Burun spreyi nasıl kullanılır, bağımlılık yapar mı? Zararları var mıdır?

Burun spreyi fazla kullanılırsa ne olur? Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. K. Ali Rahimi, burun spreyi kullanımına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Burun spreyi nasıl kullanılır, bağımlılık yapar mı? Zararları var mıdır?
28 Kasım 2022 - 12:59

Burun spreyi fazla kullanımda bağımlılık yapıyor!

Burun spreyinin doktor tavsiyesi üzerine belirtilen sürelerde kullanılması gerektiğini belirten KBB Uzmanı Op. Dr. K. Ali Rahimi, belirtilen süreden daha uzun kullanımların bazı sorunlara davetiye çıkarabileceği uyarısında bulundu. Burun spreyinin daha fazla kullanımında bağımlılık geliştiğini belirten Rahimi, mutlaka uzman gözetiminde kullanılmasını tavsiye etti. Op. Dr. K. Ali Rahimi, kortizonsuz olan spreylerin doktorun farklı bir önerisi yoksa en fazla 5 gün kullanılması gerektiğini söyledi.
 
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. K. Ali Rahimi, burun spreyi kullanımına ilişkin değerlendirmede bulundu. KBB Uzmanı Op. Dr. K. Ali Rahimi, burun spreyinin doktor tavsiyesi ile kullanılması gerektiğini belirterek “Burun spreyi kullanımı normalde çok yararlı ve neredeyse her reçetemizde muhtemel gördüğümüz durumlarda bir tane yazarız. Ancak hastanın hangi burun spreyini kullanacağı doktor tarafından önerilen ve reçete edilen duruma göre belirlenir” dedi.
 

Çocukta önce geniz eti kontrol edilmeli

Çocuklarda burun spreyi kullanımında daha dikkatli olunması gerektiğini belirten KBB Uzmanı Op. Dr. K. Ali Rahimi, “Çocuklarda bu konuya daha fazla dikkat etmek gerekiyor. Evet burun spreyini orta kulak iltihabında, akut nazofarenjitte, sinüzitte kullanıyoruz ama burun spreylerinin geniz etine hiçbir faydası yoktur. Böylece eğer çocuğunuzda burun tıkanıklığı varsa öncelikle geniz eti açısından bakılması gerekiyor. Kortizonsuz spreyler her yaş için kullanılabilirken, kortizonlu spreyler 2 yaş üzeri için kullanıma uygundur” uyarısında bulundu.
 

Burun spreyi en fazla 5 gün kullanılmalıdır

Burun spreyinin doktorun önerdiği gün sayısında ve doz miktarında kullanılması gerektiğini, vurgulayan Op. Dr. K. Ali Rahimi, “Burun spreyleri kortizonlu olanlar ve kortizonsuz olanlar diye ikiye ayrılır. Kortizonsuz olanlar doktorunuzun farklı bir önerisi yoksa en fazla 5 gün kullanılmalıdır. Kortizonlu olanlar doktor önerisi üzerine uzun süreler kullanılabilir” dedi.
 
Sprey bağımlılığı gelişebilir
Burun spreyinin belirtilenden daha uzun kullanılması durumunda bazı sorunların yaşanabileceğini kaydeden Op. Dr. K. Ali Rahimi, “Burun spreyi, daha fazla kullanıldığında burun etleri daha da büyür ve burnunuz açılacağına daha fazla tıkanıklığa yol açar ve böylece bir bağımlılık gelişir. Hasta, burun etlerini küçültmek için sürekli kullanma ihtiyacı duyar ancak bu durum her defasında burun etlerini daha da çok büyütür. Böylece sprey bağımlılığı gelişir. Bu sprey bağımlılığının önüne geçebilmek için doktora gitmek gerekir. Çünkü burun spreyleri yüksek tansiyona, şekere ve birçok hastalıklara da neden olabilir. Doktor bu konuda asıl problemin ne olduğunu tespit edip o konu üzerine tedavi uygulaması gerekiyor. Yoksa sprey kullanmakla burnunuz açılmaz” uyarısında bulundu.
 
KBB Uzmanı Op. Dr. K. Ali Rahimi, burun spreyinin buruna sıkıldığında burnun arka deliklerinden boğaza geçiş yapabileceğini, bu durumun herhangi bir yan etkisi bulunmadığını ifade etti.
 
Kortizonlu spreylerin yan etkisi bulunmamaktadır
Kortizonlu spreylerin herhangi bir yan etki bulundurmadığını kaydeden KBB Uzmanı Op. Dr. K. Ali Rahimi, sözlerini şöyle tamamladı: “Çok düşük dozda kortizon miktarı bulundurduğu için burun etlerine yapışarak nefes yoluyla hava karışır ve vücuda alınmaz. Vücuda alınmadığı için de herhangi bir yan etki görülmemektedir. Kortizonlu olanlar hiçbir zaman bağımlılık yapmaz ve alerjiyi rahatlatır. Ödem sorununu çözerek polip oluşumunu engeller. Ancak oluşmuş poliplerde çok büyük bir etkisi yoktur ve bu durumun tedavisi cerrahidir.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Hamza Dağ, İYİ Partili rakibiyle karşılaştı
Hamza Dağ, İYİ Partili rakibiyle karşılaştı
Cengiz Ergün: "Genel Başkanlarını iki defa yendim"
Cengiz Ergün: "Genel Başkanlarını iki defa yendim"