Karşıyaka'da balıklar sineklere karşı

Karşıyaka Belediyesi, küresel ısınmanın etkileriyle üreme hızı ve tür çeşitliliği artan sivrisinekler ile mücadelesinde biyolojik yöntemleri tercih ediyor.

Karşıyaka'da balıklar sineklere karşı
17 Eylül 2023 - 22:44

Karşıyaka Belediyesi, sivrisineğe karşı biyolojik yöntemlerle mücadele ediyor

Karşıyaka Belediyesi, haşereler ile mücadelesine etkin ve bilimsel yöntemlerle, kararlılıkla devam ediyor. Bu mücadelede sivrisinek larvalarıyla beslenen ‘Gambusia Affinis’ (Sivrisinek balığı) kullanılıyor.

Sivrisinek üreme noktalarına yönelik çalışmalar kapsamında yaklaşık 6 ay önce Atakent Gondol Kafe Restoranın göletine bırakılan sivrisinek balıkları beklendiği şekilde etkili bir çözüm sundu.

Karşıyaka Belediyesi, küresel ısınmanın etkileriyle üreme hızı ve tür çeşitliliği artan sivrisinekler ile mücadelesinde biyolojik yöntemleri tercih ediyor. Özellikle üreme noktalarına odaklanan ekipler hem ilaçlama faaliyetleri hem de doğal yok ediciler ile mücadelesini kararlılıkla sürdürüyor. Bu kapsamda, Park ve Bahçeler Müdürlüğü nisan ayında, sivrisinek larvaları ile beslenen bir balık türünü temin ederek ilk uygulama alanı olan Atakent Gondol Kafe Restoranı göletine bıraktı.


KISA SÜREDE ÇOĞALDILAR

Bilimsel adı Gambusia Affinis olan sivrisinek balıklarının kullandığı bu yöntem Larvasit olarak adlandırılıyor. Çevreyi kirletmeden ve kimyasal madde kullanılmadan, tamamen biyolojik şekilde gerçekleştiriliyor. İlk uygulama alanında balıklar hem 8 bin metrekare alana sahip gölette sivrisinek larvalarını yok etti hem de 6 bin 500 ton suyun temizliğini de gerçekleştirdi. Böylece temizlikte kullanılan maliyeti haftalık 20 bin lirayı bulan kimyasallardan da tasarruf sağlandı. Lepistes balığı ile aynı aileden olan ve soğuk ya da sıcak fark etmeksizin tatlı suda yaşayan balıkların popülasyonunun artması ve suyu daha hızlı temizlemeleri bekleniyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
"2024 Yılında Evlenmenin Maliyeti Ortalama 750 Bin TL'yi Buluyor"
"2024 Yılında Evlenmenin Maliyeti Ortalama 750 Bin TL'yi Buluyor"
Başkan Zeyrek: "Hayatımın sonuna kadar Manisa'ya hizmet etmek istiyorum"
Başkan Zeyrek: “Hayatımın sonuna kadar Manisa’ya hizmet etmek...