'Salçaya Konulan İhracat Kotası Kınık Domatesini Vurdu'

Kınık Ziraat Odası Başkanı Halil Yılmaz, Bakırçay Bölge Gazetesi’ne Kınık tarımı bakımından önemli açıklamalarda bulundu: 'Salçaya Konulan İhracat Kotası Kınık Domatesini Vurdu'

'Salçaya Konulan İhracat Kotası Kınık Domatesini Vurdu'
25 Kasım 2023 - 22:40
Kınık Ziraat Odası Başkanı Halil Yılmaz, “Bu yıl İlçemizde yaklaşık 26 bin dekar domates ekimi yapıldı ve 260 bin ton domates alındı.  Bunun yüzde 30 – 35’i kurutmalık domateste kullanılırken geri kalanı ise ilçemizde bulunan salça fabrikalarında işlendi. Bu yıl salça ihracatına ihracat kotası konulduğu için salça fabrikaları yeterli üretimi ve dolayısıyla alımı yapamadılar. Bu yüzden fiyatlar çok düşük gitti. Geçen yıl kar eden domates üreticisi bu yıl zarar etti” dedi.

Yaklaşık 10 ay önce Kınık Ziraat Odası Başkanlığına seçilen Halil Yılmaz, Bakırçay Bölge Gazetesi’ne Kınık tarımı bakımından önemli açıklamalarda bulundu. Kınık Balaban köyünde doğan ve kendini bildi bileli baba mesleği çiftçilik ile uğraşan Halil Yılmaz özetle şunları söyledi: “Kınık hem tarımda ürün çeşitliliği hem de verim açısından çok cazip bir yer. Ağırlıklı olarak domates ve pamuk ekimi olsa da biber ve tohumluk mısır ve ayçiçeği üretimi de yapılmakta ama bu yıl yaklaşık 26 bin dekar domates ekimi yapıldı ve 260 bin ton domates alındı.  Bunun yüzde 30 – 35’i kurutmalık domateste kullanılırken geri kalanı ise ilçemizde bulunan salça fabrikalarında işlendi. Bu yıl salça ihracatına ihracat kotası konulduğu için salça fabrikaları yeterli üretimi ve dolayısıyla alımı yapamadılar. Bu yüzden fiyatlar çok düşük gitti. Geçen yıl kar eden domates üreticisi bu yıl zarar etti. Aynı sıkıntı pamukta da yaşandı 2 yıldır düşük giden fiyatlar kasım ayında biraz yükselse de yine çok düşük kaldı. Tabii hal böyle olunca pamuk ve domates fiyatlarını baz alan tohum firmaları mısır ve Ayçiçek tohum fiyatlarını da düşük tuttu. Bu yıl biber üreticisi dışında çiftçimiz para kazanamadı”

Göreve geldiklerinde envanterlerinde bulunan tarım ekipmanlarının bakımları doğru düzgün
yapılmadığı için kullanılamaz halde olduğunu belirten Halil Yılmaz “Bunların sağlam olanlarını ucuz fiyatla ihale usulü çiftçimize sattık kalanları hurdaya verdik. Hedefimiz çiftçimiz daha çok işine yarayacak bir kepçe ve ilaçlama dronu almak” dedi.

İlçelerinde bölge milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı tarafından sözün verilen lisanslı depoculuğunu bir an önce hayata geçmesini isteyen Halil Yılmaz, bu konuda Belediye Başkanları Dr. Sadık Doğruer ve bölge milletvekillerinden destek beklediklerini de sözlerine ekledi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Zeyrek: "Hayatımın sonuna kadar Manisa'ya hizmet etmek istiyorum"
Başkan Zeyrek: “Hayatımın sonuna kadar Manisa’ya hizmet etmek...
UEZ 2024'te "Yeni Global Düzende Büyüme Fırsatları" konuşuldu
UEZ 2024’te "Yeni Global Düzende Büyüme Fırsatları" konuşuldu