Serkan Acar'dan Bakırçay Bölge Gazetesine özel açıklamalar...

Hayata geçirdiği birbirinden prestijli projeler ile birlikte kentin çehresini değiştiren ve yediden yetmişe hizmet odaklı çağdaş belediyecilik anlayışıyla adından sıkça söz ettiren Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, Bakırçay Bölge Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Rıdvan Karapehlivan'ın sorularını yanıtladı.

Serkan Acar'dan Bakırçay Bölge Gazetesine özel açıklamalar...
08 Aralık 2023 - 22:49

SERKAN ACAR: MİLLETİMİZLE BİRLİKTE BAŞARDIK

2014 yılında ilk kez seçildiğinde açıkçası kimse önemli ve fark yaratacak bir başarı beklemiyordu. Ancak 2014-2019 yılları arasında gerçekleştirdiği icraatları ve Aliağa'daki sıra dışı Belediyecilik uygulamalarıyla kısa sürede fark edilip ismi ülke çapında bilinir oldu. 2019 yılındaki yerel seçimlerde de büyük bir seçmen desteğiyle ikinci kez seçilince artık kimse şaşırmıyor ve Aliağa'daki dev yatırım ve projelerin hızla gerçekleşmesini normal karşılar olmuştu. İsmi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığına yakıştırılıyor, çevre il ve ilçelerdeki vatandaşlarca rol model Belediye Başkanı olarak gıpta ile izleniyordu. Aliağa'daki 10 yıllık Belediye başkanlığı karnesi pekiyilerle dolu olan, yerel yönetimdeki 10 yıllık geçmişiyle ezberleri bozan Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar'dan söz ediyoruz. Aliağa Belediye Başkanı Sayın Serkan Acar ile Aliağa Belediyesinde buluşarak 10 yılını ve Aliağa'nın geleceğini konuştuk.
 
Sayın Başkanım medyaya çok çıkmayan, medya üzerinden propaganda ve icraat sergilemeyi tercih etmeyen bir başkansınız. Biz sizi hep şehrin çehresini değiştiren, yeni yaşam alışkanlıkları oluşturan projeleri hayata geçiren çalışkan bir Başkan olarak izledik. İzmir- Çanakkale yolu üzerindeki katlı kavşak projesini 90 günde bitirme başarısını tüm Bakırçay izledi. Aliağa, son yıllarda büyük bir değişim yaşıyor. Sosyal alanlar arttı, yemyeşil bir kent görünümü oluştu. Bunu sokaktaki vatandaş söylüyor, biz de naklediyoruz. Aliağa'da bu çalışmaları nasıl başardınız?
 
Aliağa'da dediğiniz gibi 2014- 2024 yılları arasındaki 10 yılda önemli bir değişim yaşandı. Bunları ancak milletinizle el ele verirseniz, karşılıklı güven ve sevgi ilişkisi olursa başarabiliyorsunuz. Biz Aliağa'da yaşayan tüm hemşehrilerimizle, çocuğundan yaşlısına tüm vatandaşlarımızla böyle bir güven, sevgi ve saygı ilişkisiyle bunu başardık. Allaha şükürler olsun ki, bugün geldiğimiz noktada artık Aliağa çevrede örnek gösterilen, sosyal yaşamı için, yaşamak için tercih edilen bir şehir oldu. Bunu hep birlikte başardık. Bu yüzden tüm vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum.
 
Başkanım, genç okuyucularımız için, sizi daha yakından tanıtabilir miyiz? Biraz kendinizden bahseder misiniz?
 
1976 yılında Bayraklı’da dünyaya geldim. İlkokul ve ortaokulu Bayraklı'da okudum. 9 Eylül Üniversitesi Hukuk bölümünden mezun olarak serbest avukatlık yaptım. Tuzla Piyade Okulu’nda vatani görevine başladım, asteğmen olarak Siirt - Eruh, Şırnak -Yağızoymak’ta yaptım. Vatani görev sonrası Çevre hukuku konusunda uzmanlaşacak çalışmalar yaptık. Atık kabloların geri kazandırılması konusunda uluslararası düzeyde çalışmalar gerçekleştirdik. Doğru yapılırsa, Siyasetin millete hizmet etmek için önemli bir alan olduğunu düşünüyordum. Üniversitede de siyasete hep ilgi duydum. Milliyetçi Hareket Partisinde siyasete başladım. 30 Mart 2014’de yapılan mahalli idareler seçimlerinde Aliağa Belediye Başkanı seçilmek nasip oldu. Milletimizin teveccühü ile bu göreve 2019 yılında ikinci kez seçildim. Bir erkek, ikisi kız olmak üzere üç evlat babasıyım. 10 yıldan bu yana Aliağa’da milletimizin hayır dualarıyla, büyük Aliağa ailemize hizmet etmekteyim
 
Aliağa Belediye Başkanlığı görevinizde 10 yılı tamamlamak üzeresiniz. “İyi ki bu projeyi hayata geçirdim’’ dediğiniz projeniz hangisi sizce?”

Tabii milletimizin yaşamını kolaylaştıran, daha kaliteli hale getiren birçok çalışma gerçekleştirdik. Ama bizim, Aliağa’da büyük bir aile olmamızı sağlayan “Milletin Ekibi” hizmetimiz var.  Aliağa’mızda yaşlımız, engellimiz, sağlık hizmetine ihtiyaç duyan, herhangi bir konuda maddi manevi desteğe ihtiyaç duyan tüm hemşehrilerimize hizmet için koşan Milletin Ekibi. Bu ekipte yer alan gencecik arkadaşlarımız müthiş bir fedakârlık ve özveriyle iyi günde kötü günde, hastalıkta, sağlıkta, mutlulukta, acıda vatandaşlarımızın yanında oluyor. Hemşehrilerimin derdi varsa önce biz varız, Milletin Ekibi var diyoruz. Mademki insanımız derdini çözmek için bizi memur etmiş, öyleyse evvela Aliağa Belediyesi derdi çözecek, önce biz yardıma koşacağız. İşte biz bu hizmet anlayışıyla organize olduk. Hizmet ve çözüm yapımızı bu anlayışla oluşturduk. Böyle hayırlı bir projeyi gerçekleştirebildiğimiz için Cenap-ı Allah’a şükrediyorum.
 
Sayın Başkan, Belediyeler genel olarak bütçe güçlükleri, maaş ödeme zorlukları yaşıyor. İzmir’deki Büyükşehir dahil 31 Belediyeye baktığımızda, Aliağa Belediyesi ise son yıllarda büyük bir bütçe başarısı ile dikkat çekiyor. Ekonomik sıkıntıların yaşandığı bir dönemde siz bundan etkilenmiyorsunuz. Belediye Bütçesi katlanarak artıyor. Bunun sırrı nedir?
 
Aslında sohbetin başında söylediğim konu burada da geçerli aslında. Koskoca şehir ortak bir duygu ve ideal doğrultusunda buluşur bir aile olursa birçok alanda yapılamaz denilen yapılabiliyor.  Göreve geldiğimiz yılın bir önceki yıl Belediye bütçesi 58 Milyon TL’ydi. Hamdolsun ki 2022 yılı sonunda bu bütçeyi 818 Milyon TL’ye çıkarmayı başardık. Yani Belediye bütçemiz son 9 yılda 14 kat artmış oldu. 2023 yılında Belediyenin bütçede yatırıma ayırdığı sadece yüzde 7’iken, 2022 bütçesinde doğrudan yatırıma ayrılan pay yüzde 74 olarak gerçekleşti. 2023 yılı sonunda 1,4 Milyar TL bütçe hedefimiz var. Şükürler olsun ki titizlikle sürdürdüğümüz bütçe disiplini, gelir arttırıcı tedbirler, yeni gelir kaynaklarının oluşturulması ve her alınan kararda milletimizin yararını, Aliağa’mızın faydasını gözeten bir bakış açısının sonucunda Aliağa Belediyesi mali yapısı çok güçlü ve kente liderlik eden bir kurum olmuştur. Tüm bu başarı Aliağa’nın her karışında emeği ve alın teri olan emekçi arkadaşlarımıza ve bizlere inanan, güvenen ve her daim destek olan milletimize aittir.
 
Son yıllarda Aliağa için “Kuzey Ege'nin yükselen yıldızı”,  tanımı çok sık kullanılır oldu. Aliağa sanayinin yanında gastronomi, turizm, kültürel miras, kültür yayıncılığı gibi konularda da çok öne çıktı. Siz bu konuları nasıl değerlendiriyorsunuz?
 
Aliağa’mız, farklı alanlarda çok zengin potansiyelleri olan bir şehir. Biz, turizmle, eğitimle, sporla Aliağa’yı her alanda öne çıkarma derdindeyiz. 2040 yılının Aliağa’sını hayal ediyoruz. Aliağa'da Sanayi de var, turizm de var. Şehrin merkezinde 208 kuş türünün barındığı bir kuş cenneti, mavi bayraklı bir plajı, kırsal turizm ve gastronomi potansiyeli taşıyan köyleri, tarım ve hayvancılığı, doğal güzellikleri, antik kentleri, yüksek eğitim seviyesi olan bir şehirdeyiz. Biz göreve geldiğimizde Aliağa’yı dünya kenti yapacak bir vizyonla çalışmaya başladık. Sağlıklı, güvenli gıdaya erişim için kırsal kalkınmaya önem veriyoruz. Kültür yayıncılığına büyük önem veriyoruz. Yayıncılık markamız olan Aliağa Kent Kitaplığı bünyesinde 21 kitap yayınladık. Turizm master planımızı hazırladık. Aliağa’nın son 8-9 yıldaki değişimi ve gelişimi şehre gelen misafirlerimiz tarafından daha çarpıcı şekilde fark ediliyor. Haklısınız, son yıllarda Aliağa için “İzmir’in yükselen yıldızı”, Kuzey Egenin yükselen yıldızı gibi tanımlar kullanılıyor. Böyle bir şehir algısı şehrimizde yaşayan insanlarımıza da yepyeni başarılar için büyük bir özgüven sağlıyor.
 
Göreve geldikten 1 yıl sonra en lüks plaj tesisleri kalitesinde Ağapark plajını hizmete açtınız. Bu tesis mavi bayrak belgesine layık görüldü ve kesintisiz olarak 7 yıldır mavi bayrak taşıyor. Aliağa gibi bir sanayi şehrinde böyle bir proje hayal gibi, Ama başardınız. Neler söyleyeceksiniz?

Şehrinize ve insanlarınıza inanırsanız, onların güvenine mazhar olursanız her şeyi başarabilirsiniz. Hamdolsun Aliağa'da böyle bir iklimimiz var. 2015 yılında Ağapark’ı hizmete açtığımızda şehrimize büyük bir değer katacağını biliyorduk. Ağapark plajımız 7 yıldır kesintisiz Mavi bayrak sertifikası alıyor. Ön plajlarımız da 2 yıldır uluslararası Mavi Bayrak sertifikasına sahip. Geçtiğimiz yıl Yeni Şakran Turizm beldemizde bir yelken kulübümüzün kurulmasına öncülük etmiştik. Şimdi de Aliağa merkezde plajlarımızda Aliağa Yelken Kulübünün kurulması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Aliağa Yelken Kulübü de Aliağa'nın deniz turizm potansiyelini göstereceği gibi çocuklarımızın, gençlerimizin denize olan ilgisini de arttıracak. Aliağa'nın deniz, doğa, gastronomi ve kırsal turizm alanlarında büyük potansiyeli mevcut. Bu alanda şehrimiz önümüzdeki yıllarda adını daha çok duyuracaktır. 
 
Geçtiğimiz günlerde Özel çocukların eğitim göreceği, çocukların ve ailelerin hoşça vakit geçireceği, Kuzey Ege'de ve İzmir'de olmayan büyüklükte bir Atla Terapi, yani Hippterapi merkezi açtınız. Ardından Atlı Spor İhtisas Kulübü kurdunuz. Çocuklar hafta sonları atla gezinti yapabiliyor. Yetişkinler için binicilik kursları açtınız. İzmir- Çanakkale yolu üzeri üzerindeki bu tesise diğer ilçelere gidip gelenler gıptayla bakıyor. Bu projenizi nasıl değerlendirirsiniz?
 
Aliapark Atla Terapi Merkezimiz, özel çocuklarımız başta olmak üzere tüm çocuklarımızın aileleriyle birlikte değerli vakit geçirebileceği bir yer. Ekim ayında hizmete açtık. Tabii büyük bir ilgi var. Bundan büyük mutluluk duyuyorum. İzmir- Çanakkale karayolu üzerinde taş mimari ile inşa ettiğimiz tesisimizde özel bir padok alanı oluşturduk. Türkiye Jokey Kulübünden bu projemiz için eğitim ve danışmanlık desteği aldık. Hafta içinde özel çocuklarımız atla terapi eğitimleri alıyor. Hafta sonu ise aileler çocuklarıyla birlikte buraya gelerek çocuklar ilk kez ata binme heyecanı yapıyor. Şimdi yetişkinler için de binicilik kursları başlattık. Yakında Türkiye çapındaki önemli yarış ve organizasyonları da burada düzenleyeceğiz. Aliapark Atla Terapi Merkezimizin, Aliağa'ya özgünlük ve değer kattığını düşünüyorum.  
 
Tamamlanan Projelerden şehrin dokusuna, ihtiyaçlarına ve sosyal yaşamına olumlu katkılar yapan hangi projeleri söyleyebilirsiniz?

Kırsal kalkınma ve günü birlik turizm yatırımlarımız için Güzelhisar Sosyal tesislerimizi söyleyebilirim. Tarihi Kervan yolu üzerindeki Güzelhisar mahallemizde tarihi bir dokuda hizmet veren tesisimizde İzmir ve çevre ilçelerden çok misafirimizi ağırlıyoruz. Hacıömerli mahallemizde Gryneion antik kentimizin adını verdiğimiz Cafe ve piknik tesisimizi hizmete açtık. Patipark Hayvan bakım Rehabilitasyon merkezimizde modern koşullarda sokak hayvanlarımızın kısırlaştırma, tedavi ve geçici barınmalarını sağlıyoruz. Doğapark ve Macerapark projelerimiz de şehrimizin çok önemli sosyal yaşam ve eğlence ihtiyacını karşıladığı gibi kent merkezimizde yeni bir yaşam alanı oluşturdu. Tarım ve Orman Bakanlığımız, İzmir il Tarım Orman Müdürlüğü ve Belediyemiz işbirliğinde 1500 Küçükbaş Kapasiteli Yarı Açık Sistem Damızlık Kıvırcık Koyun Üretim Tesisi Projemizi tamamladık. Damızlık koyunları tedarik ederek üretime başladık. Aliağa’da yerinde kentsel dönüşümü başlattığımız ilk projemiz olan Sarı Konutlar projemizi tamamlayarak 60 dairemizin tapularını ve anahtarlarını geçtiğimiz günlerde hak sahiplerine teslim ettik. Aliağa’mızın en hızlı büyüyen mahallesi Yeni Mahalle’de Aliağa Gençlik Spor ve Yaşam Merkezimizi tamamlayarak hizmete açtık. Geçtiğimiz Aralık ayında temel atmıştık. 10 ayda hizmete girdi hamdolsun. İçinde yarı olimpik havuzdan her türlü eğitim ve kültürel faaliyetin bulunduğu alanlara kadar çok işlevli bir tesisi mahallemize kazandırmış olduk.
 
Başkanım, Aliağa’da devam eden projelerinizden bize genel olarak söz edin dersek hangi projelerden bahsedebiliriz?

Aliağa’da tüm mahallelerimizde tamamlanan veya yapımı devam eden çeşitli projelerimiz mevcut. Bunlardan bazılarını söylemek gerekirse, Çaltılıdere mahallemizde Mesleki ve Çevresel Hastalıklar Hastanesinin kaba inşaatını tamamlayarak protokol gereği Dokuz Eylül Üniversitesine teslim ettik. Üniversite hastanenin ince işlerini, tefrişatını ve kadro yapılanmasını tamamlayarak 2024 yılında hizmete açacak. 100. yıl Parkı ve Kent Ormanımız tamamlandı, peyzaj ve ağaçlandırma çalışmaları sürüyor. Devam eden birçok projemiz mevcut. Ancak burada hepsinden bahsetmeye kalkarsak vakit yetmeyecek.
 
Sayın Başkanım, Deprem bu coğrafyanın bir gerçeği. Siz de bu amaçla ilçedeki yapı stokunun yenilenmesini önemsiyorsunuz. Bu kapsamda da kentsel dönüşüm hayati bir önem kazanıyor. Bu konuda düşüncelerinizi almak isterim?

Deprem bildiğiniz gibi ülkemizin bir gerçeği. Depremlerde yaşadığımız acılarımız halen çok taze. 30 Ekim İzmir Depreminde 119 canımızı kaybettik. 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli bir çok ilimizi etkileyen depremde 59 bin 259 insanımız yaşamını yitirdi. Depremlerde yaşamını yitiren tüm canlarımızı bir kez daha rahmetle anıyor, yaralılarımıza acil şifalar, yakınlarını kaybeden vatandaşlarımıza sabırlar diliyorum. Depremi önlemek mümkün değil, fakat depreme karşı güvenli binalar inşa ederek depremden korunmak bizim elimizde. Bu gerçekten hareketle riskli binaların hızla dönüştürülerek, yeni deprem yönetmeliğine uygun, güvenli ve sağlıklı yapılaşma hayati önem taşıyor. 30 Ekim İzmir depreminde Aliağa'da Sarı Konutlar olarak tanımlanan bölgemizde 695 ada 1 parselde 2 binamız ağır hasar, 3 binamız ise orta derecede hasar almıştı. Bu bölgemizde kentsel dönüşüm için hemen harekete geçtik. Yerinde kentsel dönüşümle, 64 m2 konutları olan hak sahiplerine 85 m2'lik yeni konutlarını hiçbir katkı payı ve ücret almadan teslim ettik. Geçtiğimiz hafta tapuları ve anahtarlarını teslim ettik. Kentsel dönüşümle vatandaşlarımız özellikle çocuklarımız ve gençlerimiz, yaşam kalitesi yüksek daha güzel şartlarda yaşayacak ve geleceğe daha iyi hazırlanacak. Cenab-ı Allah sağlıkla huzurla bu güvenli konutlarda oturmayı nasip etsin inşallah.
 
Başkanım, Aliağa FK Futbol takımı ligde çok başarılı sonuçlar alıyor. Spora yaptığınız yatırımların sonuçlarını alıyor musunuz?
 
Sportif faaliyetlerin çeşitliliği ve yoğunluğu şehirlerin sosyal yaşamının zenginliğine büyük katkı sağlıyor. Futbol bir şehirde yaşayanların ortak duygularını arttırıp şehir kimliğine büyük etkisi var. Bilindiği gibi Aliağa, profesyonel liglerde bir futbol takımı olmasına 15 yıldır hasretti. Bu yıl Bölgesel Amatör ligden profesyonel 3. lige yükseldi takımımız. Bu yıl 3. ligde büyük bir başarı elde ederek haftalardır grup lideri olarak namağlup şekilde şampiyonluk yolunda ilerliyor. Hedefimiz şampiyon olup önce 2. lige, ardından da 1. lige yükselmek. Aliağa bunu hak ediyor. Avrupa çapında başarılarıyla ses duyuracak, Türk futboluna sporcular kazandıracak şekilde Aliağa'da tesis altyapımızı hazırlıyoruz. Gençlik ve Spor Bakanlığımız ve Aliağa Belediyemizin işbirliğiyle gerçekleştireceğimiz yeni stadyum projemizin protokolünü imzaladık. Kıza zamanda FIFA standartlarında 8 bin kişilik modern bir stat kazandıracağız. Türkiye'de takımların kamp yapabileceği konaklamasından alternatif sahalarına ve tüm donanımına kadar eksiksiz bir Futbol Kamp Komplesi hazırlamak için çalışmalara başladık. Takımımıza, tüm oyuncularımıza başarılarının devamını diliyorum.
 
Sayın Başkanım, röportajın sonunda Aliağalılara ve gazetemizin ulaştığı tüm okurlara genel olarak ne söylemek istersiniz?

Biz Aliağa’da tüm küçük büyük herkesle, tüm hemşehrilerimizle bir aile olmayı başardık. Acıda, kederde birlikte üzülüyor, sevinçte ve kıvançta birlikte gülüyoruz, birlikte heyecanlanıyoruz. Aliağa’da çok farklı bir yerel yönetim modelini hep birlikte uyguluyoruz. Siyaseti aşan, kısır çekişmeleri, vizyonsuz gündemleri aşan, yepyeni bir gelecek inşa edecek şehrimizi yarınlara lider taşıyacak bir gündemimiz var. Aliağa’mız Allah’a şükürler olsun ki yarınlara güvenle koşuyor. Aliağa’da yaşayan tüm Aliağalılara minnettarım. Cenab-ı Allah birliğimizi, dirliğimizi daim eylesin inşallah.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Zeyrek: "Hayatımın sonuna kadar Manisa'ya hizmet etmek istiyorum"
Başkan Zeyrek: “Hayatımın sonuna kadar Manisa’ya hizmet etmek...
UEZ 2024'te "Yeni Global Düzende Büyüme Fırsatları" konuşuldu
UEZ 2024’te "Yeni Global Düzende Büyüme Fırsatları" konuşuldu