Başkan Koştu: BASBAŞ ve BOSBİ yatırımlarının önemi gelecekte daha iyi anlaşılacak

Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, Bakırçay Bölge gazetesine 2022 yılında tamamladıkları ve bu yıl bitirecekleri proje ve yatırımlarını anlattı.

Başkan Koştu: BASBAŞ ve BOSBİ yatırımlarının önemi gelecekte daha iyi anlaşılacak
05 Şubat 2023 - 22:01

Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, Bakırçay Bölge gazetesine 2022 yılında tamamladıkları ve bu yıl bitirecekleri proje ve yatırımlarını anlattı.

İlçe ve bölgeye yapılan ekonomik yatırımları da değerlendiren Başkan Koştu “Elbette altyapı ve belediyecilik hizmetleri dışında Bergama’nın ve bölgenin kaderini değişecek projelere konusunda da çalışmalar hızlandı.  Bunlardan en önemlisi 4-  5 yıldır uğraştığımız Batı Anadolu Serbest Bölgesi BASBAŞ Konusunda çalışmalar hızlandı. Bakanlık ile BASBAŞ 30 yıllık sözleşme, protokol yaptı. Buranın müdürü ve gümrük görevlileri atandı,  etrafı tel ile çevrildi. BASBAŞ ta resmi ve özel tüm prosedürleri tamamlanmış olduk bu yıl ve gelecek 2 yılda burada fabrikaların yükseldiğini göreceğiz.  Diğer bir ekonomik gelişme ise Serbest Bölgemizde BOSBİ’de birçok fabrikanın sessiz sedasız temelleri atıldı.  Bazıları deneme üretimlerini yaparak bu yıl asıl üretimlerine geçecekler.  Biz buradaki BOSBİ ve BASBAŞ yatırımlarının üç beş yıl sonra önemini daha iyi anlamış olacağız” dedi.  
 

Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

 “Cumhuriyetimizin yüzüncü yılı olan 2023 için ülkece ve Bergama olarak büyük hedeflerimiz vardı. Bergama ile ilgili geçen yıl birçok projemiz tamamlandı ve ete kemiğe büründü.

2022 yılı inşaat faaliyetlerimizin çok hızlı olduğu bir yıldı. Planlarımızın işlediği ve sonuçlandığı bir yıl oldu. Ekim ayında sessiz sedasız bir şekilde 500 adet TOKİ konutumuz hak sahiplerine teslim edildi.  Bu konutlar 2 yılda tamamlandı. Hemen yeni hedef koyup bu konut sayısını bine çıkarmak için çalışmalara başladık. Bunun için Milli Emlak arazisi, toplu konut yapılacak arazimiz TOKİ’ye devredildi. Elbette bu projede arsa en önemli işti.   

Yine 2022 yılında tamamladığımız 650 öğrencimizin barınma sorununun giderileceği Kredi Yurtlar Kurumuna ait beş yıldız konforundaki öğrenci yurdu hizmete geçti. Bu, ilçemizde yükseköğrenim hayatının gelişmesi, fakülteler, hatta bir üniversite kurulması açısından oldukça önemliydi. YÖK barınma sorununu sağlıklı bir şekilde çözmeyen kentlere fakülte ve üniversite konusunda çok şans tanımıyor. 

Diğer bir projemiz ise 2022 yılında inşaat faaliyetinin sona erdiği ve ufak tefek rötuşlarının yapıldığı çevre yolu oldu, önümüzdeki aylarda hizmete girecek çevre yolumuz ile Bergama’mızın trafiğini oldukça rahatlatmış olacağız.  

14 Eylül'de Zeytin Park'ımızı hizmete alarak hem çevreci yeşil ve tarihe saygılı bir iş yaptık, metruk haldeki o alanı hem yeşil alana çevirerek zeytin ağaçlarımızı kurtardık hem de vatandaşlarımıza iyi bir dinlenme alanı yapmış olduk. 

MİLLET BAHÇESİ İLE BERGAMA BAMBAŞKA BİR KİMLİĞE BÜRÜNECEK  
İnşaatı gece gündüz aralıksız bir şekilde devam eden ve bu yılın Aralık ayında bitmesini beklediğimiz Millet Bahçemiz konusunda açılan davalar ve bir yıllık gecikme olmasaydı şu an inşaatın yüzde 70’ini bitirmiş olacaktık. Bu şu ana kadar Bergama’mıza yapılmış en büyük yatırım olacak. İlçemizin silueti değişecek. Bu proje korunursa belki yüzlerce yıl insanlarımıza gelecek nesillerimize hizmet edecek o bölgenin trafiğini, ulaşımını, yeşil alan kapasitesini değiştirecek olan projemiz ile Bergama bambaşka bir kimliğe bürünecek.  
2022 yılında başardığımız projelerden biri de doğalgaz oldu. Gerek yeni aboneler gerekse Aliağa’dan BOTAŞ ve İzmir gaz tarafından yapılan doğalgaz boru hattı ile ilçemizde doğalgaz arz sıkıntısı kalmadı.  Tüm ilçemize ve sanayimize yetecek bir doğalgaz arz kapasitemiz oluştu ve konutlardaki abone sayımız 18 bine ulaştı. 

BERGAMA DOĞAL GAZ KONFORUNU YAŞIYOR  
Doğalgaz boru hattı gerçekten büyük bir yatırım bu konuyu Sayın Cumhurbaşkanımız ve Bakanımıza arz etmiş idik, onların destekleri ile 42 km’lik taşıma hattı 2022 yılında faaliyete geçmiş oldu. Bergama gibi bir turizm şehrine de böyle bir temiz enerji gerekliydi ve çevreci ve temiz enerji ile vatandaşlarımız doğalgazın konforunu yaşıyorlar. 
Restorasyonlarımız hızlı bir şekilde devam ederken eski Topçu Kışlasının yanı başındaki çırçır fabrikası ve tabakhanenin restorasyon çalışmaları bitti ve şirketçe bize teslimi yapıldı. Bu restorasyon çalışmalarına Valilik fonlarının yanı sıra belediyemizde katkı koydu. 
 
Topçu Kışlasının müze yapılması konusunda bazı tereddütler olsa da bu konuyu aşacağımıza inanıyorum. Bu konuda sayın bakanımız ile birkaç kez bir araya geldik. Yapılan sondaj çalışmalarında buradan arkeolojik eserler çıktı bunların tasnifi ve yapılacak müzenin vaziyet planı konusunda bazı sıkıntılar çıksa da bunun aşılacağını düşünüyorum.  Bu konuda anıtlar kurulu ile de olan görüşmelerimiz devam etmekte. 

ANTİK SELİNOS BİTİNCE BERGAMA TURİZMİNİN CAN DAMARI OLACAK  
Bergama’nın 10 yıllardır beklediği, bir tarih, yeşil alan ve kentsel dönüşüm projesi olan Antik Selinos Kanalının yenilenmesi projesinde ise inşaat ve restorasyon çalışmaları hızla devam ediyor,  bu projede artık ete kemiğe bürünmeye başladı. Buralara bu yıl yeşil alanlar,  otopark ve hediyelik eşya satış alanları yapılacak.  Burası Bergama Turizminin kalbi ve can damarı olacaktır.  

Elbette altyapı ve belediyecilik hizmetleri dışında Bergama’nın ve bölgenin kaderini değişecek projelere konusunda da çalışmalar hızlandı.  Bunlardan en önemlisi 4-  5 yıldır uğraştığımız Batı Anadolu Serbest Bölgesi BASBAŞ Konusunda çalışmalar hızlandı. Bakanlık ile BASBAŞ 30 yıllık sözleşme, protokol yaptı. Buranın müdürü ve gümrük görevlileri atandı etrafı tel ile çevrildi. BASBAŞ ta resmi ve özel tüm prosedürleri tamamlanmış olduk bu yıl ve gelecek 2 yılda burada fabrikaların yükseldiğini göreceğiz.  
Diğer bir ekonomik gelişme ise Serbest Bölgemizde BOSBİ’de birçok fabrikanın sessiz sedasız temelleri atıldı.  Bazıları deneme üretimlerini yaparak bu yıl asıl üretimlerine geçecekler.  

Biz buradaki BOSBİ ve BASBAŞ yatırımlarının üç beş yıl sonra önemini daha iyi anlamış olacağız. Burada her ne sebeple olursa olsun gecikmiş olan Bergama Endüstri Meslek Lisesi ile ilgili çalışmalarda yeri BOSBİ’de ayrıldı ve ihalesi yapıldı. Bu yıl inşaatının bitirilerek eğitime açılacağını düşünüyorum. Burada gençlerimiz eğitimlerine başlayacak ve eğitimlerini tamamlayınca işlerini burada yine kolaylıkla bulacaklar. 

GENÇLERİMİZ GELECEĞE UMUTLA BAKIYOR  
Artık Bergamalı gençlerimizin iş ve gelecek kaygıları olmayacak. Biz burada Sayın Cumhurbaşkanımızın, Bakanlarımızın ve bölge milletvekillerimizin desteği ile Bergama ve Bölgemize çok ciddi ekonomik adımlar attık atmaya da devam edeceğiz. 
Bölgemizde küçükbaş süt üretimi konusunda hizmet verecek Ali beyli mahallemize kurulacak Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgemiz açılan davalar yüzünden beklemeye girse de biz bu yatırımı bölgemiz ve ilçemize kazandırmaya devam edeceğiz. Maalesef ilçemizin gelişmesini istemeyen ve hazmedemeyen kişiler var. Ama biz bu hizmeti hemşerilerimiz ile buluşturmaya kararlıyız. Bunun için gerekli adımları davalar bittikten sonra hızlı bir şekilde atacağız. Bölgemize çok yakışacak bir kümelenme olacak. 

2022 DE BİRÇOK YATIRIM DEVREYE ALINDI  
Yine 2022 yılında GES’i devreye aldık.  Esnaf çarşımızın temelini attık buraya 50 adet dükkan yapacağız. Yine 2022 yılında 30 kırsal mahallemizin ihtiyaçlarını giderecek bir ihale yaptık. Bu yıl yine 40 köyün ihtiyaçlarını karşılayacak bir çatı ihalemiz olacak.  2022 yılında temelini attığımız hayvan barınağımız bu yıl hizmete girecek. Gençlik ve Spor Bakanlığı ile yaptığımız temaslar sonucunda bu yıl ilçemizi modern bir futbol sahası ve stadyum ile buluşturacağız.  Yine yapacağımız Meyve Kurutma Tesisi konusunda fiyat artışlarından dolayı çalışmalarımız tamamlanamamıştı. İl Tarım Müdürlüğü ile ortaklaşa yapacağımız bu projeyi bu yıl devreye alacağız. 

Ayrıca eski Beldemiz Ayazkent’e bir düğün salonu Göçbeyli’ye de kapalı bir Pazar yeri inşaatımız başladı bu yıl ikisini de tamamlamış olacağız. Turizm konusunda büyük bir yatırımız Müzeden başlayıp bankalar caddesine kadar uzana cephe sağlıklaştırılması ve güzelleştirilmesi projesine başlayıp etap etap tamamlamış olacağız.  Buraları yeni aydınlatmalar ve sokak mobilyaları ile Bergama’ya yakışır bir hale getireceğiz. 
 Yol ve parke çalışmalarımız devam ediyor yine geçen yıl merkez ve kırsal mahallerimizde 100 bin m2 kilit parke çalışmamızı tamamladık. Bu çalışmaları yaparken kamu zararı oluşmaması için altyapı ve doğalgaz çalışmalarını takip edip onlara göre yapıyoruz”   

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
TESK Başkanı Palandöken: Memlekette manav, kasap, marangoz kalmadı
TESK Başkanı Palandöken: Memlekette manav, kasap, marangoz...
İzmir'de toplu ulaşım ve trafikte Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu düzenlemesi
İzmir'de toplu ulaşım ve trafikte Cumhurbaşkanlığı Bisiklet...