İzmir Büyükşehir'den Türkiye'ye Örnek Proje

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Bornova Işıkkent Mezarlığı ile yine mezarlık içerisinde bulunan Niyazi Zarife Ersoy Camii’ne konulan biri 3 diğeri ise 10 tonluk iki yağmur suyu hasadı deposunu inceledi.

İzmir Büyükşehir'den Türkiye'ye Örnek Proje
16 Ekim 2023 - 22:49

Işıkkent Mezarlığı’nda yağmur suyu hasadı başladı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Bornova Işıkkent Mezarlığı’nda başlatılan yağmur suyu hasadı çalışmalarını inceledi. Sünger Kent İzmir Projesi ile yağmur suyu hasadına başladıklarını hatırlatan Başkan Soyer, “Işıkkent Mezarlığı’nda ve mezarlık içinde yer alan camide hayata geçirdiğimiz projeyi diğer mezarlıklarımıza da taşıyacağız. Hem su tasarrufu sağlayan hem de taşkınları önleyen bu çalışmamız Türkiye’ye örnek olacak” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Bornova Işıkkent Mezarlığı ile yine mezarlık içerisinde bulunan Niyazi Zarife Ersoy Camii’ne konulan biri 3 diğeri ise 10 tonluk iki yağmur suyu hasadı deposunu inceledi. Küresel iklim krizi sonucu yaşanan kuraklıkla mücadele için su tasarrufu sağlamayı amaçlayan depolar sayesinde mezarlık çevresindeki yollarda biriken yağmur suları toplanacak. Yine çeşmelerden akan fazla sular da toplanarak depolanacak. Böylece yeşil alanların su ihtiyacı, yağmur hasadından karşılanacak. Depolar sayesinde yılda 3 bin 500 metreküp su tasarrufu sağlanacak.


5 bin binaya 5 bin depo

İklim krizinin derinleştiğini, kuraklık tehdidinin her geçen gün büyüdüğünü hatırlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Bu koşullar altında suyu daha tasarruflu kullanmak zorundayız. O nedenle önce yağmur suyu hasadı fikri ile tanıştık. Yağmur suyunu toplamamız gerektiğine karar verdik. Sünger Kent İzmir projesiyle 5 bin su deposu ile 5 bin binanın yağmur suyunu toplayacak çalışmayı başlattık. Buna paralel çalışmalardan biri de Işıkken Mezarlığı yağmur suyu depoları” dedi.


Filtre edildikten sonra kullanılacak

80 bin metrekare alan üzerinde kurulu mezarlıkta yağmur suyunu toplamak için hazırlanan projenin önemine değinen Başkan Soyer, “Arkadaşlarımız kendi çabaları ile olağanüstü bir projeyi hayata geçirdiler. Proje, alana düşen yağışın yollardaki mazgallarla toplanmasını ve filtre edildikten sonra yeşil alanlarda, peyzaj düzenlemesinde kullanılmasını mümkün kılıyor. Türkiye’de ilk kez bir cami yağmur suyu hasadı yapıyor. Işıkkent Mezarlığı’nda bulunan camiye koyduğumuz su deposu, çatısındaki yağmur suyunu toplayacak ve cami çevresindeki peyzaj alanının yeşillendirilmesinde kullanılacak” diye konuştu.


“Ciddi tasarruf sağlayacağız”

Depoların hem daha yeşil bir çevre için faydasının bulunduğunu hem de çok ciddi su tasarrufu sağlayacağını aktaran Başkan Soyer, şunları söyledi: “Ama bir başka önemli faydası da Işıkkent Mezarlığının hemen dışında üç taşkın noktası vardı. Bu taşkın noktalarının artık bir tehdit olması ihtimalini ortadan kaldırıyor. O bölgeye giden suyu bu depolarda toplama, biriktirme imkanı yaratıyor. Taşkın sorununu çözen, su tasarrufu sağlayan ve yeşil çevre yaratılmasına imkan sunan son derece kıymetli bir çalışma. Küçük bir alan olarak görülebilir ama biz bu projeyi diğer mezarlıklarımıza da taşıyacağız. Böylece çok ciddi bir tasarruf sağlamış olacağız. Üstelik kuraklığa karşı anlamlı bir önlem almış olacağız.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Ekonomist Emrah Lafçı: Ekonomide Öngörülebilir Dönem Başladı
Ekonomist Emrah Lafçı: Ekonomide Öngörülebilir Dönem Başladı
 Ünlü Akademisyenler UEZ Sapanca 2024'te Felsefe ve Modern Bilimi Ele Aldı
Ünlü Akademisyenler UEZ Sapanca 2024’te Felsefe ve Modern Bilimi...