İzmir95 projesi İstanbul'da da uygulanacak

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu’nun öncülük yaptığı Türkiye Beslenme Saati projesiyle İzmir95 uygulamasının yer aldığı işbirliği protokolü İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Beylikdüzü Belediyesi arasında imzalandı.

İzmir95 projesi İstanbul'da da uygulanacak
19 Nisan 2023 - 21:27

“Projeyi tüm Türkiye’ye güçlü bir şekilde yayacağız”

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Beylikdüzü Belediyesi arasında Türkiye Beslenme Saati ve İzmir95 projelerini kapsayan işbirliği protokolü imzalandı. Törene katılan Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu’nun projeye öncülük yaptığını hatırlatan Başkan Tunç Soyer, “Eğer bu projeye Selvi Hanım gibi hami bulamıyorsanız bunu anlatmakta çok zorlanabiliyorsunuz. Huzurunuzda Selvi Hanım’a çok teşekkür etmek istiyorum. İyi ki bu projenin öncülüğünü yapıyor. Kendisine minnettarım. Projeyi tüm Türkiye’ye güçlü bir şekilde yayacağız” dedi.

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu’nun öncülük yaptığı Türkiye Beslenme Saati projesiyle İzmir95 uygulamasının yer aldığı işbirliği protokolü İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Beylikdüzü Belediyesi arasında imzalandı.


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çelik’in imzaladığı İyi Niyet ve İşbirliği Belgesi için düzenlenen tören İzmir Büyükşehir Belediyesi Örnekköy Sosyal Projeler Dairesi Yerleşkesi’nde yapıldı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ev sahipliğindeki programa Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu, Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çelik, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in eşi Neptün Soyer, ilçe belediye başkanlarının eşleri, CHP İzmir İl Örgütü’nün kadın yöneticileri, milletvekili adayları, belediye meclis üyeleri, bürokratlar, meslek odalarının, birlik ve kooperatiflerin başkanları katıldı.


“Tunç Başkan ve eşine teşekkür ediyorum”

Yerleşkedeki çocukların oyunları ve gösterileriyle başlayan imza töreninde konuşan Selvi Kılıçdaroğlu, “Çocuklarımızın yüzü gülüyor bugün. İstiyoruz ki her zaman gülsün. Her zaman gözlerinde o ışıltıyı görelim. Ülkemizde kaynaklar eşit dağıtılmadığı için çocuklarımızın çoğu yeterli, doğru gıdaya ulaşamıyor. Belediye başkanlarımıza çok teşekkür ediyorum. Tunç Başkan’a ve eşine de teşekkür ediyorum. Birçok belediyemiz bu şekilde çalışmalar başlattı ve devam ediyor. Amacımız yeterli gıdaya ulaşamayan çocuklara ulaşmak, yeterli desteği vermek. Ama biz bunun kesinlikle çoğalmasını istemiyoruz. Amacımız herkesin aynı duruma gelmesi, herkesin sağlıklı gıdaya erişmesi. Bunun da olacağına inanıyorum. Bunu belediyelerimiz yapıyor ama devlet eliyle de olması gerek. Amacımız bu. Umarım çok daha güzel günler göreceğiz hep beraber” ifadelerini kullandı.

“Selvi Hanım’ın hamiliği için minnettarım”
Projeye Selvi Kılıçdaroğlu’nun öncülük yaptığını belirten, eğitimde fırsat eşitliği ve sosyal hayatta eşitlik kavramlarının önemine dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Süt Kuzusu adıyla 113 bin çocuğumuza ayda 8 litre süt ulaştırıyoruz. İkinci ana başlığımız; İzmir95 projesi. Çünkü biliyoruz ki 95 santime gelene kadar çocuklar gelişimiyle ilgili bütün hikayeyi olgunlaştırıyorlar. Hem zihinsel hem bedensel gelişimlerinin belirlendiği çağ o 95 santime erişene kadarki dönem. Eğitimde fırsat eşitliği, sosyal hayatta eşitlik diyorsak çocuklarımıza eşit imkanlar vermek mecburiyetindeyiz. Yaklaşık 30 bin civarında öğrencimizin beslenme çantalarına kuru üzümden fındığa beslenme değeri yüksek hem de doymalarını sağlayacak malzeme koyuyoruz. Çocuklarımızın bu yaşlarda alacakları eğitimden gıdaya hepsinin gelecekleri için çok belirleyici olacağını biliyoruz. Fakat şöyle bir gerçek var; projeleriniz ne kadar güzel olursa olsun, eğer bu projeye Selvi Hanım gibi hami bulamıyorsanız siz bunu anlatmakta çok zorlanabiliyorsunuz. Ama Selvi Hanım’ın hamiliği iki önemli sonuç doğuruyor. Birincisi proje uygulayıcısı olan bizlerin cesaretini ve bu konuya verdiği önceliği büyütüyor. İkincisi de projenin yaygınlaşması için önemli bir lokomotif görevi görüyor. Huzurunuzda Selvi Hanım’a çok teşekkür etmek istiyorum. İyi ki bu projenin öncülüğünü yapıyor. Kendisine minnettarım. Projeyi tüm Türkiye’ye güçlü bir şekilde yayacağız” diye konuştu.  

“İzmir’den öğreneceklerimizi Beylikdüzü’nde uygulayacağız”
Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çelik ise “Çocuklarımıza yetemiyoruz diyen annelerin feryadını duyduk. Öğrencilerin beslenme çantalarına koyacakları hiçbir şey yoktu. Bugün burada İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir95 projesiyle entegrasyonla bizim de İzmir’den öğreneceklerimizle inşallah 15 Mayıs’tan sonra genel başkanımızın da söylediği gibi hiçbir çocuğun yatağa aç girmediği düzeni kuracağız. Hiçbir çocuğun kaderi yoksulluk olamaz. Tunç Başkan’ımızın burada uyguladığı proje muhteşem. Mutlaka öğrenip Beylikdüzü’nde uygulayacağımız projelerden olacak” dedi.

İzmir95 projesi nedir?
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Araştırmaları ve Uygulama Merkezi (BÜPAM) Bebek95 Erken Çocukluk Birimi ile yürüttüğü İzmir95 projesiyle hamilelik ve doğum sonrasında anneye ve çocuğa destek veriliyor. Pilot bölgeler Konak, Menemen, Tire ve Menderes’te başlatılan projeyle bu yıl binin üzerinde ev ziyareti yapıldı. Süpervizör, ev ziyaretçisi, psikolojik danışman ve psikoloğun görev aldığı proje kentin 30 ilçesinde yaygınlaştırılıyor.

Adını Dünya Sağlık Örgütü tarafından 3 yaşında sağlıklı bir çocuğun ortalama boyu olarak kabul edilen 95 cm’den ilham alan proje kapsamında, ev ziyaretçileri bölgelerde belirlenen gebe kadınlarla, gebeliğinin yedinci ayında başlayarak doğum öncesinde 3 kere ve doğumdan sonra 2 haftada bir kere olmak üzere çocuk bir yaşına gelene kadar aileyi toplamda 27 defa ziyaret ediyor. Bu görüşmelerde bebeğin sağlıklı büyümesi için gerekli bilgilendirmeler yapılıyor. Bebeğin gelişimini destekleyen oyunlar ile kitapları ailelere tanıtarak bebek ve anneyle bu etkinlikleri sürdürüyor.

Sosyal Projeler Dairesi Başkanlığı’nın yürüttüğü İzmir95 projesiyle anneler de kendini daha güvende hissediyor. Aileler sosyal yardımlardan spor faaliyetlerine kadar Büyükşehir Belediyesi’nin tüm hizmet ve projeleriyle buluşturuluyor. 0-3 yaş dönemindeki bebekleri ve ebeveynlerini kapsayacak şekilde uykudan beslenmeye kadar her konuda seminerler de düzenleyen Büyükşehir Belediyesi, kentin 30 ilçesinde atölye çalışmaları ve ebeveyn rehberliği programları da yürütüyor.

İzmir95 projesiyle anne adaylarına “Gebe Beslenme Paketi” de dağıtılıyor. “İyi bir başlangıç her çocuğun hakkı” sloganıyla yola çıkan proje kapsamında bu hizmetten yararlanmak isteyen annelerin evine gebeliklerinin 4’üncü ayından başlayarak 9’uncu ayın sonuna kadar 5 ay boyunca sağlıklı gıda paketi dağıtılıyor.

Masal Evi sayısı 17’ye çıktı
İzmir Büyükşehir Belediyesi 0-3 ay arası bebeği olan ailelerin ihtiyaçlarına katkı sağlamak amacıyla “Hoş geldin Bebek Seti” dağıtmayı da sürdürüyor. Bu yıl yaklaşık 10 bin aileye bu seti ulaştıran Büyükşehir Belediyesi, projeyi İzmir’in 30 ilçesinde eşzamanlı yürütüyor.
36-53 ay aralığındaki çocukların gelişimsel özellikleri bütünsel bir şekilde göz önüne alınarak Masal Evleri projesi de hayata geçirildi. Masal Evlerinde çocuklara keyifli ve güvenli ortam sağlanıyor, annelere ise destekleyici hizmetler ve meslek kursları veriliyor. İzmir’de Masal Evi sayısı 17’ye çıktı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İzmir Kitap Fuarı başladı
İzmir Kitap Fuarı başladı
Marble İzmir-Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı 29'uncu kez kapılarını açtı
Marble İzmir-Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı...