TESK'den hükümete çağrı: Çırakların Staj Süresi Emekliliğe Sayılmalı

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, EYT düzenlemesi kapsamında TBMM tatile girmeden ek bir madde ile Bağ-kur’lu esnafın ve staj mağdurlarının EYT’den faydalandırılması gerektiğini söyledi.

27 Mart 2023 - 14:30

-“BAĞ-KURLU ESNAF VE SANATKÂR DA EYT’DEN FAYDALANMALI”

ANKARA- EYT düzenlemesi kapsamında TBMM tatile girmeden ek bir madde ile Bağ-kur’lu esnafın ve staj mağdurlarının EYT’den faydalandırılması gerektiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili yapılan düzenlemeler çok sayıda vatandaşı sevindirse de esnaf ve sanatkârlarımız bu düzenlemeden faydalanamamanın burukluğunu yaşıyor. En kısa zamanda EYT düzenlemesine ek bir madde ilave edilerek esnaf ve sanatkârımız ile staj mağdurlarının da EYT’den faydalanmasının önü açılmalı. Emeklilik şartlarının düzenlenmesi için prim gün sayısı eşitlenerek norm birliği sağlanmalı. Çok sayıda kişi EYT ile gencecik yaşta emekli olmak için mücadele verirken esnafın aradaki prim farkını yatırabilmek için 7-8 sene çalışması gerekiyor” dedi.


-“GERİYE DÖNÜK BORÇLANMA YAPILMAMASI MAĞDURİYETLERİ ARTIRDI”

Emeklilik hakkı kazananlara eşit muamele yapılması gerektiğinin altını çizen Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Günde 18 saat çalışan esnaf 9 bin prim gününde emekli olurken 8 saat çalışan SSK’lının 7 bin 200 günde emekli olması Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırıdır. Mağduriyetin ortadan kalkması için esnafımız da SSK’lılar gibi 7 bin 200 prim günü ile emekli olabilmeli. EYT düzenlemesi esnafımızın bu sorununu gidermediği gibi geriye dönük borçlanma hakkı verilmediği için mağduriyetleri artırdı. Oysa esnafa sağlanacak geriye dönük borçlanma hakkı ile devlete önemli bir gelir kaynağı sağlanır” şeklinde konuştu.


-“YAPILACAK DÜZENLEME İLE ARA ELEMAN SORUNU ÇÖZÜLEBİLİR”

Çıraklık eğitimi alan öğrencilerin deprem nedeniyle eğitime ara verdiğini hatırlatan Palandöken, “Ülkemizde özellikle teknik beceri gerektiren çok sayıda meslek kolunda ciddi bir ara eleman sıkıntısı yaşanıyor. Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremler sonrası eğitim öğretime ara verilmesi sebebiyle yaşanan ara eleman sıkıntısı daha büyük boyutlara ulaştı. Staj mağduriyeti çözülmediği takdirde iş yerlerinde ara elaman bulma imkânımız olmaz. Bu yüzden staj süresi de mutlaka emekliliğe sayılmalı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bu konudaki çalışmaları hızlandırılmalı” diye konuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Hamza Dağ, İYİ Partili rakibiyle karşılaştı
Hamza Dağ, İYİ Partili rakibiyle karşılaştı
Cengiz Ergün: "Genel Başkanlarını iki defa yendim"
Cengiz Ergün: "Genel Başkanlarını iki defa yendim"