Kocaer Çelik, 2023 yılına ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı

Türkiye'nin özel sektörde en büyük 87'nci sanayi şirketi ve en büyük 50'nci ihracatçısı Kocaer Çelik, 2023 yılında toplam net karını enflasyona göre düzenlenmiş rakamlarla %22 oranında arttırarak 1,19 milyar TL’ye çıkardı.

Kocaer Çelik, 2023 yılına ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı
24 Mart 2024 - 23:20

Kocaer Çelik 2023 yılında net karını reel olarak %22 oranında artırarak 1,19 milyar TL’ye yükseltti

Türkiye'nin özel sektörde en büyük 87'nci sanayi şirketi ve en büyük 50'nci ihracatçısı Kocaer Çelik, 2023 yılında toplam net karını enflasyona göre düzenlenmiş rakamlarla %22 oranında arttırarak 1,19 milyar TL’ye çıkardı. Kocaer Çelik Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kocaer, “Zorlu geçen koşullara rağmen şirketimiz 2023 yılında da pozitif yönde ayrışmayı başardı” dedi.

Türkiye, Avrupa ve dünyanın birçok ülkesinde, çelik profil üretimi, servis merkezi ile imalat operasyonları ve galvaniz kaplama işlemlerini entegre bir yapıda gerçekleştiren öncü şirketlerden Kocaer Çelik, 2023 yılına ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Şirket, 2022 yılının ardından 2023 yılında da sektörden pozitif yönde ayrışmayı başararak, satış hacminde yüzde %5,3’lük büyüme yakaladı. Kocaer Çelik, gerek satış hacmindeki ve marjlardaki gelişim, gerekse finansman giderlerindeki düşüşün katkısıyla enflasyona göre düzenlenmiş rakamlara göre karlılığını reel olarak %22 oranında yükseltti.

Yüksek katma değerli profillerin bir kısmının üretildiği İzmir Aliağa - A2 fabrikasındaki yatırım amaçlı 32 günlük duruşa ve çelik fiyatlarındaki global gerilemeye rağmen, Kocaer Çelik, 2023 yılında 15.091 milyon TL satış geliri elde etti. Etkin maliyet ve operasyonel gider yönetimi, 2023 yılında kar marjlarının 2022 yılına göre önemli oranda artmasını sağladı. 2023 yılında brüt kar marjı önceki yılki %17,7 seviyesinden %19,6 seviyesine yükseldi. Brüt karlılığa paralel olarak FAVÖK marjı da önceki yıla nazaran yükselterek %11,9’dan %14,8’e çıktı. Şirket 2023 yılında toplam 1,80 milyar TL tutarında esas faaliyet karı elde etti. Enflasyona göre düzenlenmiş net kar ise önceki yıla nazaran reel olarak %22 oranında artarak 1,19 milyar TL’ye ulaştı. Şirket 2023 yılında fabrikalarında gerçekleştirdiği revizyon yatırımlarına rağmen düşük ve dengeli borç yapısını sürdürdü.


Ham çelik üretimi Türkiye’de daralırken dünyada sabit seviyelerde kaldı

Demir çelik sektörünün 2023 yılı performansını değerlendiren Kocaer Çelik Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kocaer, “2023 yılında Türkiye’nin ham çelik üretimi %4,0 azalışla 33,7 milyon ton seviyesine geriledi. İhracat ise 2022 yılına kıyasla miktar itibariyle %30,6 azalışla 10,5 milyon ton, değer itibarıyla ise %40,7 azalışla 8,3 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Dünya çelik üretiminin ise jeopolitik gerilimlerin ve dünya ticaretini etkileyen faktörlerin etkisi ile 2023 yılında 1,8 milyar ton seviyesinde sabit kaldığını görüyoruz. Tüm bu zorlu geçen koşullara rağmen, 2023 yılında da, ihracat ağırlıklı iş modelimiz ve 140 ülkeye yayılan geniş bir coğrafyada faaliyet göstermemizin sonucunda sektörden pozitif yönde ayrışarak satış hacmimizi %5,3 arttırmayı başardık” dedi.


Yenilenen fabrikalarımız ve kapasitesi artan servis merkezimiz ile küresel rekabette artık daha da güçlüyüz

Özellikle dünyada üretimi zor ve kısıtlı olan özel çelik profil ürünlerine odaklanan şirketin, satış hacmindeki yüksek katma değerli ürünlerin payını daha da yükseltme hedefine paralel olarak, planladığı revizyon yatırımlarını tamamlandığını ileten Kocaer “Başta Avrupa kıtası olmak üzere global ölçekte enerjiye olan ihtiyacın her geçen gün büyüdüğünü gözlemliyor, bu ihtiyacın karşılanması için de tüm enerji sektörünün artan yatırımlarının altyapısına yönelik proje bazlı, butik ve özel kaliteli çelik profiller üretiyoruz. 2023 yılında İzmir Aliağa - A2 fabrikamızda, 2024 yılı Ocak-Mart ayları arasında da İzmir Aliağa - A1 fabrikamızda son teknolojiyi kullanarak revizyon yatırımları gerçekleştirdik. Ek olarak çelik servis merkezimizin kapasitesini %50 oranında arttırarak Mart 2024 itibarıyla yatırımımızı tamamladık. Yenilenen fabrikalarımız ve kapasitesi artan servis merkezimiz ile küresel rekabette artık daha da güçlüyüz. Bu yatırımların önümüzdeki dönemde şirketimizin ciro ve karlılığına olumlu katkı sağlamasını, şirketimizin küresel rekabet avantajını ve ihracatını daha da güçlendirmesini hedefliyoruz’’ diye konuştu.  


Kocaer Enerji ile yenilenebilir enerji sektöründe büyümeyi hedefliyor

Kocaer Çelik sektöre sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalarıyla da öncülük etmekte, yeşil enerji, sürdürülebilir üretim ve tüketim ilkesine uygun bir şekilde yenilenebilir enerji yatırımlarına devam etmektedir. Şirket Ege Bölgesi'nin en büyüklerinden biri olan 9.2 MW kurulu güce sahip çatı üzeri Güneş Enerji Santrali ile tükettiği elektrik enerjisinin %33'ünü kendi ürettiği temiz enerjiden karşılamaktadır.

Yenilenebilir enerji sektörü Kocaer Çelik’in stratejik büyüme hedefi olarak belirlenmiş, jeotermal enerji, temiz enerji üretim kaynakları arasına eklenmiştir. Bu kapsamda, şirket 2023 yılı içinde Kocaer Enerji A.Ş. unvanı ile yeni bir şirket yapılanması gerçekleştirerek Aydın Kuyucak'ta, yaklaşık 120 MW'lık güneş enerjisi eşdeğerine karşılık gelen 24 MW kapasiteli Jeotermal Enerji Santrali (JES) için sondaj çalışmalarına başladı. Kocaer Çelik, yatırımın birinci fazı tamamlandığında elde edilecek enerjinin yaklaşık %20’siyle mevcut elektrik ihtiyacının tamamını kendi ürettiği yenilenebilir enerjiden karşılamayı hedeflemekte, kalan %80’lik temiz enerji üretim kapasitesinin ise satışını gerçekleştiren bir yapıya ulaşmayı amaçlamaktadır. Kocaer Çelik gerçekleştirdiği tüm bu yatırımlar ile karbon nötr olmayı ve enerjide bağımsız hale gelerek uluslararası rekabette önemli bir avantaj sağlamayı hedefliyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Zeyrek: "Hayatımın sonuna kadar Manisa'ya hizmet etmek istiyorum"
Başkan Zeyrek: “Hayatımın sonuna kadar Manisa’ya hizmet etmek...
UEZ 2024'te "Yeni Global Düzende Büyüme Fırsatları" konuşuldu
UEZ 2024’te "Yeni Global Düzende Büyüme Fırsatları" konuşuldu