İKÇÜ'de 15 Temmuz Darbe Girişimi ve Küresel Siyaset Paneli

İKÇÜ’de 15 Temmuz Darbe Girişimi ve Küresel Siyaset Paneli... İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ), “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” etkinlikleri kapsamında “15 Temmuz Darbe Girişimi ve Küresel Siyaset” başlıklı panele ev sahipliği yaptı.

İKÇÜ'de 15 Temmuz Darbe Girişimi ve Küresel Siyaset Paneli
13 Temmuz 2023 - 21:59

İKÇÜ’de 15 Temmuz Darbe Girişimi ve Küresel Siyaset Paneli

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ), “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” etkinlikleri kapsamında “15 Temmuz Darbe Girişimi ve Küresel Siyaset” başlıklı panele ev sahipliği yaptı.

İKÇÜ Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonunda Rektör Prof. Dr. Saffet Köse’nin moderatörlüğünde, yapılan panelde, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Av. Mustafa Akış, Hukuk ve Değişim Derneği Kurucu Başkanı Av. Samir Altunkaynak, Hacettepe Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Yasemin Abayhan konuşmacı olarak yer aldı.


15 Temmuz Son Kurtuluş Operasyonlarıydı

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mustafa Akış, batılıların sınırları değiştirmeden ülkeleri bölme gibi parça parça bir yapı oluşturma gayretine işaret ettiği konuşmasında, “Bunu Irak’ta gördük, Suriye’ de gördük. Onların bu dizayn gayretinde Türkiye Cumhuriyeti planın en önemli parçası” dedi. Bu planda öncelikle merkezi hükümeti zayıflatan yeni güç odakları oluşturduklarını, merkezi hükümetlere ambargo uygulayarak oluşturdukları güç odaklarını desteklediklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Akış, “Bu yapı, ülkede birlikte yaşama arzusunu yok ediyor, parça parça bir yapı oluşturuyor. Yeni konseptleri bu. Bu dizayn yapılırken 7 Şubat MİT Krizi, 17- 25 Aralık operasyonlarını yaşadık. Devleti zor duruma düşürmek için karanlık operasyonların sonuçsuz kalması neticesinde 15 Temmuz’a uzanan süreç ortaya çıktı. 15 Temmuz son kurtuluş operasyonlarıydı” dedi.


Üniversiteler, Örgütün Fabrikasını Oluşturuyor

FETÖ’nün TSK ve emniyet teşkilatındaki örgütlenmesini önemli seviyelere çıkardığı seksenli ve doksanlı yıllara dikkat çeken Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Akış, örgütün sivil ve eğitim yapılanmasının ardından ünite yapılanmasına geçtiğini belirtti. “Sivil yapılanma örgütün para işini yürüten bir yapı. Üniversiteler, askeri okullar, örgütün fabrikasını oluşturan eğitim yapılanmasıdır. Ünite yapılanması ise örgütün mahrem yapısı dediğimiz yargı, mit, emniyet, askeriyedeki yapılanmasıdır. Örgütte en yüksek mertebe ise kıta ve ülke imamlarının olduğu İstişare Heyeti olarak biliniyor. Tabi bu yapının başında ezotorik, kâinat imamı olarak nitelendirdikleri peygamberle konuşan bir elebaşı var. 28 Şubat operasyonu FETÖCÜ okulların önüne açan bir operasyondu. 2015 sonbaharında Sızıntı’da ve Zaman gazetesinde yayınlanan subliminal mesajlarla Pensilvanya’da darbenin yapısı oluşturulmaya başlanıyor” diye konuştu.


Lider Millet Uyumu Çok Önemli Bir Parametredir

Darbe teşebbüsünde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a suikast girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasında Zekai Paşa'dan aldığı emir doğrultusunda darbeci General Semih Terzi'yi tereddüt etmeden öldürerek şehadete yürüyen Ömer Halisdemir’in darbenin başarısız olmasındaki önemini hatırlatarak 15 Temmuz’da yaşananları aktaran Akış, “Lider, millet uyumu çok önemli bir parametredir. Kaçma imkânı olan ve canıyla ailesinin hayatıyla imtihan edilmiş cesur bir lider olarak Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan açıklamasında ölümüne ölümüne diyor. Her siyasi görüşten her kesimden oluşan milletimiz kınından çıkmış kılıç gibi sokağa çıkmasaydı zillet bir dönem yaşayacaktık. Bu vesileyle gazilerimize uzun ömürler diliyorum. Tüm şehitlerimize rahmetler diliyorum. Böyle anlamlı gün vesilesiyle sizlerle bir araya getirdiği için Rektör Prof. Dr. Saffet Köse’ye ve İKÇÜ ailesine teşekkürlerimi iletiyorum” şeklinde konuştu.

Hain Kalkışma, Haçlı Anlayışının Son Denemesidir
Panelin açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Saffet Köse, bir destanın başlangıcını oluşturan kalkışmanın yıl dönümünde hain darbe girişiminin hafızalarda taze tutulmasının gelecek nesillerin selameti açısından bir zorunluluk olduğunu vurguladı. Dışardan kontrol edilen hainlerin, son yıllarda tüm bağımlılıkları kıran, daha müreffeh bir toplum ve daha gelişmiş bir demokrasi için hızla yol alan Türkiye’yi bu yoldan döndürmek isteyenlerin içerdeki maşalarının Türkiye artık eski Türkiye olmadığı gerçeğiyle yüzleştiğini aktaran Rektör Prof. Dr. Köse, “O gece boğaz köprüsünü trafiğe kapattıklarında bu cüretin kaynağını hepiniz sorgulamışsınızdır. Hangi çılgındı ki bu milletin köprüsüne, geleceğine ve nihayet bekasına zincir vuruyordu? Aslında bu çağ için ütopik gibi görünse de bu vatanda her zaman sergilenen ve darbelerle hedefinden her defasında saptırılan Türkiye’nin önü yeniden kesilmeye çalışıyordu.  Cumhur, Reisinin tek talimatı ile sokaklara döküldü ve tüm dünyaya ve onların uşakları alçaklara ‘Mevzu Vatan ise gerisi teferruattır’ gerçeğini tankların önünde göğsünü siper ederek yeniden ispat etti. Karanlık güçler, kirli eller, barışın sözde taşıyıcıları ve İslâm düşmanları Ortadoğu’da defalarca sergiledikleri oyundan bu kez mağlup ayrılıyorlardı.  Uzun süre planladıkları, besledikleri ve devletin en derin noktalarına yerleşme görevi verdikleri satılmışlar; kendi kardeşine, anne ve babasına silah doğrultacak kadar alçalmışlardı. Halkın genç yaşlı demeden yurdun her köşesinde gösterdiği direniş, Nene Hatun’un,  Kara Fatma’nın, Şerife Bacı’nın kahramanlıklarının yeniden sergilenmesiydi. Atalarının, Malazgirt’te, Miryekefalon’da, Kosova’da, Çanakkale’de yaptıklarının aynısının aradan geçen yüzyıllarda farklılaşmadığını tüm dünyaya bu kez naklen izlettiriyorlardı. Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde sergilenen kahramanlık; bir Milletin kendine gelmesine, ‘Bir’ olmasına ‘beraber olmasına’ vesile oldu. İktidarı – muhalefeti, sağcısı – solcusu, laik olanı – muhafazakârı, Kürdü – Türkü bu vatan için en kıymetli varlıklarını vermekten bir an bile tereddüt etmeyeceklerini gösterdiler.  Sonuç olarak bir millete yaşama hakkı tanımamayı amaçlayan Haçlı anlayışının en son saldırısı da atalarının kanını taşıyan bir nesil tarafından bertaraf edildi” diye konuştu.

Kurguladıkları Planların Biri PKK, Diğeri de Fetullahçılıktır
Hukuk ve Değişim Derneği Kurucu Başkanı Av. Samir Altunkaynak tarih okumalarının sosyoloji ve hukukun mihenk taşı olaylar üzerinden yapıldığını kaydettiği konuşmasında, toplumun tüm farklı kesimlerinde yaşanan tecrübelerin unutulmayarak böyle olayların oluşmaması bilincinin oluşması gerektiğini söyledi. Geçmişte yapılan darbelerden günümüz 15 Temmuz’una gelinen süreçte yaşanan acı tecrübelerin bütün olarak değerlendirilmesini gerektiğini belirten Av. Altunkaynak, ”2007 Cumhurbaşkanlığı Seçimi krizi, 2008 parti kapatma davası, 2010 Referandumu gibi kırılmalar bizi bu sonuca götürmektedir. Gezi eylemleri, 6 - 7 Ekim’de Güneydoğu’da yaşanan olaylar, 17-25 Aralık, 7 Şubat MİT krizi gibi olaylardan 15 Temmuz’a uzanan süreçte yaşananların tümünde halkın iradesine kastı görüyoruz. Diğer taraftan Türkiye üzerinde kurgulanan iki büyük proje var. Bu göz yumulan yapılardan birisi PKK’dır diğeri de Fetullahçılıktır. Beka Vadisi’nin ve Pensilvanya’dan bir farkı yok. Büyük devletler içerde değil dışarda plan yapar. Batılıların akıllı kaos dedikleri bir teorileri var. Kendileri yönetebildiği müddetçe kaosun olmasını istiyorlar ve onun devamını sağlıyorlar. Bunu Afganistan’da görmekteyiz. Irak ve Somali’de, Mısır’da bunu görmekteyiz” dedi.

Yasamanın Temel Şekillendiriciliği Korunmalı
15 Temmuz kalkışmasının Türkiye Cumhuriyeti’nde istedikleri yapıyı oluşturamayanların halkın iradesini ortadan kaldırmaya yönelik yaptığı Batı destekli bir ön darbe hareketi olduğunu aktaran Altunkaynak, kamu düzeni olan bir hukuk devletine sahip olmanın önemine dikkat çekerek; ”Yasamayı önceleyen bir anlayışı hakim kılmak lazım. Temel görevimiz objektif kuralları olan, şeffaf, liyakatlı bir hukuk sistemini içselleştirmek” dedi.  Altunkaynak, “Yasamanın temel şekillendiriciliği korunmalı, yargı bağımsızlığı ve erklerin görev alanlarının kat’i tanımı ve sınırı bir an önce belirlenmelidir” diye konuştu.

Geri Plan ve Sahnedeki Örgüt Tipi
Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Yasemin Abayhan, Eski FETÖ üyelerinin beyanlarının yer aldığı araştırmasından örnekler verdiği konuşmasında, FETÖ’nün uluslararası platformlarda terör örgütü olarak anlaşılmamasının altında yatan noktalara değindi. Dr. Öğr. Üyesi Abayhan, “İlgili terör örgütünün iki ayrı örgüt tipine sahip olduğu söylenebilir. Bunlardan bir tanesi ‘geri plan (stay behind) örgüt tipi’ olarak kavramsallaştırabileceğimiz temel eylem ve planlarının grup mensupları dışındakilerin farkında olmadığı, kendini gizleyen, belli etmeyen örgüt tipidir. Örgütün içinde barındırdığı diğer örgüt tipi ise, geniş taban desteğine sahip olan, oldukça görünür yapıdaki ‘sahnedeki örgüt tipi’dir.  Özellikle kadın ve gençlerden seçilen gruplar, örgütün üyelerinin sosyal medya hesapları, gençleri etkilemede oldukça aktif olan popüler kültür ikonlarının örgütün bu boyutunda yer aldığı söylenebilir” dedi.

Manipülasyona Ergenlik Döneminden Başlıyorlar
FETÖ’nün bireyler üzerindeki etkilerinin özellikle çocukluktan ergenliğe geçiş döneminde daha fazla görüldüğünü aktaran Dr. Öğretim Üyesi Abayhan, “Gençlerin ailelerden koparılması sekizinci sınıfta başlar. Ergenlere ilişkin alınan kararların ailelerinden önce birincil olarak ablaya ve abiye sorulması, aynı evde yaşamakta olan bireylere, özellikle ‘abi’ ve ‘abla’ların sağladıkları duygusal destek söz konusu. Gruptan ayrılmaya çalışan gençlerin hem ‘şefkat tokadı’ denen öğreti ile hem tüm sosyal desteğinin kaybı ile hem de ailelerini karşılarına almaları ile baş etmeleri gerekmektedir” şeklinde konuştu. 

Örgütün yapılanması çözüldükçe gruba yeni üye katılımının azalacağını mevcutlarının da atıl bir pozisyonda kalacağını ifade eden Abayhan, bu sürecin gerçekleşmesinde; FETÖ’yü, söylemlerini, ritüellerini ve zihin dünyasını farklı disiplinlerde ve disiplinler arası şekilde geniş kapsamlı çalışılmasının önemine vurgu yaptı.

Katılımcılardan gelen soruların yanıtlanmasının ardından Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Av. Mustafa Akış ile Rektör Prof. Dr. Saffet Köse’den oluşan protokol üyeleri Sanat ve Tasarım Fakültesince hazırlanan ‘15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Fotoğraf Sergisi’nin açılışını yaptı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Ekonomist Emrah Lafçı: Ekonomide Öngörülebilir Dönem Başladı
Ekonomist Emrah Lafçı: Ekonomide Öngörülebilir Dönem Başladı
 Ünlü Akademisyenler UEZ Sapanca 2024'te Felsefe ve Modern Bilimi Ele Aldı
Ünlü Akademisyenler UEZ Sapanca 2024’te Felsefe ve Modern Bilimi...