EROL MARAŞLI

EROL MARAŞLI

Gazeteci -Yazar

Suriyeli Mülteciler?

08 Temmuz 2016 - 00:58

Suriyeli mültecilerin TC vatandaşlığına alınacağı “tevatürden öte” gündem değiştirmek değilse “vatandaşın nabzını yoklayıp, tepkileri ölçmeye” matuf bir süreç olarak kabul edebiliriz. Daha sonra “yaptım oldu!” demek için

Bu haberin gazete sütunlarında yer alması üzerine  tepkiler sergilenmeye başlandı. AK Parti İstanbul Milletvekili, MKYK üyesi ve Anayasa Komisyonu Başkanı Prof.Dr.Mustafa Şentop, Ramazan Bayramı nedeniyle memleketi Tekirdağ’da verdiği bir demeç’de “ Sığınmacı Suriyelilerin kalifiye olanlarının vatandaşlığına alınacağını” söyleyerek tepkileri yumuştamaya çalıştı. Şentop hoca öyle hafife alınacak birisi değildir: Ak Partide ağırlığı olan stratejiler ve birçok sosyal araştırmalara imza atmış ciddi bir bilim adamıdır.

İnanalım mı?

Mustafa hocanın şahsına ait bir tasarruf ve karar olsa inanalım. Amma velakin bu iş Mustafa hocayı aşan bir konudur.

Daha önceleri, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan:   “Türkiye'deki Suriyeli göçmen sayısı 2 milyon 733 bin 784. 26 geçici barınma merkezinde kalan Suriyeli sayısı ise 282 bin 815'e ulaştı.” demişti.  Bu rakam devletin elindeki kayda geçirilmiş rakamdır. Kevgire dönen sınırlarımızdan geçip 780.000 km ye yayılan kara parçası üzerindeki sığınmacı Suriyelilerin sayısı bazılarına göre 3.500.000 olarak telaffuz ediliyor. Bırakın kayıt dışı Suriyelileri, devlet tarafından kayıt altına alınmışların sayısı olan 2.733.784 Suriyelinin ekonomik ve eğitim durumunu, kazandığı kariyer ve becerilerini nasıl tespit edeceksiniz?

 Hürriyet gazetesinden Ahmet Hakan bir yazısında “ bomba imal ederken bombanın patlaması sonucu hayatını kaybeden iki sığınmacının hayatını kaybettiğini” belirterek İroni yapıyor ve “bunları kalifiye eleman mı kabul edeceğiz?” diye soruyordu. Öyle ya adamlar bomba yapacak kadar “savaş sanayii’ne “ hizmet veriyorlar…

 İşte bu büyük bir muamma!  Diyelim tespit ettiniz: bu rakamın sanıldığı kadar yüksek olduğunu sanmıyorum.

 Kalan çok büyük bir insanlar topluluğu “lümpen” sınıfına ayrılacak…

Türk toplumunda sosyal çatışmalara, ekonomik bedellere, kültür erozyonuna sebep olmayacak mı?  Türk toplumunun bunlarla uyum sağlaması için rehabilitesi mümkün mü?

Ya istihdamları? Devlet kurumlarınıa boca edilirlerse, işsiz sayısı yüksek olan ülkemizde sığınmacılara karşı bir haset sonucu tepkiye dönmez mi?

Bunların içindeki çocuk ve genç neslin PKK,KCK,PYD,YPG vs. gibi terör örgütlerine taze kan getirmeyeceğini kim garanti verebilir?

Bu konularda ciddi bir çalışma göremediğimiz gibi Şentop Hocanınkinden başka bir açıklama da yok.

Anlaşılan “alelacele” verilmiş bir karar! Tıpkı geçmişte rahmetli Özal’ın Bulgaristana diklenerek “Bulgaristandaki Türklerin hepsini gönderin!” siyasetinin acı neticelerini tekrar yaşamamız mukadder… Tıpkı Saddamdan kaçan Kürtlerin, kapıları açarak kabulleri gibi! Tıpkı “Kürt Açılımındaki gibi acelecilik ve hüsranın yaşanması gibi”!

Bir de Türk vatandaşlığına geçmeyi bu kadar ucuzlatırsanız; yarın Türk vatandaşları başka ülkelere seyahat ederken ne sıkıntılar, zorluklar çekip, büyük bedel ödemezler mi?…

Ben bu karar da bir “hayır’dan çok şer” görüyorum…

İnşaallah yanılırım… milyonlarca TC vatandaşı gibi…

Erol Maraşlı / 08.07.2016

YORUMLAR

  • 0 Yorum