Bakan Kacır, YTAK'tan yararlanacak stratejik öncelikli ürün ve alanları açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın açıkladığı YTAK’ın ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının sorumluluğundaki Stratejik Öncelikli Ürünler ve Teknoloji Alanları listesi Resmî Gazetede yayımlandı.

Bakan Kacır, YTAK'tan yararlanacak stratejik öncelikli ürün ve alanları açıkladı
27 Kasım 2023 - 23:17
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi (YTAK) çerçevesinde 1 milyar TL ve üzeri düzeyde yatırım projeleri için 281 üründen oluşan Stratejik Öncelikli Ürün ve 261 başlıktan oluşan Teknoloji Alanları Listesinin yayımlandığını belirterek, Bu program, Yatırımcılarımızın uzun vadeli ve uygun koşullarda yatırım kredisine erişimini sağlayacak. Yüksek teknoloji yatırımlarını hızlandıracak. Cari denge ve fiyat istikrarına katkı sağlayacak.” ifadelerini kullandı.
 
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın açıkladığı YTAK’ın ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının sorumluluğundaki Stratejik Öncelikli Ürünler ve Teknoloji Alanları listesi Resmî Gazetede yayımlandı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, verilere ilişkin X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Yatırım, İstihdam, Üretim, İhracat Merkez Bankası, teknolojik ve stratejik yatırımlara odaklanan, yıllık 100 milyar TL olmak üzere üç yılda 300 milyar TL limit tahsis edilmesi planlanan yeni Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi Programını duyurdu. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, teknoloji ve strateji değerlendirmesi yapacağımız, 1 milyar TL ve üzeri düzeyde yatırım projeleri için 281 üründen oluşan Stratejik Öncelikli Ürün ve 261 başlıktan oluşan Teknoloji Alanları Listesini yayımladık. Bu program, yatırımcılarımızın uzun vadeli ve uygun koşullarda yatırım kredisine erişimini sağlayacak. Yüksek teknoloji yatırımlarını hızlandıracak. Cari denge ve fiyat istikrarına katkı sağlayacak. Milli Teknoloji Hamlesi yolculuğumuzu güçlendirecek”
 
YTAK İLE SAĞLANAN AVANTAJLAR
Yatırım taahhütlü avans kredisi yeni uygulama çerçevesine göre; firmaların yatırım projeleri için alacakları Teknoloji/Strateji puanı dikkate alınarak, toplam yatırım tutarı en az 1 milyar Türk lirası olan yatırım projelerine aracı bankalar kanalıyla YTAK tahsis edebilecek. Azami 10 yıl vadeli olarak kullandırılacak kredilerin faiz oranı; Teknoloji/Strateji puanı, yatırım kapsamında yurtdışından sağlanan finansman oranı, finansal sağlamlık değerlendirmesine bağlı olarak yüzde 30 ile yüzde 15 aralığında belirlenecek. Yeni YTAK programına yıllık 100 milyar Türk lirası limit tahsis edilmiştir. Program kapsamında 3 yıl boyunca toplam 300 milyar Türk lirası limit tahsis edilmesi bekleniyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Zeyrek: "Hayatımın sonuna kadar Manisa'ya hizmet etmek istiyorum"
Başkan Zeyrek: “Hayatımın sonuna kadar Manisa’ya hizmet etmek...
UEZ 2024'te "Yeni Global Düzende Büyüme Fırsatları" konuşuldu
UEZ 2024’te "Yeni Global Düzende Büyüme Fırsatları" konuşuldu