Yarıyıl Tatili: Çocukların Sorumluluk Duygusunu Geliştirmek İçin Öneriler

Yarıyıl tatilini eğlenceli ve verimli geçirmek için Hisar Okulları Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (PDR) Merkezi ailelere dört öneri hazırladı.

Yarıyıl Tatili: Çocukların Sorumluluk Duygusunu Geliştirmek İçin Öneriler
22 Ocak 2024 - 15:47
Yoğun geçen bir dönemin ardından hem çocuklar için hem de aileler için kısa bir mola; yarıyıl tatili. Birlikte yapılacaklar, eğlenceli aktiviteler, gidilecek yerler planlanırken aynı zamanda bir sonraki döneme hazır olma ihtiyacı da hissedilir. Böyle olunca da herkesin zihninde tatilde neler yapılması gerektiği soruları oluşmaktadır.  Yarıyıl tatilini eğlenceli ve verimli geçirmek için Hisar Okulları Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (PDR) Merkezi ailelere dört öneri hazırladı.
 
Duygusal bağları güçlendirmenin ilk anahtarı: Etkili İletişim 
Sömestr tatili çocuklarla açık ve samimi bir iletişim kurarak duygusal bağları güçlendirebilmek için önemli bir fırsattır. Birlikte geçirilecek kaliteli zamanın artacağı bu dönemde çocukların duygularını ve deneyimlerini dinlemek, güvende hissetmeleri için oldukça kıymetlidir. Okul günlerinde uzun sohbetlere vakit ayıramayan aileler, tatil boyunca birlikte geçirilecek zamanı, yemek sofralarındaki sohbetleri ve benzer ortak etkinlikleri değerlendirebilir, doğal bir şekilde daha fazla paylaşım ve etkileşimde bulunabilirler. Aynı zamanda tatil döneminde birlikte yaptığınız seyahatler çocuklarla iletişiminizi ve bağlarınızı güçlendirmek için uygun bir alan sağlayabilir. Bu süreçte onları eleştirmemek; olumlu geri bildirim ve sevgi dolu sözlerle iletişim kurmak, çocuklarda öz değer gelişimini destekler ve çocukların kendilerini açmalarına olanak tanır. Ebeveynler, bu şekilde çocuklarıyla sağlam bir duygusal bağ oluşturarak onların duygusal gelişimini ve aile ilişkilerini destekleyebilirler. 
 
Aile içinde sorumlulukları dengelemek için iş bölümü yapın 
Okul temposu nedeniyle ertelenen ev içi aktiviteler tatil döneminde hayata geçirilebilir. Gün içindeki işleri beraber yapmak ve çocuğa yaşına uygun sorumluluklar vermek gerekir. 
Örneğin; sofrayı hazırlamak, yemek yapma sürecine destek olmak, bir aleti tamir etmeye destek olmak, kendi odasını düzenlemek ve toplamak için fırsat tanımak önemlidir. 
Çocuğa sorumluluk vermek ve yaşamdaki becerilerini öğreterek rolleri paylaşmak çocuğun sorumluluk ve kendine güven duygularını pekiştirir. Küçük yaşlardan itibaren yaşamın her alanında sorumluluklarımızın olduğu bilincini taşıması gerekir. Sorumluluk dediğimiz kavram istediğimiz zaman değil, zamanı geldiğinde yapılan davranışlarımızdır. Evcil hayvanınızı dolaştırmak çocuğunuzun sorumluluğu ise o sırada çocuğunuzun oyun oynama isteğini erteleyerek önceliklerini belirlemesi ve sorumluluklarının farkında olması gerekir. 
 
Sınırları korumaya ve tutarlı olmaya devam edin
Sınırlar, çocuklara sağlıklı bir sorumluluk duygusu kazandırmak için gelişimlerine önemli bir katkı sağlar. Sadece çocukların kendi işlerini yönetme becerilerini geliştirmelerine değil, aynı zamanda çevreleriyle daha uyumlu bir şekilde etkileşimde bulunmalarına da yardımcı olabilir. Ebeveynler, çocuklarının yaşlarına ve yeteneklerine uygun olarak belirledikleri sınırlarla birlikte çocuklarının kendi kapasitelerini keşfetmelerine olanak tanıyabilirler. Bu, çocukların kendi potansiyellerini fark etmelerini ve bu doğrultuda sorumluluklarını yerine getirmelerini sağlayarak, içsel motivasyonlarını artırabilir. Tatil döneminde, çocuklarla birlikte gerçekleştirilecek ev içi ve ev dışı etkinliklerde sınırlar genişletilebilir. Böylece, onların işbirliği yapmalarına ve grup içinde sorumluluk almalarına olanak tanınarak, geniş bir perspektif kazanmalarına yardımcı olunabilir. Bu süreçte, ebeveynlerin sabırlı ve anlayışlı tutumu çocukların bağımsız, bilinçli ve sorumluluk sahibi bireyler olarak büyümesinde önemli bir rol oynar.
 
Birlikte eğlenmek için güzel bir fırsat!
Okul haftaları genellikle daha programlı yürüdüğü için aile paylaşımları hafta sonuna sıkıştırılmış olabilir. Tatil haftasında çalışan ebeveynler dönüşümlü veya birlikte izin kullanabilir, bu şekilde hafta arası düzeninde çocukları için çeşitli programlar organize edebilirler. Şehir dışı günübirlik seyahatler, aile büyüklerinin ziyaret edilmesi, birlikte spor yapmak, sanat atölyelerine katılmak, film gecesi yapmak, oyun oynamak gibi pek çok farklı aktivite ile aile olarak eğlenen çocuklar öğrenim süreçlerindeki bu kısa molayı daha verimli değerlendirebilirler. Unutmayalım ki en önemli şey birlikte kaliteli zaman geçirmektir. Çocuklarınızın ilgi alanlarına ve yaşlarına uygun aktiviteler seçerek hem eğlenceli hem de öğretici bir yarıyıl tatili geçirebilirsiniz.
 
Hisar Okulları’nın eğitim modeli bilim, mühendislik, sanat ve tasarım alanlarını kapsıyor 
Hisar Okulları kurulduğu ilk günden bu yana, dünya ile rekabet edebilen öğrenciler yetiştirmek üzere; bilim, mühendislik, sanat, tasarım gibi farklı alanların ilişkilendirildiği bir eğitim modeli ve akademik program sunuyor. Okul; en küçük yaşlarından başlayarak, her düzeydeki öğrenciler için ilgi alanları doğrultusunda deney ve gözlem odaklı bilgi ve beceri edinme fırsatları yaratıyor. Bu becerilerle donanmış öğrenciler yaşam yolculuklarına, sorun belirleme, çözüm üretme ve bu çözümleri sebatla uygulamaya koyma tecrübesiyle başlıyorlar. 1591 öğrencisi olan okulun mezunları, Türkiye ve dünyanın önde gelen eğitim kurumları ve kuruluşlarında eğitim ve çalışma hayatlarına devam ederken, içinde bulunduğu toplumun ilerlemesine de katkı veriyor. https://www.hisarschool.k12.tr/ 

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Zeyrek: "Hayatımın sonuna kadar Manisa'ya hizmet etmek istiyorum"
Başkan Zeyrek: “Hayatımın sonuna kadar Manisa’ya hizmet etmek...
UEZ 2024'te "Yeni Global Düzende Büyüme Fırsatları" konuşuldu
UEZ 2024’te "Yeni Global Düzende Büyüme Fırsatları" konuşuldu