Nörolojik rehabilitasyonda teknoloji, tedavinin etkisini artırıyor

Üsküdar Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü tarafından düzenlenen Nörolojik Rehabilitasyon & Yutma Bozuklukları Sempozyumu’nda rehabilitasyon ve tedavi yöntemlerinden uygulamalara kadar pekçok başlık konuşuldu...

Nörolojik rehabilitasyonda teknoloji, tedavinin etkisini artırıyor
24 Kasım 2018 - 23:33

Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Yıldız Erdoğanoğlu, robot destekli tedaviler, vücut ağırlığı destekli koşu bandı, fonksiyonel elektrik stimülasyon, sanal gerçeklik, beyin stimülasyonu, aktüatör cihazlar ve beyin-makine arayüzlerinin fizyoterapistlerin bireysel hasta seviyesini geliştirmeye yönelik uygulamalarını desteklediğini söyledi. Erdoğanoğlu, yeni teknolojilerin terapide uygulama için birçok avantaj sağladığını belirterek geleneksel tedaviye kıyasla çok daha yüksek bir motivasyon sağladığını kaydetti.

Fiziksel kazalar ya da nörolojik hastalıklar sonrası ortaya çıkan beyin travması, inme, Parkinson veya başka bir nörolojik hastalık sonrası beyindeki nöronların hasar görmesi, bireyin günlük yaşantısını olumsuz etkileyen motor bozukluklara neden oluyor. Bu bozuklukların tedavisi, rehabilitasyon uygulamaları ve kullanılan teknolojik yöntemler, Üsküdar Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü tarafından düzenlenen Nörolojik Rehabilitasyon & Yutma Bozuklukları Sempozyumu’nda konuşuldu.

Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşkesi Nermin Tarhan Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ve onursal başkanlığını Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Karaduman’ın yaptığı sempozyumun açılış konuşmalarını Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Defne Kaya ve Sağlık Bilimleri Fakültesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Çetin Sayaca yaptı.

Sempozyumun düzenlenmesinde en büyük desteği veren Üsküdar Üniversitesi ile katılımcılara teşekkür eden Prof. Dr. Defne Kaya, sempozyumun verimli geçmesini temenni etti. Prof. Dr. Kaya bir öğretmen olarak başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere şehit öğretmenlerin ve tüm öğretmenlerin Öğretmenler Günü’nü kutladı.

Nörolojik rehabilitasyonda bilinmeyenler konuşulacak

Sempozyum Başkanı, Üsküdar Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Çetin Sayaca, sempozyumun ana temasını “Nörolojik Rehabilitasyon” ile sıklıkla nörolojik bir hastalık sonucu ortaya çıkan ve fonksiyon bozukluğu olan “Yutma Bozukluğu” üzerine planladıklarını söyledi.

Sempozyum programının ana çıkış fikrinin “Nörolojik Rehabilitasyonda az konuşulan konular nelerdir?” sorusuna yanıt aramak olduğunu ifade eden Dr. Öğretim Üyesi Çetin Sayaca, “Zaman zaman rehabilitasyon sürecinde karşılaştığımız ancak farklı sebeplerle geçiştirdiğimiz veya cevap aramadığımız konu ve sorulara yanıt bulabileceğimiz bir sempozyum olmasını hedefliyoruz. Bu konularda da farklı branşlardan, alanında uzman ve rehabilitasyon ekibinin vazgeçilmezleri olan değerli hocalarımız sempozyumda yer almaktadır” dedi.

Yutma bozuklukları hakkında farkındalık oluşturulması hedefleniyor

Sempozyumun rehabilitasyon sürecinde yer alan farklı disiplinleri bir araya getirerek sonuca etki eden ancak daha az fikir sahibi olunan konular üzerinde konuşmak olduğunu ifade eden Sayaca, “Sempozyumda rehabilitasyon ekip üyelerinin bilgi sahibi olmalarını sağlamayı hedefliyoruz. Ayrıca bir fonksiyon bozukluğu olan yutma bozukluğu konusunda farkındalık oluşturmak, yutma bozukluğu olan bireylerin yutma sorunları ile tek başına bırakılmasının önüne geçmek ve doğru yapılan rehabilitasyon sonucunda iyileşebilen bir bozukluk olduğunu göstererek hem toplumun hem de sağlık çalışanlarının dikkatini çekmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

Robotik rehabilitasyon gerçekten etkili midir?

Üsküdar Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Yıldız Erdoğanoğlu, “Nörolojik Rehabilitasyonda Az Bilinenler” başlıklı oturumda “Nörolojik Rehabilitasyonda Teknolojik Yenilikler Nelerdir? Robotik Rehabilitasyon Gerçekten Etkili midir?” başlıklı bir sunum yaptı.

Beynimizdeki nöronlardan gelen hareket komutlarını kaslarımıza göndererek hareket ettiğimizi belirten Dr. Öğretim Üyesi Yıldız Erdoğanoğlu, “Sinyaller, nöronlardan nöronlara, rölatif kuvvetlerini ayarlayabilen ve hareketleri öğrenmemize ve iyileştirmemize izin veren sinapslarla iletilir. Travmatik bir beyin hasarı, inme, spinal kord yaralanması veya başka bir nörolojik hastalık sonrası beyindeki nöronların hasar görmesi veya sinyal yollarının kesilmesi, günlük yaşantımızı olumsuz etkileyen motor bozukluklara neden olur. Yaralanma ile ilişkili faktörlerin çözülmesi, tekrarlanan aktivite ve eğitim, işlevselliği iyileştirmek için merkezi sinir sistemini değiştiren nöroplastisiteyi tetikler” diye konuştu.

Gelişen teknoloji fizyoterapistlere de kolaylık sağlıyor

Dr. Öğretim Üyesi Yıldız Erdoğanoğlu, günümüzde hızlı ve durmaksızın gelişen teknoloji kullanımının gerek evde gerek sosyal hayatımızda bize kolaylıklar sunarken, fizyoterapistler ve hastalar için de hem gelişmiş ve etkili tedavi yöntemleri hem de müdahale etkisini değerlendirebilecek yeni imkânlar sunduğunu ifade etti.

Robot destekli tedaviler devreye giriyor

Nörolojik rehabilitasyonda, robot destekli tedaviler, vücut ağırlığı destekli koşu bandı, fonksiyonel elektrik stimülasyon, sanal gerçeklik, beyin stimülasyonu, aktüatör cihazlar ve beyin-makine arayüzlerinin fizyoterapistlerin bireysel hasta seviyesini geliştirmeye yönelik uygulamalarını desteklediklerini kaydeden Dr. Öğretim Üyesi Yıldız Erdoğanoğlu, söz konusu uygulamaların geleneksel yaklaşımların etkilerinin sınırlı kaldığı yerlerde devreye girebildiğini kaydetti.

Hastanın motivasyonu yükseltilebiliyor

Dr. Öğretim Üyesi Yıldız Erdoğanoğlu, hastalara uygulamalar bu yeni teknolojilerle, göreve özel, değişken ve verimli bir şekilde planlanırken, hastalarda yüksekmotivasyon sağlamak açısından da birçok seçenek sağlayabildiğini ifade etti.

Yeni yöntemler hastaları bağımsız hale getirebiliyor

Bu teknolojik yöntemlerin, hastaların yürümesine destek verirken, omuz, dirsek, el bileği ve elin fonksiyonlarını geliştirmeye yardımcı olduğunu ve günlük yaşamda hastaları daha hızlı bağımsız hale getirebildiğini ifade eden Dr. Öğretim Üyesi Yıldız Erdoğanoğlu, “Bilimsel kanıtlar bunu göstermektedir. Bazı yeni teknolojilerin hala normalde avantajlardan daha ağır basan birkaç sorunu olduğunu bilmek gerekir, özellikle maliyet anlamında ve hasta seçiminde hem avantaj hem de dezavantajların gözönünde bulundurulmasında fayda vardır” dedi.

Nörolojik rehabilitasyon ve yutma bozuklukları konuşuldu

Sempozyum “Nörolojik Rehabilitasyonda Az Bilinenler”, “Pediatrik Nörolojik Hastalıklarda Rehabilitasyon”, “Erişkin Nörolojik Hastalıklarda Rehabilitasyon” ve “Yutma Bozukluklarında Çoklu Disiplin Yaklaşımları” ve “Yutma Bozukluklarında Rehabilitasyon Yaklaşımları” başlıklı oturumlardan oluştu.

Üsküdar Üniversitesi NP Etiler Tıp Merkezi Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Duygu Kaya Yertutanol, “Yutma Korkusuna Psikiyatrist Yaklaşımı Nasıl Olmalıdır?” Üsküdar Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Zeynep Bahadır Ağce de “Ergoterapi Uygulama PrensipleriNelerdir?” başlıklı sunumlarını yaptı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Marble İzmir-Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı 29'uncu kez kapılarını açtı
Marble İzmir-Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı...
Türk demir çelik sektörü yenilenebilir enerjiye yatırım yapıyor
Türk demir çelik sektörü yenilenebilir enerjiye yatırım...