Özgür Özel, İzmir'de şehit Asteğmen Kubilay'ın anma törenine katıldı: "Yeni Menemen olayları hayal etmeye devam ediyorlar"

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk devrim şehitleri Asteğmen Kubilay ve silah arkadaşları, katledilişlerinin 93’üncü yıldönümünde Menemen’de anıldı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in de katıldığı anma töreni kapsamında...

Özgür Özel, İzmir'de şehit Asteğmen Kubilay'ın anma törenine katıldı: "Yeni Menemen olayları hayal etmeye devam ediyorlar"
24 Aralık 2023 - 01:51

Özel: “Bazen devrimciler boyun eğmek yerine Kubilay gibi baş verirler”

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk devrim şehitleri Asteğmen Kubilay ve silah arkadaşları, katledilişlerinin 93’üncü yıldönümünde Menemen’de anıldı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in de katıldığı anma töreni kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 17’nci kez Şehit Asteğmen Kubilay Yol Koşusu düzenlendi. CHP Genel Başkanı Özel törende yaptığı konuşmada, “Bazen devrimciler boyun eğmek yerine Kubilay gibi baş verirler” dedi. Başkan Soyer ise “Bugün burada Cumhuriyet’in devrimlerini hazmedemeyen halk düşmanlarına karşı, Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında o devrimleri ölümsüzleştireceğimize bir kere daha ant içiyoruz” diye konuştu.


Menemen’de 1930 yılında Cumhuriyet karşıtları tarafından başlatılan ayaklanmada katledilen devrim şehitleri Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay ile Bekçi Hasan ve Bekçi Şevki Bey, 93’üncü ölüm yıldönümlerinde bir kez daha anıldı.

Anma programı Menemen Yıldıztepe Şehitliği’ndeki resmi törenle başladı. Çelenk sunumunun da yapıldığı törene Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Bakan, CHP Parti Sözcüsü Deniz Yücel, milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, Ege Ordusu Komutan Vekili Tuğgeneral Bahattin Karademir, Menemen Kaymakamı Fatih Yılmaz, Menemen Garnizon Komutanı Topçu Albay Zekeriya Tosun, Menemen Belediyesi Başkan Vekili Aydın Pehlivan, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Başkanı Dr. Hüsnü Bozkurt, Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Yeşildağ, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, meclis üyeleri, Şehit Asteğmen Kubilay'ın yakınları ile çok sayıda yurttaş katıldı.


“Umut bizdedir, biz çokuz ve biz kazanacağız”

Menemen Olayı’nın tarihteki yerine değinerek ve önceki gün Türkiye gündemine düşen şehit haberlerine parantez açarak konuşmasına başlayan CHP Genel Başkanı Özgür Özel “Böyle anlamlı günlerde, özellikle devrimlere sahip çıkmanın sembolü olmuş yıldönümlerinde ya da büyük acıların anma törenlerinde var olmaya devam edeceğim. Menemen’de Atatürk’e isyan bayrağı açtılar. Asteğmen Kubilay görmezden gelmedi. Geri adım atmadı. Eğer o hainlere karşı başını eğseydi bu ülkenin bağımsızlığı için üzerine düşeni yapamayacaktı. Bazen devrimciler boyun eğmek yerine Kubilay gibi baş verirler. Geçmişte Menemen’de çok coşkulu törenler olurdu, şimdi giriş sayısı sınırlandı dediler. Ben CHP’lilerin bugün ne yapacağından emindim. Ne törende 10 kişiyiz ne de bu tepede birilerinin umduğu gibi yalnızız. Gözün alabildiği her yerde ve bu meydana sığmayan yerlerde Atatürkçüler varsa umut var. Umut cumhuriyettedir. Umut bizdedir. Çağrılın çağrılmayın gücümüzü göstermemiz gereken her yerde hep birlikte mücadele etmeye var mıyız? Hep birlikte başaracağız. Biz çokuz ve birlikte kazanacağız” dedi.


“Yeni Menemen olayları hayal etmeye devam ediyorlar”

Şehitlikteki Kubilay Anıtı’nda düzenlenen anma töreni Yıldıztepe Şehitliği’ne karanfil konulmasıyla son buldu. Resmi törenin ardından Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından organize edilen yürüyüşe geçildi. Kortej, Menemen İZBAN İstasyonu’ndan şehitliğe kadar sloganlar ve marşlar eşliğinde yürüdü.

Alandaki törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay. Bekçi Hasan. Bekçi Şevki. 93 yıl sonra, bugün, bizimle, buradalar. Bedenleri aramızda olmasa da yürekleri burada, cesaretleri burada, yoldaşları burada. İnandılar, dövüştüler ve fakat ölmediler. Ölümsüzleştiler. Bugün bu törende… Biz, hepimiz Kubilay’ız. Hasan’ız, Şevki’yiz. Devrimlerin bekçisiyiz. Laiklik düşmanı bir avuç hain karşısında, bizler Cumhuriyet’in aşılmaz kalesiyiz. Gözümüzü asla kırpmadan, ilelebet buradayız. Vatansever kardeşlerim. Tarih, korkakları hainleri yazmaz. Kendi çıkarlarından başka hiçbir şey düşünmeyenleri, saltanat ve hilafet sevdalılarını, mandacıları yazmaz. Bağımsızlık için, hürriyetimiz için bir an olsun gözünü kırpmayanları, canlarıyla Türkiye Cumhuriyeti’ni payidar kılanları yazar. Tarih, kahramanları yazar. Halk düşmanlarını yazmaz. Yazık ki halkın düşmanları bugün de cumhuriyetimizi kemirmeye çalışıyor. Aradan tam yüz yıl geçti. Kadınlarının hür ve eşit olmasını bir türlü hazmedemediler. Devlette ve eğitimde laikliği asla kabul edemediler. Fikri hür, vicdanı hür bir Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı yeni Menemen olayları hayal etmeye devam ediyorlar. Yok öyle yağma. Öyle yağma yok. Cumhuriyetin çocukları buna asla geçit vermez. Vermedi, vermeyeceğiz” dedi.


“Cumhuriyetin devrimlerine kimse göz dikemez”

Başkan Soyer ayrıca, “Milyonlarca Kubilay, milyonlarca Hasan, milyonlarca Şevki Cumhuriyet devrimlerinin başında ilk günkü gibi canla başka nöbet tutuyoruz, tutmaya devam edeceğiz. Bizler, sen başla bitiren bulunur diyen Hasan Tahsin'in evlatlarıyız. Siyasi İslamcılıkla toplum mühendisliği yapılmasına, dini referanslar ile eğitim sisteminin şekillendirilmesine, bu ülkenin aydınlık yüzü, ilerici ve devrimci şehri İzmir asla geçit vermez. Bizi bu yoldan kimse döndüremez. Cumhuriyetin devrimlerine kimse göz dikemez. 100 yıldır Cumhuriyet nesilleri yetiştiren eğitim yuvalarına, okullarımıza sonuna kadar sahip çıkacağız. Ulu Önderimizin “en büyük eserim” dediği Cumhuriyetimize sahip çıkmak istiyorsak şu üç şeye her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. Cesarete, bir arada olmaya ve umuda. Biliyorum ki bizler bu üç erdeme de sahibiz. Bugün burada Cumhuriyet’in devrimlerini hazmedemeyen halk düşmanlarına karşı, Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında o devrimleri ölümsüzleştireceğimize bir kere daha ant içiyoruz. 93 yıl önce bugün, Cumhuriyet Şehitlerimiz, bir avuç hain karşısında nasıl dimdik durduysa, biz de bu karanlığın karşısında öyle dimdik duracağız. Özgürlüğümüze, demokrasiye, barışa ve adalete zarar vermeye çalışanlara asla geçit yok. Okullarımızı tarikatlara açmaya çalışan karanlık zihniyete asla izin vermeyeceğiz. Biz Mustafa Kemal’in İzmir’iyiz. Cumhuriyet devrimlerinin ebedi bekçileriyiz. Şimdi sıra bizde. Yaşasın demokrasi. Daima laiklik. Daima Cumhuriyet” ifadelerini kullandı.


“93 yıl önce vahşet yaşandı”

Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı Hüsnü Bozkurt ise, “93 yıl önce bugün burada bir vahşete şahit oldu Türk Ulusu. Asteğmen Kubilay katledildikten sonra bağ bıçağıyla başı gövdesinden ayrıldı. Bir sırığın ucuna geçirildi ve Menemen sokaklarında gezdirildi. Bugün de karşımızdaki kan içici yobazlar ya domuz bağıyla insan katlediyorlar ya da bir otelde insanları cayır cayır yakıp karşısına geçip bakıyorlar. Bu vicdan yoksunu ahlaksız yobazlar, gericiler, şeriatçılardan korkan bunlardan beter olsun” dedi.  

Atatürkçü Düşünce Derneği Gençlik Kolları Genel Başkanı Nihat Arda Mercan ise, “Bu ülkenin gençleri halen katledilmeye devam ediyor. Failleri ise takım elbise giyen, makam ve mevki sahibi olan günümüz gericileridir. Bugünlerde binlerce Kubilay geleceği çalınarak katlediliyor. Kubilay öğretmenler atanamayarak katlediliyor” diye konuştu. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Yeşildağ da Menemen’de yaşanan olayın toplumda büyük bir acıya yol açtığını belirtti.


Kubilay için koşuldu

Devrim şehidi Kubilay anısına İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 17’ncisi düzenlenen “Şehit Asteğmen Kubilay Yol Koşusu” Menemen’de yapıldı. Menemen Karaağaç Yolu’ndan başlayıp Menemen Cumhuriyet Meydanı’nda sona eren 10 kilometrelik parkurda 24 ilden 695 sporcu madalya için mücadele etti. Yarışın sonrasında ödülleri CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer takdim etti.
Büyük erkeklerde Ufuk Arda, Oktay Fırat ve Kerem Baybatur üçüncü oldu. Büyük kadınlarda İpek Öztosun, Arık birinci, Selma Altundiş ikinci, Elif Gül Erdemir üçüncü olarak yarışı tamamladı. Genç erkeklerde Keremcan Çelik birinci oldu. Ercan Geleş, ikincilik, Mehmet Ali Kara üçüncülük elde etti. Genç kadınlarda Rojin Selgi birincilik kürsüsüne çıkarken, Elif Güldiken ikinci, Belfin Avcı üçüncülüğü aldı. Engelli kategorisinde de İbrahim Çoban ödül kazandı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Zeyrek: "Hayatımın sonuna kadar Manisa'ya hizmet etmek istiyorum"
Başkan Zeyrek: “Hayatımın sonuna kadar Manisa’ya hizmet etmek...
UEZ 2024'te "Yeni Global Düzende Büyüme Fırsatları" konuşuldu
UEZ 2024’te "Yeni Global Düzende Büyüme Fırsatları" konuşuldu