İzmir İş Kadınları Derneği, Büyükelçi Naciye Gökçen Kaya'yı ağırladı

İzmir İş Kadınları Derneği (İZİKAD) aylık üye toplantısında Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi Büyükelçi Naciye Gökçen Kaya’yı ağırladı.

İzmir İş Kadınları Derneği, Büyükelçi Naciye Gökçen Kaya'yı ağırladı
09 Nisan 2023 - 13:23

Kaya: “Diplomasideki ‘erkek egemen’ algısını kadınlarımız kırdı”

İzmir İş Kadınları Derneği (İZİKAD) aylık üye toplantısında Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi Büyükelçi Naciye Gökçen Kaya’yı ağırladı. SwissOtel Büyük Efes’de yapılan toplantıya katılarak diplomaside kadın büyükelçilerin önemini anlatan Büyükelçi Kaya, “Vaktiyle, Erkek egemen alan olarak kabul edilen diplomasi alanında bugün 79 kadın büyükelçi, onlarca genel müdür ve yüzlerce uzman ile bu algıyı kırdık. Bu kadınların mücadelesinin eseridir” dedi.


Üst düzey temsiliyette de kadın sayısı artmalı

Aylık üye toplantısının açılış konuşmasını yapan İZİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Betül Sezgin, İZİKAD’ın faaliyetleri hakkında bilgilendirmeler yaparak kadın büyükelçi ve Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi Naciye Gökçen Kaya’yı ağırlamaktan mutlu olduklarını söyledi. Diplomasinin erkek egemen bir alan olduğunu ancak bunun son yıllarda kırıldığını ifade eden İZİKAD Başkanı Sezgin, “Kadınlarımız büyükelçilik gibi önemli makamlarda da özveriyle görevlerini yerine getiriyor. Diplomasiyi erkek egemen bir alan olmaktan çıkarıyoruz, bugün geldiğimiz noktada hem bakanlık içinde hem de büyükelçilik nezdinde birçok başarılı kadın çalışıyor, ülkemizi temsil ediyor. Toplumsal cinsiyet eşitliği açısından bu çok önemli. Karar mekanizmalarında üst düzey temsiliyette de kadın sayısının aynı oranda yükselmesini arzu ediyoruz” diye konuştu.


“Diplomasideki erkek egemen algısını kırdık”

İZİKAD üyelerine yaptığı konuşmada kadın büyükelçi olarak diplomasi dünyasının inceliklerini anlatan Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi Büyükelçi Naciye Gökçen Kaya, “2013 yılında büyükelçi olarak atandığımda kadın büyükelçi sayısı 24 İdi. Bugün 79 kadın büyükelçimiz var, an itibariyle 44 kadın büyükelçimiz yurtdışında görev icra ediyor” dedi.
Dışişleri Bakanlığı’nda ilk kadın büyükelçi Filiz Dinçmen’in tüm kadın büyükelçilerin idolü olduğunu anlatan Kaya, “1986 yılında Dışişleri Bakanlığı’na girdiğimde sadece Filiz Dinçmen kadın büyükelçi olarak yer alıyordu. 2000 yılında kadın büyükelçi sayısı 8’e, 2010’da 21’e, 2013’de benimle beraber 25’e ulaşmıştı. Bugün ise tam 79 kadın büyükelçimizin varlığı diplomasi alanında oluşmuş olan ‘erkek egemen’ algısını da kırmış durumda” dedi.

Tüm dünyaya örnek bir tablo oluşturduklarını anlatan Kaya, Dışişleri Bakanlığı bünyesindeki kadın bürokrat sayılarını da paylaştı.
Dışişleri Bakanlığı verilerine göre 2022 yıl sonu itibariyle ülkemizin kadın büyükelçi oranının yüzde 27.2 seviyesinde olduğunu ifade eden Kaya, ”Bir büyükelçiden dörtte bir seviyesine ulaşmış vaziyetteyiz. 7332 kişilik Dışişleri Bakanlığı personelinin 2760’ı kadın. Kadın Genel Müdür sayısı 13, Kadın Genel Müdür Yardımcısı sayısı 18, Kadın Kariyer Memuru sayımız ise 739. Üstelik bu rakam her yıl artıyor. Bugün Türkiye’nin en çok kadın yönetici istihdam eden bakanlığında görev yapıyor ve halihazırda da kadının en güçlü olduğu illerimizden olan İzmir’de bakanlığımızı temsil ediyor olmaktan dolayı onur duyuyorum. Bu gurur hepimizin” diye konuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Marble İzmir-Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı 29'uncu kez kapılarını açtı
Marble İzmir-Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı...
Türk demir çelik sektörü yenilenebilir enerjiye yatırım yapıyor
Türk demir çelik sektörü yenilenebilir enerjiye yatırım...