Yaşar Üniversitesi'nden deprem paneli: Güçlendirmede ve denetim şart

Uzmanlar Kahramanmaraş depreminin ardından ülke genelindeki mevcut binaların depreme dayanıklılığını ve alınacak önlemleri bir kez daha gündeme getirdi.

Yaşar Üniversitesi'nden deprem paneli: Güçlendirmede ve denetim şart
31 Mart 2023 - 10:02

Uzmanlar mevcut yapı stokunun güvenliğini ve güçlendirmelerin nasıl yapılması gerektiğini anlattı.

Yaşar Üniversitesi, “Sanayi Yapılarının Deprem Riskinin Belirlenmesi ve Azaltılması” başlıklı panele ev sahipliği yaptı. Etkinlikte, uzmanlar Kahramanmaraş depreminin ardından ülke genelindeki mevcut binaların depreme dayanıklılığını ve alınacak önlemleri bir kez daha gündeme getirdi.

Yaşar Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü tarafından Selçuk Yaşar Kampüsü’nde, “Sanayi Yapılarının Deprem Riskinin Belirlenmesi ve Azaltılması” başlıklı panel düzenlendi. Mevcut yapı stokunun güvenliği ve yapılacak güçlendirmelerle ilgili konuların öne çıktığı panelde, Yaşar Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Özgür Eğilmez, Yaşar Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Dr. Öğretim Üyesi Cüneyt Tüzün, MEF Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Dr. Öğretim Üyesi Bahadır Şadan ve Ülker Mühendislik ve Mimarlık’tan İnşaat Yüksek Mühendisi Ömer Ülker konuşmacı olarak katıldı.


‘YAPILARDA SÜNEKLİK OLMALI’

Panelin ilk oturumunda Prof. Dr. Özgür Eğilmez, “Binaların Depreme Dayanıklı Tasarım Esasları” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Yapıların, depreme dayanıklı olması için sünekliğin (esneklik) olması gerektiğinin altını çizen Eğilmez, “Depremde yıkılan binalara baktığımızda çoğu binanın sünek davranışı yok. Pek çok bina taşıma kapasitesine ulaşınca gevrek davranış göstererek çökmüş. Yüksek dayanım yerine yüksek süneklik sağlarsak depremleri can kaybı olmadan atlatırız. Türkiye’deki yapıların büyük çoğunluğu sünek davranış yerine gevrek davranış gösteriyor.” dedi.

Prof. Dr. Özgür Eğilmez-Yaşar Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı
Prof. Dr. Özgür Eğilmez-Yaşar Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı


‘KAROT ALMAK ŞART’

Panelin ikinci oturumunda Dr. Cüneyt Tüzün, “Mevcut Binaların Deprem Güvenliğini Belirleme Süreçleri” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Dr. Tüzün, “İnşaat mühendislerinin hedefi, binanın deprem sonrasında hasar almaması değil, can kaybı yaşanmamasıdır. Depreme dayanıklı bina dediğimizde yanlış bir anlaşılma var. Depreme dayanıklı bina, depremde hasar görür ancak çökmez. Betonarme binaların depreme karşı dayanıklılığı öğrenilmek isteniyorsa kesinlikle karot alınması gerekiyor. Binadan numune alınmadan binanın güvenliğini öğrenemezsiniz. Ancak kulaktan dolma bilgiler nedeniyle pek çok kişide karot aldırmanın binaya zarar vereceği düşüncesi hakim. Alınan numune binanın güvenliğini tehlikeye atmaz. Öyle olsa, yönetmelikte şu kadar numune alacaksınız diye sayı belirtilmezdi. Binanız, karot alınınca zayıflayacaksa zaten çıkın o binadan. Güçlendirmede kullanılan ve fiber takviyeli plastikler olarak bilinen FRP kompozit fiber, yara bandı değildir. Evet, bir çözümdür ancak her yere kullanılmaz. Binaların, mevcut durumunun belirlenmesi tüm aşamalarda tecrübe gerektiren bir süreçtir.” diye konuştu.

Yaşar Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Dr. Öğretim Üyesi Cüneyt Tüzün

Yaşar Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Dr. Öğretim Üyesi Cüneyt Tüzün

‘DOĞRU GÜÇLENDİRME İLE YIKILMAZ’
Panelin üçüncü oturumunda Dr. Bahadır Şadan, “Deprem Güçlendirme Yöntemleri” başlıklı sunumunu yaptı. Bina güçlendirmede pek çok yöntemin olduğunu belirten Dr. Şadan, “İzmir’de yaşanan depremde daha önce güçlendirilmiş bir bina yıkıldı. Çünkü sadece binanın bodrum katında korozyonu önlemek için yara bandı gibi FRP sarılmış. Doğru güçlendirme, planlı güçlendirme yapılırsa, o bina yıkılmaz. Bina özelinde güçlendirme projesi hazırlanmalı. Kolonlar, çeşitli tekniklerle sarılabilir. Türkiye’de demir işçiliği çok zayıf. Bu nedenle ülkemiz sünek tasarıma hazır değil. Güçlendirilmiş binaların, yeni binalardan daha zayıf olduğu yönünde bir algı var. Doğru planlandığı takdirde binanın yaşı da göz önünde bulundurularak tasarım yapılır ve sorun yaşanmaz. Öte yandan enerji sönümleyiciler ile yapıya etki eden kuvvet azaltılabiliyor. Sismik izolatörler bunun en güzel örneği. Ancak çok ince hesaplamaları var.” dedi.

MEF Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Dr. Öğretim Üyesi Bahadır Şadan

MEF Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Dr. Öğretim Üyesi Bahadır Şadan

‘DENETİMLER ŞAHSA BIRAKILMAMALI’
Panelin son oturumunda ise Yüksek İnşaat Mühendisi Ömer Ülker, “Deprem Güçlendirme, Uygulama Örnekleri ve Süreçleri” başlıklı sunumda bulundu. Ülker, “Deprem yönetmelikleri aslında size yapabileceğiniz binanın en alt standardını söylüyor. Siz isterseniz daha güçlü ve dayanıklı bina yapabilirsiniz. Kahramanmaraş ve İzmir’deki depremlerde yeni yapılan binalar da hasar gördü. Bunlar aslında olması beklenen hasarlar. Ancak insanlar bu durumu bilmediği için binalarının hasar almasına anlam veremedi. Sanayi yapıları, genellikle prefabrik yöntemle inşa ediliyor. Kahramanmaraş depreminin ardından sahada yaptığımız incelemelerde bağlantı elemanlarındaki yetersizlikler nedeniyle kirişlerin düştüğünü tespit ettik. Ayrıca sanayi yapılarında bina büyük hasar almasa bile içerisindeki makineler veya üretilen mallar yüksek değerli olabiliyor. Onları da korumaya yönelik tasarımlar olmalı. 6 Şubat’taki depremlerde binalar, sünek davranış göstermesi gerekirken gevrek davranış göstererek, bıçakla kesilmiş gibi çöktü. Binaların deprem güvenliğini belirlemede pek çok kriter var. Denetimler şahsa bırakılmamalı. Devlet tarafından zorunlu olarak denetimler gerçekleştirilmeli. Bina incelenir, eğer sağlam değilse California’daki gibi girişine ‘Bu bina depreme dayanıklı değildir’ yazısı asılır. Bu süreçler için uzun vadeli yol haritası hazırlanmalı.” dedi.

Yüksek İnşaat Mühendisi Ömer Ülker

Ömer Ülker -İnşaat Yüksek Mühendisi,Ülker Mühendislik ve Mimarlık

Gerçekleştirilen sunumların ardından Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemali Dinçer, konuşmacılara adlarına dikilmiş fidanların sertifikalarını verdi. Anı fotoğrafı çekilmesi ile panel sona erdi.

Gerçekleştirilen sunumların ardından Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemali Dinçer, konuşmacılara adlarına dikilmiş fidanların sertifikalarını verdi. Anı fotoğrafı çekilmesi ile panel sona erdi.
Kaynak: https://haber.yasar.edu.tr/

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Hamza Dağ, İYİ Partili rakibiyle karşılaştı
Hamza Dağ, İYİ Partili rakibiyle karşılaştı
Cengiz Ergün: "Genel Başkanlarını iki defa yendim"
Cengiz Ergün: "Genel Başkanlarını iki defa yendim"