Aydınlatma sektörünün küresel oyuncusu Cemdağ da BASBAŞ'ta

BASBAŞ’ın Bergama’da kurduğu ve altyapısını tamamlayarak yatırımcılara hazır hale getirdiği Batı Anadolu Serbest Bölgesi’nin yeni yatırımcısı Türkiye’nin aydınlatma sektöründeki global oyuncusu Cemdağ oldu.

Aydınlatma sektörünün küresel oyuncusu Cemdağ da BASBAŞ'ta
27 Ekim 2023 - 23:01

BASBAŞ’ın Bergama’da kurduğu ve altyapısını tamamlayarak yatırımcılara hazır hale getirdiği Batı Anadolu Serbest Bölgesi’nin yeni yatırımcısı Türkiye’nin aydınlatma sektöründeki global oyuncusu Cemdağ oldu.

İç ve dış mekan teknik aydınlatma ürünleri üreten ve ürünleri 50’nin üzerinde ülkede 250’den fazla şehri aydınlatan Cemdağ, Batı Anadolu Serbest Bölgesinde 15 bin metrekare açık alan üzerine 9 bin metrekare kapalı alana sahip üretim tesisinde faaliyet gösterecek. Cemdag Aydınlatma Grubu, ilk etapta 100 kişiyi istihdam edecek tesisinde gerçekleştireceği üretimle Batı Avrupa ülkeleri başta olmak üzere ihracatını arttırmayı hedefliyor.


Batı Anadolu Serbest Bölgesinde altyapı yatırımlarını kısa süre önce tamamlamış olmalarına rağmen yatırımcılardan bölgeye büyük ilgi olduğunu söyleyen BASBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Vekili ve Yürütme Kurulu Başkanı Dr. Faruk Güler, “Temmuz ayında endüstriyel raf üreticisi Zenith ve otomotiv yan sanayi üreticisi Onursan firmaları ile sözleşme imzaladık. Ekim ayında da Cemdağ firması ile sözleşme imzaladık. Bu ilk yatırımcılarımızın üçü de 2024’ün ilk yarısında üretime geçmeyi planlıyor. Gelecek yaz başında burada çok sayıda inşaat göreceğiz. Çin özellikle elektrikli araçlar konusunda gelişmiş durumda ve biz de 10’ya yakın Çinli yatırımcıyla görüşüyoruz. Bu firmaların yarısı yatırıma dönüşebilir. Çin, Avrupa ile rekabette geri kalmamak için Türkiye’yi üs haline getirebilir. Otomotiv yan sanayii açısından da Çin önemli bir noktada. Bu potansiyeli BASBAŞ’a çekebilmek için çabalıyoruz” diye konuştu.

Dr. Faruk Güler, gelen yatırımcıların Batı Anadolu Serbest Bölgesinin sağladığı imkânlar dahilinde ihracatlarını arttırıp özellikle uluslararası pazarlarda satışlarını arttırmayı hedeflediğini belirterek, şunları söyledi: “ Bölgemizde üretim yapan firma, herhangi bir trafik yoğunluğuna girmeden ürünlerini çok kısa bir sürede uluslararası yüklerin elleçlendiği limanlara ulaştırabiliyor. Buradan 1915 Çanakkale Köprüsü’ne bağlanan Dikili-Çanakkale Karayolu’na çıkış 5 dakika sürüyor. Bu da Avrupa’ya karadan hızlı bir bağlantı imkanı sağlıyor. Batı Anadolu Serbest Bölgesi ihracat odaklı üretim yapan yerli ve yabancı yatırımcının istediği tüm avantajları sunabilecek özelliklere sahiptir.”

Batı Anadolu Serbest Bölgesi Doğalgaza Kavuşuyor
BASBAŞ’ın altyapı yatırımlarını tamamladığı Batı Anadolu Serbest Bölgesini doğalgaza kavuşturacak çalışmaların başladığını bildiren Dr. Faruk Güler, “Doğalgazın 2024’ün ilk çeyreğinde Batı Anadolu Serbest Bölgesindeki yatırımcıların kullanımına sunulacağı şekilde İzmirgaz tarafından gaz dağıtım şebekesinin döşenmesi ve basınç düşürme istasyonlarının yapım çalışmaları planlanmış durumda. Bölgede 2024 yılında 2.5 milyon m3 doğalgazın kullanılacağı öngörülüyor. Sonraki yıllarda ise bu ihtiyacın 25 milyon m3’e kadar çıkacağı hesaplanıyor. BASBAŞ’ı inşa ederken ESBAŞ’taki deneyimlerden faydalandık. Toplam 2.5 milyon metrekarelik bölgeyi 2 etap halinde hayata geçireceğiz. İlk etaptaki 1.2 milyon metrekarelik alanın tüm altyapı çalışmalarını tamamlandık. Gümrük ofislerinin de yer aldığı alanda yıl sonu itibariyle bina ve operasyonları yürüteceğimiz tesislerimizi de tamamlamış olacağız. TIR’ların giriş ve çıkışlarını rahat yapabilmesi için yollarımızı tesviye ettik. Şu andan itibaren yatırımcılar, TIR’ları ile her türlü ticaretini rahatlıkla yapabilecek pozisyonda” bilgilerini verdi.

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi İşbirliği İle Yüksek Teknoloji Firmaları Çekilecek
Dr. Faruk Güler, geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisini ziyaret ederek, Proje Yatırım Birimi Müdürü Mahmut Selim Porgalı, Strateji ve Kurumsal Planlama Birimi Proje Müdürü Adnan Saygılı ve Yatırım Destekleri Birim Müdürü Muhittin Aslan’la görüştüklerini ve kendilerine Batı Anadolu Serbest Bölgesindeki devam eden altyapı ve üstyapı yatırımları, planlanan yatırımlar ile bölgenin yatırımcıya sağladığı ulaşım, işgücü ve lokasyon gibi avantajları içeren bir sunum yaptıklarını belirterek, şunları söyledi: “ Yatırım Ofisi bürokratları, yüksek teknoloji ile üretim yapan, katma değeri yüksek firmaları Bölgeye çekmek için işbirliği içerisinde çalışmaktan memnuniyet duyacaklarını ifade ettiler. Bergama’nın sahip olduğu lokasyon avantajı ve sunulan serbest bölge avantajları sayesinde Batı Anadolu Serbest Bölgesinin çok önemli yatırımları çekeceği konusunda hemfikir olduklarını aktardılar.”

Bölgeyi, Dikili-Çanakkale Yoluna 5 Dakikada Bağlayacak Yol Tamamlanıyor
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Tunç Soyer’ın Bergama’ya gelerek, Batı Anadolu Serbest Bölgesi, Dikili-Çanakkale Karayolu bağlantı yolununun yapımını denetlediğini hatırlatan Dr. Faruk Güler, “ Belediye Başkanımızla birlikte yol çalışmalarını yerinde inceledik. Sayın Soyer, yapılan çalışmaları yakından takip ettiğini ve yolu en kısa zamanda tamamlanarak, Bölgedeki yatırımcıların hizmetine açacakları bilgisini bizimle paylaştı” diye konuştu.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Ekonomist Emrah Lafçı: Ekonomide Öngörülebilir Dönem Başladı
Ekonomist Emrah Lafçı: Ekonomide Öngörülebilir Dönem Başladı
 Ünlü Akademisyenler UEZ Sapanca 2024'te Felsefe ve Modern Bilimi Ele Aldı
Ünlü Akademisyenler UEZ Sapanca 2024’te Felsefe ve Modern Bilimi...