Örnekköy Kentsel Dönüşüm Projesi'nin ikinci etabında tapular dağıtıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin garantörlüğünde, yerinde ve yüzde yüz uzlaşı ilkeleri çerçevesinde Türkiye’ye örnek olacak şekilde hayata geçirdiği kentsel dönüşüm çalışmaları tüm hızıyla sürdürülüyor.

Örnekköy Kentsel Dönüşüm Projesi'nin ikinci etabında tapular dağıtıldı
18 Kasım 2023 - 23:09

Soyer: “İzmir’e verdiğimiz sözü tuttuk”

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye’ye örnek kentsel dönüşüm projelerinden birinde daha tapu sevinci yaşandı. Karşıyaka Örnekköy'deki çalışmaların ikinci etabında binaların yapımı tamamlandı. Hak sahiplerine tapularını dağıtan Başkan Soyer, “Diğer etapları da en kısa sürede tamamlayacağız. İzmir’e bir söz vermiştik. Sözümüzü tuttuk. 4,5 yılda bahane değil iş ürettik” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin garantörlüğünde, yerinde ve yüzde yüz uzlaşı ilkeleri çerçevesinde Türkiye’ye örnek olacak şekilde hayata geçirdiği kentsel dönüşüm çalışmaları tüm hızıyla sürdürülüyor. 6 bölgede toplam 248 hektar alanda devam eden dönüşüm projelerinin bir etabında daha tapu sevinci yaşandı. Karşıyaka Örnekköy’de tamamlanan ikinci etabın hak sahipleri tapularını İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in elinden aldı. Törene Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, belediye meclisi üyeleri, siyasi parti temsilcileri, bürokratlar ve hak sahipleri katıldı.


Yolumuzdan şaşmadık

“İzmir seninle gurur duyuyor” sloganları arasında kürsüye gelen Başkan Soyer, “Biz sizlerle gurur duyuyoruz kardeşlerim. İki buçuk yıl önce temelini attığımız Örnekköy 2’nci Etap Kentsel Dönüşüm Projesi çalışmaları tamamlandı. İzmir’e söz vermiştik. Sözümüzü tuttuk. Bu söz şimdi karşınızda duruyor. Kentsel dönüşüm seferberliğimizde her zaman üç temel ilkeyi gözettik. Yerinde dönüşüm, yüzde yüz uzlaşı ve en önemlisi de İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin güvencesi ve garantörlüğü. Bugün 170 konut ve 20 iş yerinin tapu teslimini yapıyoruz. İkinci etap hak sahipleri bugün sadece yeni konutlarına kavuşmuş olmakla kalmayacaklar. Aynı zamanda Örnekköy’de çok sağlıklı bir altyapıya da kavuşmuş olacaklar. Depreme dayanıklı, güvenli binalara yerleşecekler. Örnekköylüler yeni evlerinde, güvenli, sağlıklı ve huzurlu bir hayat yaşayacaklar. Uzun yıllar bekledikten sonra gerçekleşiyor olması çok büyük mutluluk bizim için. Çünkü çok zor koşullarda başladık. Pandemi, deprem, ekonomik kriz, yüksek enflasyon… Ama yolumuzdan şaşmadık. Geçen hafta yağmur nedeniyle erteledik ya, ‘önümüzdeki hafta kar yağsa, tsunami olsa, ne olursa olsun yapacağız’ dedim. Allah razı olsun, sizler de bizi yalnız bırakmadınız. Gerçekten bize düşen sizlere hizmet etmenin, sözümüzü tutmanın, tapularınızı teslim etmenin gururu ve heyecanı” dedi.


“Örnekköy’ün makus talihini değiştirmiş olacağız”

İzmir’de yürüttükleri kentsel dönüşüm projeleriyle sadece binaları dönüştürmeyi amaçlamadıklarını ifade eden Başkan Soyer, “Asıl amacımız yurttaşlarımızın hayatlarını iyileştirmek. Örnekköy’de birinci etapta 143 bağımsız birimi hak sahiplerine teslim etmiştik. Bugünkü törenimizle birlikte 333 konutu hak sahiplerine kavuşturmuş olacağız. Üçüncü, dördüncü ve beşinci etaplarda bin 600 bağımsız birimin yapımına devam ediyoruz. Altıncı etabımızda ise kura ve ihale hazırlık süreçlerine başlıyoruz. Örnekköy’de gerçekleştirdiğimiz kentsel dönüşüm çalışmalarıyla toplam 3 bin 800 bağımsız birimin, yani Örnekköy’ün makus talihini değiştirmiş olacağız. Deprem bu toprakların, İzmir’in bir gerçeği. Tarihi yarım asır öncesine dayanan kentleşme problemleri bugün iklim kriziyle birleşerek pek çok metropolde krizlere yol açıyor. Göreve başladığımızda geleceğe güvenle bakan, dirençli ve yaşanabilir bir İzmir’i kurabilmek için 30 Ekim depremini bile yaşamadan önce Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı’nı kurmuştuk. İzmir Yüksek Teknolojisi Enstitüsü, ODTÜ ve Çanakkale 18 Mart üniversitelerinden 80’in üzerinde akademisyenle Türkiye’nin en kapsamlı depremsellik ve tsunami riski araştırmasına hem karada hem de denizde devam ediyoruz. İnşaat Mühendisleri Odamızla beraber her bir binamızın deprem güvenlik karnesini çıkartıyoruz” dedi.


“Bu dört buçuk yılda bahane değil, her zaman iş ürettik”

Kentsel dönüşümde 6 farklı bölgede, 8 etap halinde, 820 bin metrekarelik inşaat alanında çalışmaların sürdüğünü aktaran Başkan Soyer, konuşmasına şöyle devam etti:
“Bölgesel ölçekteki çalışmaların yanında yine Türkiye’de ilk defa, bina ölçeğinde dönüşümü başlattık. Halk Konut Kooperatifleri modeliyle vatandaşlarımızı kendi binalarının müteahhidi haline getirdik. Kurulan ilk kooperatifin üyeleri, Dilber Apartmanı sakinleri çok yakında yeni evlerine kavuşacak. Bugün itibarıyla 51 kooperatifle sözleşme ve inşaat sürecinin her noktasında Büyükşehir Belediyemizin kurumsal kapasitesiyle vatandaşlarımızın yanındayız. Dirençli ve yaşanabilir İzmir için canla başla çalıştık, çalışmaya devam edeceğiz. Lafla peynir gemisi yürümüyor. Bu dört buçuk yılda bahane değil, iş üretmeye gayret ettik. Çözüm üretmeye gayret ettik.”


“3, 4 ve 5’inci etaplar bizim namus ve vicdan borcumuz”

İzmir’in geleceğini korumak için kentin altyapısını ve yapı stokunu güçlendirdiklerini aktaran Soyer, konuşmasını şöyle tamamladı: “Attığımız adımlarla, şehrimizin kronik sorunlarına kalıcı çözümler üreterek, İzmir’in önümüzdeki 50 yılını güvence altına alacak projeleri birer birer hayata geçiriyoruz. Söz verdik, yaptık. Yapmaya da devam edeceğiz. Bugün burada tapularını teslim edeceğimiz hak sahiplerine yeni evlerinin, yeni yaşamlarının huzur ve mutluluk getirmesini diliyorum. İkinci etabın hayata geçirilmesinde emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum. Hiç kuşkunuz olmasın 3, 4 ve 5’inci etabın hak sahipleri ve bekleyenleri, olabilecek en kısa sürede bunları mutlaka tamamlayacağız. Bu bizim namus, vicdan borcumuz. Asla durmak yok. Yola devam edeceğiz ve en kısa sürede bunları gerçekleştireceğiz. Hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Bu şehirde yaşıyor olmaktan, sizlerle beraber var olmaktan gurur duyuyorum.”


Çok mutluyuz

Törende konuşan Karşıyaka Belediyesi Meclis Üyesi Nilüfer Bakoğlu da, “Kentsel dönüşüm çok zor bir proje ama Büyükşehir Belediye başkanımız ve ekibi çok güzel bir şekilde tamamlamak için uğraşıyorlar. Tapularınız ve evleriniz hayırlı olsun” dedi.

Örnekköy Mahallesi Muhtarı Avni Yüksel, “Uzun süre beklediğimiz umutlarımızın, hayallerimizin gerçekleştiğini gördüğümüz için çok mutluyuz. Tapularımızı almaktan çok mutluyuz” diye konuştu.

Hak sahipleri adına konuşan Ceyhan Narin de, “Çocukluğum burada geçti. Annem babam vefat etti, onların da görmesini isterdim, şimdi nasip oldu. Başkanımıza teşekkür ediyoruz. Kolay bir şey değil” ifadelerini kullandı.


Binaların özellikleri

7 ve 10 katlı 2 bloktan oluşan ikinci etapta 2 kat bodrum, 94 araçlık kapalı otopark bulunuyor.   29 bin 352 metrekarelik proje alanında 53 metrekarelik (1+1), 62 metrekarelik (2+1), 74 metrekarelik (2+1), 84 metrekarelik (2+1),  96 metrekarelik (3+1) ve 107 metrekarelik (3+1)  olmak üzere toplam 6 ayrı konut tipi yer alıyor.


Diğer etaplarda çalışmalar sürüyor

Örnekköy Kentsel Dönüşüm Projesi'nin birinci etabında 2020 yılında 143 bağımsız birim tamamlanarak hak sahiplerine teslim edilmişti. Bugün yapılan törenle projenin ikinci etabında 170 konut ve 20 işyerinden oluşan 190 bağımsız bölümün de tapuları hak sahiplerine verildi. Bin 600 bağımsız birimin bulunduğu 3, 4 ve 5’inci etapların yapımı tüm hızıyla sürüyor. Ayrıca bir yandan da 6’ncı etap için kura ve ihale hazırlık çalışmaları yapılıyor. 3 bin 800 bağımsız birimin üretileceği alanda 333 bağımsız birim tamamlanmış oldu.


İzmir’de dönüşümün süreci

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü kentsel dönüşüm süreçlerinde hak sahipleriyle uzlaşılarak “Yerinde Dönüşüm“ ilkesini hayata geçiriliyor.  Yaşayanların yine aynı alanda ve yenilenmiş çevrede ve sağlıklı yapılarda yaşamlarına devam etmesine öncelik veriliyor. 4 farklı kentsel dönüşüm alanında, uzlaşma görüşmeleri ile birlikte inşaat yapımı ve yeni ihale etapları için çalışmalar birlikte devam ediyor. Örnekköy Kentsel Dönüşüm Alanı’nda 3 etapta, Uzundere Kentsel Dönüşüm Alanı'nda 2 etapta, Ege Mahallesi Kentsel Dönüşüm Alanında 1 etapta, Gaziemir Kentsel Dönüşüm Alanında 2 etapta olmak üzere 8 etapta yaklaşık 820 bin metrekarelik inşaat alanında 5 bin 560 bağımsız bölümün inşaatları sürüyor. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Ekonomist Emrah Lafçı: Ekonomide Öngörülebilir Dönem Başladı
Ekonomist Emrah Lafçı: Ekonomide Öngörülebilir Dönem Başladı
 Ünlü Akademisyenler UEZ Sapanca 2024'te Felsefe ve Modern Bilimi Ele Aldı
Ünlü Akademisyenler UEZ Sapanca 2024’te Felsefe ve Modern Bilimi...