"Google, bağımsız ve özgün haberciliği destekleyebilir"

​​​​​​​Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan, Google arama motorunun çeşitli ülkelerde hayata geçirdiği haberlere telif uygulamasına ilişkin değerlendirmede bulundu.

"Google, bağımsız ve özgün haberciliği destekleyebilir"
01 Haziran 2022 - 11:43

Prof. Dr. Süleyman İrvan: “Türkiye de telif için Google’ı zorlamalı”

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan, Google arama motorunun Avustralya, Kanada, Fransa ve Almanya gibi ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de paylaştığı haberler için telif ödemesi ve bu yolla bağımsız ve özgün haberciliği desteklemesi gerektiğini ifade etti.

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan, Google arama motorunun çeşitli ülkelerde hayata geçirdiği haberlere telif uygulamasına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Google, gazetecilerin ürettiği haberleri ücretsiz paylaşıyor

Prof. Dr. Süleyman İrvan şunları söyledi: “En popüler arama motoru olarak dünyanın en büyük medyası niteliğindeki Google, kurulduğu 1998 yılından bu yana dünyanın her tarafında gazeteciler tarafından üretilen haberleri hiçbir ücret ödemeden paylaşıyor ve bu yolla gelirlerine gelir katıyor. Anadolu Ajansı’nın 2 Şubat 2022 tarihinde geçtiği bir habere göre Google 2021 yılında 257 milyar dolar gelir elde etti. 

Türkiye de telif için Google’ı zorlamalıdır

Avustralya, Kanada, Almanya ve Fransa gibi ülkelerin Google ile anlaşma yaparak bu arama motorunu paylaştığı içerikler için telif ödemeye zorlamaları iyi bir gelişme. Türkiye’nin de Google’ı, hatta diğer arama motorları ile sosyal medya platformlarını da telif ödemeye zorlaması yerinde olur. 

Özgün haberciliği teşvik etmeli ve bağımsız gazeteciliği desteklemelidir

Ancak bu konudaki düzenlemelerin özgün haberciliği teşvik edecek, bağımsız gazeteciliği destekleyecek şekilde olması gerekir. Nasıl ki Basın İlan Kurumu resmi ilan ve reklamlarla yerel gazeteleri destekliyorsa, Google da yapacağı telif ödemeleriyle özgün haberciliğe destek sağlayabilir. Ben bir gazetecilik akademisyeni olarak bu yöndeki çabaları destekliyorum.”  


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Hamza Dağ, İYİ Partili rakibiyle karşılaştı
Hamza Dağ, İYİ Partili rakibiyle karşılaştı
Cengiz Ergün: "Genel Başkanlarını iki defa yendim"
Cengiz Ergün: "Genel Başkanlarını iki defa yendim"