Dikili Esnaf Odası Başkanı Levent Bağçıvan: "Faiz artışı 1400 esnafımızı zora soktu"

Faiz oranlarındaki artışın esnaf üzerinde büyük bir yük oluşturduğunu ve birçok esnafın bu durumdan mağdur olduğunu söyleyen Dikili Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Levent Bağçıvan, Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla Halkbank tarafından sağlanan esnaf kefalet kredilerinde faiz oranlarındaki büyük artışı eleştirdi. 

Dikili Esnaf Odası Başkanı Levent Bağçıvan: "Faiz artışı 1400 esnafımızı zora soktu"
21 Mayıs 2024 - 23:12
Faiz oranlarındaki artışın esnaf üzerinde büyük bir yük oluşturduğunu ve birçok esnafın bu durumdan mağdur olduğunu söyleyen Dikili Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Levent Bağçıvan, Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla Halkbank tarafından sağlanan esnaf kefalet kredilerinde faiz oranlarındaki büyük artışı eleştirdi. 

Başkan Levent Bağçıvan, "Kendi yağımızla kavrulmaya çalışan, işlerinin pek de iyi olmadığı esnafımıza hesabında olmayan bir yük daha eklemiştir" dedi.

Esnafın şu anki ekonomik ortamda zor şartlarda ayakta kalmaya çalıştığını; elektrik, su, personel ve kira gibi giderlerin inanılmaz derecede arttığını belirten Bağçıvan, "Bu yeni yük, esnafımızın belini bükmüştür." dedi.

Dikili Esnaf ve Dikili Şoförler Odası ile birlikte yaklaşık 1400 esnafın kredi kefalet kooperatifinden kredi kullandığını kaydeden Bağçıvan, "Bu karar, bu esnafların hepsini mağdur etmiştir” dedi.

Dikili'de 2 yıl önce göreve başlayan Dikili Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Levent Bağçıvan en büyük sorunlarının Dikili'de had safhaya çıkan işyeri kira artışları ve artan girdi maliyetleri olduğunu söyledi ve ekledi: “Dikili'de en büyük sıkıntımız esnaf olarak genelde artan maliyetler ile ilçemizde daha da artan kira maliyetleri özelikle çarşıda kentsel dönüşüm nedeni ile yıkılan binaların altında olan dükkânların azalması ile kiralar 3 yılda neredeyse 10 katına çıktı."

Dikili Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Levent Bağçıvan, Bakırçay Bölge gazetesine  yaptığı açıklamadan satırbaşları şöyle:

Aynı sorunu ilçe sanayi sitemizde de yaşamaktayız. Sanayi sitemizde neredeyse hiç kiralık dükkân yok ve  bir tane dükkan boşaltılıp kiraya verildiği zaman da mevcut oturan kişinin verdiği kiranın 3-4 katı kiraya veriliyor. Ki bu da diğer dükkan sahiplerine emsal oluyor. Onlar da kiracılarından kiralarını yükseltmelerini talep ediyorlar. Sanayi sitemizde yaklaşık 200 iş yeri var ve talepleri karşılayamıyor. Bir an önce Dikili'ye yeni sanayi sitesi çalışması yaparak iş yeri sayımızı fazlalaştırmamız gerekiyor çünkü kiraların çok yüksek seviyelerde olduğunu görüyoruz.

1975 Dikili doğumluyum. Eğitimimi Dikili Lisesi ve Bergama Meslek Lisesinde tamamladım. 2001 yılında da Dikili'de işyerimi açıp vergi mükellefi oldum. 27 Mart 2022'de yapılan oda seçimlerinde ekibimizle birlikte Dikili -  Çandarlı ve Köylerimizi ziyaret ederek bire bir temaslar ile Esnafımıza kendimizi iyi anlatarak onları takdiri ile oda başkanı seçildim.
Odamız yaklaşık 1750 üyeye sahip ilçemizde bizle birlikte bir de Şoförler Odası var. Karma bir odayız ve 140'a yakın meslek grubunu üyelerimiz arasında barındırıyoruz. En büyük üye grubumuz sanayi sitesinde ve orada da yaklaşık 35 e yakın meslek grubumuz mevcut.

Dikili’de, Çandarlı’da ve esnafımızın işletmesi olan her yerde en büyük sıkıntımız esnaf olarak genelde artan maliyetler ile ilçemizde daha da artan kira maliyetleri oluyor. Özelikle çarşıda kentsel dönüşüm nedeni ile yıkılan binaların altında olan dükkânların azalması ile kiralar 3 yılda neredeyse 10 katına çıktı.

Yaz sezonumuzun kısa olması ayrı bir sıkıntımız ve yaklaşık 90 günlük sezonda ilçemiz nüfusu 10’a katlanıyor. Esnafımız bu dönemde iş yapıyor ama kış ve bahar aylarında ancak kendi yağı ile kavruluyor.

Bunun için sayın kaymakamımız ve sayın belediye başkanımız ile yaptığımız çalışmada bu sorunların aşılması için turizmin 12 aya yayılması ve ilçemize kurulacak bir MYO ile esnafımızın sorunlarına bir nebze de olsa çare olacaktır. Elbette, ilçemizin gelişim dinamiği çok hızlı ve ben, Dikili'nin 5 yıl sonra çok büyüyeceğini düşünüyorum.

Hem nüfus artacak hem de ekonomi büyücektir. Bu minvalde diğer bir sorunumuz ilçemizde bulunan konut açığıdır. Bu sorunu Bergama OSB’ye yatırım yapan firmaların yetkilileri ile görüştüğümde bunun önemli bir sorun olduğunu daha iyi anlamış oldum.
 
Son günlerde esnafa yapılan boykotu doğru bulmuyorum. Elbette biz de 100 lira olan bir malı 50 liraya satmak isteriz ama girdi maliyetlerinin yanı sıra kira ve işçi ücretleri ile giderlerimiz çok artmış durumda. Bugün Dikili'de çalışan personel asgari ücretin üstünde 25 bin ile 50 bin lira arasında bir ücret alıyor. Önemli olan devletimizin enflasyonu düşürüp ekonomiyi soğutması bu olursa her şey yerli yerine oturacaktır diye düşünüyorum.

Oda olarak 2 yılda yaptığımız üyelerimize yönelik bazı hizmetlere gelince: İlçe tarım müdürlüğümüz ile koordineli bir şekilde gıda işletmelerine yönelik hijyen ve sanitasyon eğitimi verdik. Meslek Eğitim Müdürlüğü ile koordineli çalışarak çırak eğitimi alan gençlerimizin yanında olduk. Çoğu Oda'mıza kayıtlı olan ustaları ile organize ve sorunsuz çalışmalarına yardımcı olduk.

Geçen yıl çıkan EYT konusunda 400'ü Oda üyemiz 300 civarında da Oda'mıza üye olmayan vatandaşımız toplamında 700 kişinin emeklilik evraklarını Oda'mızda emeklilik başvurusu yapacak kişi ile birlikte düzenleyip Bergama’daki bölge SGK müdürlüğümüz ile birlikte çalışma yaparak emekliliklerine destek olduk. Sağ olsun SGK bölge müdürümüz Hikmet Baba bize çok destek ve yardımcı oldu.

Şu an sanayi sitemize ilçe kaymakamımız, belediye başkanımız ve güvenlik amirlerimizin desteği ile son sistem bir kamere sistemi kuruyoruz. 20 kamera ağustos ayı sonu gibi faaliyete geçmiş olacak.

Geçen yıl yaptığımız çalışma ile Susurluk ilçemizden uygun fiyata şeker getirterek bunları ilgili gıda işletmelerine dağıttık. Böylece bir nebze de olsa pastane, kahvene vb. gibi işletmelerimiz düşük maliyet ile şeker temin etmiş oldular.

Göreve gelir gelmez yaptığımız önemli bir icraat da Oda'mıza  bağlı bir avukat ile anlaşarak üyelerimizin ücretsiz hukuk danışmanlığı almasını sağladık. Ayrıca bu avukatımız davalarda üyelerimize indirim yapıyor."


YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Fevziye Mençe
    2 ay önce
    Umarım bu olumsuzlukları çözüme ulaştırısınız. Başarılar

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Hasan Şahin Bergama AK Parti İlçe Başkanlığına Atandı
Hasan Şahin Bergama AK Parti İlçe Başkanlığına Atandı
Tarihe Saygı Ödülleri'nde 20. Yıl Heyecanı: Başvurular Açıldı
Tarihe Saygı Ödülleri'nde 20. Yıl Heyecanı: Başvurular...