Metin Öngünşen: Genel merkezlerin değil, Foça halkının adayıyım!

Bağımsız Foça Belediye Meclis Üyesi Adayı Mimar Metin Öngünşen, düzenlediği basın toplantısında gazetecilerle bir araya gelerek açıklamalarda bulundu.

Metin Öngünşen: Genel merkezlerin değil, Foça halkının adayıyım!
06 Mart 2024 - 23:08

Bağımsız Foça Belediye Meclis Üyesi Adayı Mimar Metin Öngünşen, düzenlediği basın toplantısında gazetecilerle bir araya gelerek açıklamalarda bulundu.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Mimar Metin Öngünşen, neden aday olduğunun sebeplerini anlattı. Ana akım partilerin Meclis üyesi aday listelerinde ‘ithal’ isimlerin olmasına tepki gösteren Metin Öngünşen, “Bu listeler, partilerin ilçe başkanlıkları ve yönetimleri bir yana Foça halkına büyük bir saygısızlıktır. Foça halkına ‘siz aday olacak, bu listelere yazılacak insanları yetiştirememişsiniz, siz buralara layık değilsiniz, iş bilmiyorsunuz’ demektir” dedi.

Seçilip Meclis’e girmesi halinde nasıl bir Meclis üyesi olacağını ve hangi çalışmaları yapacağını aktaran Öngünşen, Foça Belediyesinin kötü yönetildiğini belirterek şöyle dedi: “Belediye bir işletme olarak kabul edersek ‘batık bir işletme’ diyebiliriz. Kimseyi rakamlara boğmak istemiyorum ama kabaca belirtecek olursak yıllık gelirinin 3 katı borcu var. Yani olmaz ya belediyeyi kapatsanız ve üç sene gelen parasını borçlara yatırsanız ancak kapatıyor.”


Bağımsız Foça Belediye Meclis Üyesi Adayı Mimar Metin Öngünşen açıklamalarından satır başları şöyle:

“İlk olarak Foça’yı biliyorum, belediyeciliği biliyorum, Foçalıyı tanıyorum, mesleğim ve eğitimim gereği Foça’nın en önemli sorunu olan imar sorununu iyi biliyorum.

İkinci olarak ise Foça kötü yönetiliyor.

Ben, 35 senedir buradayım. Süre uzun olunca olayları zaman süzgecinden geçirerek daha net görme imkânı oluyor insanın.

Son 8 yerel seçimde aynı partiye ait yöneticiler, aynı şeyleri söyleyerek devam ediyorlar.

Aynı partiden olmalarına rağmen bir sonraki bir öncekini kötüleyerek işe başlıyor.

Neredeyse seçim bildirgelerindeki vaatler değişmiyor.

Bildirgelerdeki başkan resimlerini değiştirip devam ediyorlar.

Her dönem bilgi sahibi insanların yetki sahibi olmasını bekliyorsunuz fakat bir türlü olmuyor.

Liyakat ilkesi aynı partililer arasında dahi işlemiyor.

Belediye bir işletme olarak kabul edersek ‘batık bir işletme’ diyebiliriz.

Kimseyi rakamlara boğmak istemiyorum ama kabaca belirtecek olursak yıllık gelirinin 3 katı borcu var.

Yani olmaz ya belediyeyi kapatsanız ve üç sene gelen parasını borçlara yatırsanız ancak kapatıyor.

Bu iş bir şahsa ait işletmede olsa adam iflas etti ya da battı diyoruz İşte Foça Belediyesi de batmıştır. Neden batmıştır? Kötü yönetimden batmıştır.

İşte ben, bu yüzden Meclis Üyesi Adayı oldum.

Meclis Üyesi Adayı olarak yetkilerimi ve yapabileceklerimin sınırlı olduğunu da biliyorum.

Yani ‘beni seçerseniz Foça Belediyesini kurtaracağım’ demiyorum. Diyemem!

Ama durumun farkında olan ve ne yapılacağını bilen birisinin Meclis’te olmasının da yararlı olacağını biliyorum.

Nitekim seçilmesi olası Meclis üyesi listelerine baktığımızda listelerde neredeyse üniversite mezunu yok.  Birçok adayın eğitim seviyesinin ilkokul olduğunu görüyoruz.

Bu kimseyi küçümsemek değil ama meclisler aynı zamanda başkana yol gösterici, danışman niteliğinde de olmalıdır.  Karışık imar mevzuatı ve uygulaması hakkında ya da hukuki bir konuda başkana, bürokrata, halka bir fikir verebilmelidir.

Belediye Meclisi bence yöresini tanıyan, insanlarını tanıyan, sokağını denizini bilen, her konuda teknik insanların olması gerektiği bir yerdir.

Yine seçilmesi beklenen partilerin başkan ve Meclis üyesi listelerine baktığımızda Foça ile ilgisi olmayan genel merkezden, il başkanlıklarından hem de ön sıralara yazılmış birçok ithal aday olduğunu görüyoruz. İçlerinde daha önce Foça’ya gelmemiş olanlar var.

Bu listeler, partilerin ilçe başkanlıkları ve yönetimleri bir yana Foça halkına büyük bir saygısızlıktır.

Foça halkına ‘siz aday olacak, bu listelere yazılacak insanları yetiştirememişsiniz, siz buralara layık değilsiniz, iş bilmiyorsunuz’ demektir.

Parti yöneticileri açısından ise daha fecaat bir durum söz konusudur. Tamamen yok sayılmakta değersizliştirilmektedirler. Bu anlamda istifa kararı alan ilçe yönetimini de kutluyorum.

Beni bağımsız adaylığa iten en önemli sebeplerden birisi işte bu Foça ile ilgisi olmayan ithal adaylardır.

Foça’da Meclis üyesi olabilecek nitelikli insanlar vardır.

Parti gözetmeksizin Foçalının iradesine saygı duyulmalıdır.

Foçalı neyin ne olduğunu bilmektedir. Seçimde ona göre davranacağından da şüphem yoktur.

Ben partilerin üstünde, Foçalıyı yok sayarak genel merkezden atamalara tepki olarak tüm Foçalıların Meclis üyesi olarak adayım.

Genel merkezlerin değil, Foça halkının adayıyım.

SEÇİLİRSEM HANGİ KONULARDA YÖNETİME DESTEK VE YARDIMCI OLURUM

Yukarıda da değindiğim üzere Meclis üyesi adayı olarak yetkilerimi ve yapabileceklerimin sınırlı olduğunu biliyorum.

Ama ben Meclis üyesi olarak teklifte bulunabileceğimi, birçok konuda başkan ve ilgili ekibe yardımcı olabileceğimi düşünüyorum.

Bunların en önemlisi Foça’nın bitmek bilmeyen sit ve imar konusudur.

Foça’nın Koruma Amaçlı İmar Planına bir an önce kavuşması gereklidir.

Foça’nın turizm master planına ihtiyacı vardır. Nitekim Foça- Yenifoça arasında Kuzey Ege’nin en güzel koylarında acımasız bir yapılaşma tehlikesi söz konusudur. Bunların bazıları plan aşamasında bazıları tanıtım aşamasındadır. İsimleri herkesin malumudur.

Örneğin ‘ekolojik tarım vs isimler’ adı altında eko köy olarak lanse edilen proje ne ile süslenirse süslensin konut projesidir.

Foça sınırları içinde hobi bahçesi adı altında planlanan her türlü proje konut projesidir.

Önce turizm tesisi olarak başlanıp daha sonra konuta çevrilecek her türlü proje aldatmacadır.

Foça’da iktidar olan parti döneminde bunun birçok örneği yaşanmıştır.

Tüm Foça’da ama özellikle Foça – Yenifoça arası kesinlikle ikinci konut, yazlık vs yönünden imara kaplı olmalıdır. Bu, Foça’nın yok olması ranta kurban edilmesi demektedir.

Bu yapılaşma konusunda yerel yönetim ile genel yönetim topu birbirine atmaktadır. Fakat esas olan planlama yapıldığı ve reklamların döndüğüdür. Rant söz konusu olunca bazen birbirine karşı duran taraflar birleşmekte olan memleketin doğasına, insanına, canlısına olmaktadır.

Bu açıdan rantla ilgiymiş görüntüsü veren her kademeden ithal aday tarafımca izlenmektedir ve izlenecektir. Foça ranta teslim edilmemelidir.

Yukarıda değindiğim gibi bu konuda yetki kullanacak Meclis üyesi donanımlı olmalıdır.

İzmir’de ve Ankara’da takip edilmiş milyonlarca lira harcanmış 1000 konutluk 2000 konutluk planlamaların iptalini isteyecek Meclis üyesinin şehircilik, imar, harita, inşaat gibi teknik konuların yanında bunların hukuki yönlerini de bilmesi icap ettiği açıktır.

Ayrıca Foça’nın kent estetiği, şehir peyzajı gibi konularda da proje üretmesi ve uygulaması gerekli ve zorunludur.

FOÇA’NIN BİR KENT KİMLİĞİ OLMALIDIR

Foça en az 5000 yıllık geçmişi olan Antik Yunan’ı, Helen’i, Roma’yı, Bizans’ı, Osmanlı’yı, Cumhuriyet dönemini içinde barındıran bir kimliğe sahiptir. Deniz kenarında alelade bir yerleşke değildir. Kendi ruhu vardır.

Bunu bilemeyen ithal başkan adayları ve Meclis üyesi adayları ile partiden partiye gezmiş, işi siyaset olan insanlarla bir kent kimliği oluşturmak mümkün değildir.

Foça’nın coğrafyasıyla, mimarisiyle, yola döşediği taşıyla, kent mobilyasıyla, diktiği ağacıyla, kedisiyle, balığıyla, balıkçısıyla, turizmiyle bir kent kimliğine sahip olması gereklidir.

Bu kent kimliğini oluşturacak insanlar öncelikle burada yaşayan, tarihini bilen, ağacını, otunu balığını bilen insanlar arasından çıkabilir.

Benim kanaatim ve çalışmam Foça’nın tarihine, coğrafyasına saygı çerçevesinde turizmi gelişmiş bir balıkçı kasabası olması yönünde olacaktır.

FOÇA MUTLAKA BELEDİYE BORÇLARINI GÖZ ÖNÜNE ALARAK BÜTÇE OLUŞTURMALIDIR

Konuya yukarıda değindik. Foça Belediyesi iflas etmiş bir belediyedir. Bunun sebebi kötü yönetimdir.

Belediye lüks harcamalardan ve gereksiz giderlerden kurtulmalı, gelirlerini siyaset yapmadan toplamalıdır.

Örneğin Foça Belediyesinin son 35 yılında bütçesinde bulunan temsil ve ağırlama giderleri başlığı altındaki bedelleri topladığınızda borcu kapattığı gibi şehire bir arıtma tesisi daha yapacak para çıkmaktadır.

Nedir bu temsil giderleri, restoran ödemesi, otel ödemesi, çiçek parası, kırtasiye vs…

Foçalıların, Foça’yı sevenlerin bu talana dur deme zamanı gelmiştir.

Foça’nın İzmir Büyükşehir Belediyesinden fazla tapusu olduğu söylenmektedir. 750 civarında tapu sahibi bir belediye söz konusu. Peki kira geliri nedir. Öyle mülkler var ki belediyeden sonra birkaç kere kiraya verildiği söyleniyor. Yani belediye 1 lira alıyorsa sonraki kiralayanlar 3-5-10 lira alıyor.

Belki birisi başkana şu kiradaki mülklerin kontratlarını ve vergi levhalarını bir isteyin birde içerideki kiracıların tespitini yapalım der diye yıllardır bekliyoruz. Ben bunu demeye talibim.

Ben başkana maaş ödenenler listesini bağlı şirketlerle birlikte isteyin fiili olarak çalışmayanlarla bir tanışalım demeye talibim.

Ben borç ödemek, personel maaşı ödemek için belediye mülklerini satmayın, bu mülkler tüm Foçalının, demeye talibim.

Yani netice olarak Foça Belediyesi giderini azaltmalı gelirini artırmalıdır. Bunu yukarıda bir iki örnekle açıkladım. Örnekler çoğaltılabilir.

TESCİLLİ BİNA VEYA MÜLK SAHİPLERİ BELEDİYE, KURUL VE MAHKEME SARMALIDAN ÇIKMALIDIR.

Foça’nın en önemli sorunu sit ve imar sorunudur. Koruma Amaçlı İmar Planı olmadığından Foça’da atadan kalma tescilli evi olanlar yada tescilli bölgede kalan yeni yapısı olanlar  bürokrasi ve finans sıkıntısı sebebi ile gerekli onarımı yapamamaktadır.

İzinsiz yapılan onarımlar ise 2863 sayılı yasa gereğince mahkemeye gitmekte ve mülk sahipleri cezalandırılmaktadır.

Vatandaş belediyeler, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu ve mahkemeler arasında gidip gelmektedir.

Yani devlet üzerine düşen planlamayı yerine getirmemekte ama ceza vermekten de imtina etmemektedir.

Tescilli binaların restorasyonunda izlenecek yol bürokrasi açısından karmaşıktır. Ayrıca işin özelliği gereği teknik olarak da farklılıklar ve zorluklar arz etmektedir. Tabii ki bunların yanında finansal olarak da normal inşaatın bir kaçı maliyeti bulunmaktadır

Bunun için Belediye bünyesinde imar müdürlüğüne bağlı restorasyon birimi kurularak teknik, hukuki ve finansal destek sağlanmalıdır. Ben bunun için çalışmaya talibim.

Vatandaş buraya müracaat ettiğinde en azından bürokratik olarak takip edeceği yol, teknik gereklilikler ve finansal destek sağlanabilecek kurumlar ile ilgili bilgilendirilir ve iş takibi konusunda karışıklığın içinde kaybolması önlenerek desteklenebilir.

İMARA AYKIRILIK VE KAÇAK YAPI SORUNU

Bu sorun Foça’nın en önemli sorunlarından biridir. Belediyeler imkanları ölçüsünde geçmiş dönemlerde bu konu ile ilgili bir mücadele vermişlerdir. Elbette vermeye devam edeceklerdir.

Fakat benim daha çok önemsediğim husus yeni kaçakların önüne geçmektir.

Belediye geçmişten gelen kaçaklarla ilgili işlem yapsa da imar affı yasaları, mahkeme süreçleri vs ile işlemler uzayabilmektedir.

Fakat yeni kaçakların önüne geçilmesi için daha aktif davranılarak yapılırken veya tamamlanmadan önlemek daha kısa ve ucuz olanıdır. Siyaset yapmadan bu hususta herkese eşit davranılması ve hızlı şekilde müdahale edilerek bundan sonrakilerin önüne geçilmesi gereklidir.

Foça’da gecekondulaşmanın engellenmesi gereklidir. Kent kimliğini en çok zedeleyen hususlardan birisi budur. Bu konuda gerekli yardımı vermek için hazırım.

Belediye Meclis üyesi başkanın her söylediğine el kaldıran, hiçbir fikri olmayan, hiçbir şey önermeyen, kendisine hiçbir şey sorulmayan kişi olmamalıdır. Maalesef genel merkezlerin dayattığı meclis üyesi profili buna doğru gitmektedir. Bu durum çoğu zaman belediye başkanlarının da işine gelmektedir. Bu tip bir Meclis üyesi istiyorsanız mevcut seçilme şansı olan partilerin meclislerine oy verebilirsiniz. Bunu istemiyorsanız hangi partiden ve ne görüşte olursanız olun oyunuza talibim.”

METİN ÖNGÜNŞEN KİMDİR?
İstanbul doğumluyum. İlkokul, ortaokul ve liseyi İstanbul’da okudum. Kabataş Erkek Lisesi’ni bitirdikten sonra Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Bölümüne girdim ve 77-78 döneminde mezun oldum. 42 yıllık mimarım. Mesleğimi Foça’da icra ettim. 35 yıldır Foça’da oturuyorum. 2 dönem Foça Belediye Meclis Üyeliği yaptım.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Zeyrek: "Hayatımın sonuna kadar Manisa'ya hizmet etmek istiyorum"
Başkan Zeyrek: “Hayatımın sonuna kadar Manisa’ya hizmet etmek...
UEZ 2024'te "Yeni Global Düzende Büyüme Fırsatları" konuşuldu
UEZ 2024’te "Yeni Global Düzende Büyüme Fırsatları" konuşuldu