Milliyet Arkeoloji Aphrodisias'ın İzinde!

Milliyet Arkeoloji Dergisi yeni sayısında İznik Gölü’ndeki saklı bazilikadan Limyra’nın anıt mezarlarına uzanan geniş bir seçkiyi okurlarıyla buluşturuyor.

Milliyet Arkeoloji Aphrodisias'ın İzinde!
19 Kasım 2023 - 23:38

Güzelliğin Başkenti: Aphrodisias

Milliyet Arkeoloji Dergisi yeni sayısında İznik Gölü’ndeki saklı bazilikadan Limyra’nın anıt mezarlarına uzanan geniş bir seçkiyi okurlarıyla buluşturuyor. 19 Kasım Pazar günü Milliyet okuyucularının gazete ile ücretsiz olarak ulaşabileceği Milliyet Arkeoloji, antik kent ve müze gezi önerileri, incelemeler ve daha pek çok bilgiye sayfalarında yer veriyor.
 
Milliyet Arkeoloji, 19 Kasım Pazar günü Milliyet gazetesi ile birlikte ücretsiz olarak sunulan yeni sayısında Hatay Erzin’deki Tıbıkoğlu Konağı’nı inceliyor. Yaşam hikâyesi korunarak bir bilim-kültür evine dönüştürülecek olan konak, gelecek kuşaklara geçmişteki hikâyelerden öte somut bir “kültür anıtı” sunmaya hazırlanıyor.
 
Kapak sayfasında adını Tanrıça Aphrodite’den alan Aphrodisias yer alıyor. Roma İmparatorluğu’nun dört bir yanını süsleyen, dönemin kaliteli mermerlerine güzellik katan Aphrodisias’ın heykeltıraşlarının eserleri tüm detaylarıyla aktarılıyor. Aphrodisias’ta Sebasteion’dan Roma Hamamı’na, Stadyum’dan Aphrodite Tapınağı’na, Tetrapylon’dan Müze’ye kadar kentin binlerce yıllık hikayesi geniş bir incelemeyle sunuluyor. Dünyaca ünlü fotoğrafçı Ara Güler’in 1958 yılında tesadüf eseri Geyre’ye gelip kenti basın ve bilim dünyasına tanıtması da Aphrodisias’a dair bölümde yer buluyor. Sanat ve tarihin kesiştiği Milliyet Arkeoloji sayfaları, Ara Güler’in etkileyici fotoğrafları eşliğinde Aphrodisias’ın hikâyesine yer veriyor. Likya kentleri arasında en fazla kaya mezarına ve en çok Likçe yazıta sahip Antalya’nın Finike ilçesinde bulunan Limyra Antik Kenti de mercek altına alınıyor. Mastaura Antik Kenti başta Amfitiyatro olmak üzere Roma Hamamı, atık su sistemi ve Bizans Kalesi gibi yapılarıyla okurları tarihi bir yolculuğa çıkarıyor.
 
Yeni sayı; Samsun’daki İkiztepe Höyüğü’nde 1974 yılından bu yana süren, bölgenin maden ve tekstil işçiliğinin yanı sıra tıp alanında geliştiğini gösteren bulguları inceliyor. Milliyet Arkeoloji, İznik’te 2014 yılında havadan çekilen fotoğraflar sonucu keşfedilen esrarengiz su altı bazilikasını ve devam eden kazı çalışmalarını anlatıyor.
 
Milliyet Arkeoloji, her ay yayımlanan yeni sayılarıyla arkeoloji meraklılarını tarihte yolculuğa çıkarmaya devam edecek. Dergiye tüm gazeteyle birlikte İstanbul, Ankara ve İzmir’de erişilebileceği gibi Getir, Shopier ve Trendyol’dan da ulaşmak mümkün.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
 Ünlü Akademisyenler UEZ Sapanca 2024'te Felsefe ve Modern Bilimi Ele Aldı
Ünlü Akademisyenler UEZ Sapanca 2024’te Felsefe ve Modern Bilimi...
"2024 Yılında Evlenmenin Maliyeti Ortalama 750 Bin TL'yi Buluyor"
"2024 Yılında Evlenmenin Maliyeti Ortalama 750 Bin TL'yi Buluyor"