması; babalar ve baba adaylarının işverenlerden beklentilerini ortaya koydu...

Babalar ne ister?
16 Haziran 2019 - 13:03

Araştırma; her 10 erkekten 7’sinin; uzun dönemli babalık iznine sıcak baktığını gösterdi. 3007 baba ve baba adayının katıldığı araştırmadan; işverenlerin %66’sının baba dostu olarak görülmediği, “BabaDostu” şirket olabilmek için çalışanların daha fazla esneklik bekledikleri sonucu ortaya çıktı.

Türkiye’nin en büyük online istihdam platformu Kariyer.net ve geleneksel araştırma yöntemlerini yeni nesil teknolojilerle harmanlayan CURIOCITY’nin çalışma hayatının nabzını tuttuğu “HR PULSE” serisinde; 3007 erkek ile Babalar Günü’ne özel “Çalışma Hayatındaki Babalar ve Baba Olma Algısı” araştırması gerçekleştirildi.

Araştırmaya katılan baba ve baba adaylarının %87’si, doğum sonrası 2 günden başlayan süre ile sunulan ücretli babalık izninden haberdar olduğunu belirtti. Araştırma sonuçlarına göre, katılımcıların %70’i “2 aydan 6 aya kadar babalık iznini kullanır mısınız?” sorusuna “Evet” yanıtını verirken, %45’i bu sürenin işini olumsuz yönde etkileyebileceğini beklediğini de ekledi.

Araştırmaya katılan babaların %52’i çocuklarının doğumunun kariyerlerini olumlu etkilediğini belirtti. Çocuklarının doğumunun ebeveynlerin kariyerleri üzerindeki etkisine de katılımcılara soruldu: babaların sadece %6’sı kendi kariyerlerinin olumsuz etkilendiğini belirtirken, %29’u çocuklrının doğumunun eşlerinn kariyerini olumsuz etkilediğini belirtti. Araştırmanın sonuçlarına göre; baba olduktan sonra iş değiştirmeyi düşünen ya da iş değiştiren babaların oranı ise %47.

Her 2 babadan 1’i sorumluluğu anneyle paylaşıyor

“Çalışma Hayatındaki Babalar ve Baba Olma Algısı” araştırmasına katılanların %50’si çocuğa ilişkin sorumluluğun eşinde olduğunu belirtirken, “Yarı yarıya paylaştık” diyen babalar %45’lik, “Sorumluluk çoğunlukla bende” diyenler ise sadece % 4’lük bir kesimi oluşturdu. Bu sorumluluğu bakıcı veya aile büyükleriyle paylaşanların oranı ise % 1’de kaldı.

Araştırma ayrıca, çalışan babaların haftada ortalama 18 saati, çalışmayan babaların ise haftalık ortalama 20 saati çocuklarıyla kaliteli vakit geçirmeye ayırdıklarını da gösterdi. Araştırmaya katılan babaların yalnızca % 8’i çocuğuyla kaliteli vakit geçiremediğini dile getirdi.

Uysal: “Babaların çalıştıkları şirketlerden esneklik beklentisi artıyor”

Araştırmanın dikkat çeken bir sonucu da “Şirketinizi ‘baba dostu’ bir şirket olarak tanımlar mısınız?” sorusuna katılımcıların % 66’lık bir oranla “Hayır” yanıtını vermesi oldu. Kariyer.net Genel Müdürü Fatih Uysal, bu sonucun işverenlerden önemli bir beklentiye işaret ettiğini belirterek şu değerlendirmeyi yaptı: “Kariyer.net ve CURIOCITY iş birliğiyle gerçekleştirdiğimiz araştırma; babaların ve baba adaylarının %66’sının, çalıştıkları şirketi ‘baba dostu’ olarak görmediğini ortaya koydu. Araştırma katılımcılarının %14’ü ise Türkiye’de hiçbir şirketi ‘baba dostu’ olarak niteleyemeyeceklerini belirtti. Bu veriler şirketlerin babaları desteklemek için daha fazla uygulamayı gündeme alması gerektiğine işaret ediyor. Bu ihtiyacı iyi okuyan ve ‘baba dostu şirket’ olmak için babalara yasal izinleri dışında ekstra izin, esnek çalışma saati gibi konularda esneklik sağlayan şirketlerin; çalışan bağlılığını arttırma ve işveren markasını güçlendirme yolunda önemli bir adım atmış olacağına inanıyorum.”

Babalar ne ister?

Araştırma sonucuna göre; babalar ve baba adayları, şirketlerin babaları desteklemek için alttaki uygulamaları hayata geçirebileceğine inanıyor:

  • Çocuklarla vakit geçirmek için 1 yıl boyunca kullanılabilecek şekilde 10 gün izin alınabilmesi (%36)
  • Karne ve sınav günleri gibi özel günlerin babaların yıllık izninden düşülmemesi (%33)
  • Şirketlerin anaokulu, dil okulu, yaz okulu ve spor eğitimi veren özel kurumlarla özel indirim anlaşmaları yapması (%33)
  • Çalışan babaların çocuklarına özel indirimli sosyal etkinlikler sunulması (%28)
  • Babalara esnek saatler ve evden çalışma opsiyonlarının sunulması (%28)
  • Anne sütünün yeterli gelmediği durumlarda 3 yaşına kadar olan çocuklar için mama yardımının yapılması (%25)
  • Babalara da anneler gibi ücretsiz izin hakkının sunulması (%25

***

Kariyer.net hakkında: 1999’dan bu yana Türkiye’nin en büyük istihdam platformu olan Kariyer.net, iş arama ve işe alım süreçlerinde yeni nesil teknolojilerle, iş arayanlarla işverenleri internet ortamında bir araya getiriyor. Kariyer.net’in aday veri tabanında işlediği 25 milyonu aşkın özgeçmiş bulunuyor. Kariyer.net üyesi 94 binin üzerinde şirket, ihtiyaç duyduğu işgücünü Kariyer.net aracılığıyla arıyor. Kariyer.net, İstanbul Ümraniye ve Yeşilköy ofislerinin yanı sıra Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Denizli, Elazığ, Eskişehir, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Mersin, Sakarya ve Samsun’da bulunan ofisleriyle müşteri ve adaylarına hizmet veriyor.

CURIOCITY hakkında:  Araştırma sektöründe 20 yılı aşkın deneyimi bulunan bir ekip tarafından kurulan CURIOCITY, geleneksel araştırma yöntemlerini dijitalleşmenin ve yeni ihtiyaçların gerektirdiği yeni araştırma teknolojileriyle harmanlıyor. Eski ve yeni arasında bir köprü kurma misyonuyla kapılarını açan “araştırmanın akıllı şehri” CURIOCITY'nin farklı semtlerinde, markaların farklı ihtiyaçlarına yönelik yaşam alanları oluşturulmuş bulunuyor. Mobil teknolojileri de kapsayan segmente çözümler, araştırma verenlerin aklındaki tüm soruları yanıtlarken CURIOCITY 'nin kardeş şehir felsefesiyle gerçekleştirdiği global iş birlikleri dünyanın önde gelen araştırma kurumlarının sahip olduğu know-how'dan faydalanma imkanı sunuyor. www.curiocity.com.tr

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Hamza Dağ, İYİ Partili rakibiyle karşılaştı
Hamza Dağ, İYİ Partili rakibiyle karşılaştı
Cengiz Ergün: "Genel Başkanlarını iki defa yendim"
Cengiz Ergün: "Genel Başkanlarını iki defa yendim"