AKM'de "Ara Güler Arşivinden İzmir ve İstanbul Fotoğrafları" sergisi 6 Kasım'da ziyarete açılacak

İZMİR(Ege Ajans)- Ara Güler Arşivinden İzmir ve İstanbul Fotoğrafları, Ege Üniversitesi 10. Uluslararası EgeArt Sanat Günleri kapsamında sanatseverler ile buluşuyor.

AKM'de "Ara Güler Arşivinden İzmir ve İstanbul Fotoğrafları" sergisi 6 Kasım'da ziyarete açılacak
05 Kasım 2023 - 00:30

Ege Üniversitesi 10. Uluslararası EgeArt Sanat Günleri dolu dolu devam ediyor

İZMİR(Ege Ajans)- Ara Güler Arşivinden İzmir ve İstanbul Fotoğrafları, Ege Üniversitesi 10. Uluslararası EgeArt Sanat Günleri kapsamında sanatseverler ile buluşuyor.

Ege Üniversitesi tarafından düzenlenen 10. Uluslararası EgeArt Sanat Günleri, Cumhuriyetin 100. Yılına özel “Vefa” teması ile kapılarını açtı. Sanat şöleni kapsamında “Ara Güler Arşivinden İzmir ve İstanbul Fotoğrafları” sanatseverler ile buluşacak. Ara Güler Müzesi ve Ege Üniversitesi iş birliği ile gerçekleştirilen fotoğraf sergisinin açılışı Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezinde 6 Kasım 2023 pazartesi günü saat 18.00’de yapılacak. Sergi 1 Aralık 2023 tarihine kadar Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde ziyarete açık olacak.

Türkiye’de kültür ve sanat alanında uzun soluklu çok sayıda kurumun kurucusu ve destekçisi olan Doğuş Grubu ile Ara Güler arasında yapılan anlaşma doğrultusunda 2018 yılında açılan Ara Güler Müzesi,  Ege Üniversitesi 10. Uluslararası EgeArt Günleri kapsamında Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi ana salonunda 45 adet siyah/beyaz fotoğraf ile İzmir’de izleyiciyle buluşuyor.

Türkiye’nin uluslararası standartlara sahip ve bir sanatçıya ithaf edilen ilk ve tek fotoğraf müzesi olma özelliğini taşıyan Ara Güler Müzesi kurulduğu günden bu yana bomontiada İstanbul’da bulunan Ara Güler Müzesi haricinde çeşitli illerde bulunan sanat kurumları, müzeler ve yerel yönetimlerle iş birlikleri yaparak Ara Güler arşivinden birbirinden değerli fotoğraf ve belgeyi geniş bir izleyici kitlesine ulaştırmak üzere sergi ve etkinlikler düzenliyor.


Ara Güler Müzesi

Ara Güler Müzesi, Türkiye’de foto muhabirliği ve fotoğraf sanatının öncülerinden Ara Güler ile Doğuş Grubu iş birliği sonucu kuruldu. Müze Ara Güler’in 90. yaş günü olan 16 Ağustos 2018 tarihinde kendisinin de katılımıyla bomontiada’da açıldı. Ara Güler Müzesi, Ara Güler’in çok yönlü sanatçı kimliğini, ilham veren yaşamını ve değerli arşivini geniş kitlelerle buluşturmayı amaçlıyor. Yurt içi ve yurt dışı sergiler, yayınlar, etkinlikler ve iş birlikleri ile fotoğraf sanatının görsel, duygusal ve sosyal etkisini öne çıkartmayı ve yaygınlaştırmayı hedefliyor. Ara Güler’in yaşamı boyunca arşivini muhafaza ettiği Beyoğlu, Galatasaray’da bulunan Güler Apartmanı’nın kalıcı müze adresi haline getirilmesi planlanıyor.


Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi (AGAVAM)

2016 yılında Ara Güler ve Doğuş Grubu arasında gerçekleşen anlaşma ile hayata geçen Ara Güler Doğuş Sanat ve Müzecilik AŞ çatısı altında yer alan AGAVAM, Türkiye’nin en önemli fotoğraf arşivlerinden biri olan Ara Güler arşivinin bütün olarak korunması ve gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak üzere çalışıyor. 2018 yılında Ara Güler’in 90’ıncı doğum gününde İstanbul Yapı Kredi bomontiada’da açılan Ara Güler Müzesi ise, duayen fotoğraf sanatçısının eserlerinin daha geniş kitlelere ulaşması için çalışmalar gerçekleştiriyor. Profesyonel düzeyde yönetilen ve kâr amacı gütmeyen iki sanat kurumu, birbirini operasyonel ve içerik anlamında da besleyecek şekilde faaliyet gösteriyor. Doğuş Grubu Sanat Danışmanı Çağla Saraç liderliğinde çalışmalarını sürdüren arşiv ekibi, Ara Güler’in yüzbinlerce eserinin tasnif, envanter, koruma, sayısallaştırma ve indeksleme işlemlerini yürütüyor. Arşiv koleksiyonlarının önümüzdeki dönemde bir portal üzerinden fotoğraf meraklıları ve araştırmacılara açık hale getirilmesi hedefleniyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Zeyrek: "Hayatımın sonuna kadar Manisa'ya hizmet etmek istiyorum"
Başkan Zeyrek: “Hayatımın sonuna kadar Manisa’ya hizmet etmek...
UEZ 2024'te "Yeni Global Düzende Büyüme Fırsatları" konuşuldu
UEZ 2024’te "Yeni Global Düzende Büyüme Fırsatları" konuşuldu