Migrenin sebepleri nelerdir?
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Celal Şalçini, migren ve migren ağrısına ilişkin değerlendirmede bulundu: Çikolata, mayalı yiyecek ve içecekler migreni tetikliyor...

29 Eylül 2021 - 13:31
Migren kadınlarda üç kat fazla ortaya çıkıyor
“Sıklıkla tek taraflı ve zonklayıcı, şiddetli bir baş ağrısı çeşidi” olarak tanımlanan migren, kadınlarda erkeklere nazaran üç kat fazla ortaya çıkıyor. Migrene bulantı ve kusmanın eşlik edebildiğini belirten uzmanlar, ayrıca sese ve ışığa karşı rahatsızlık hissinin de yoğun olduğunu ifade ediyor. Uzmanlar, stres, lodos, çikolata, mayalı içecek ve yiyecekler, uykusuzluk ve bazen aşırı uykunun migren ataklarını tetikleyebileceği uyarısında bulunuyor.Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Celal Şalçini, migren ve migren ağrısına ilişkin değerlendirmede bulundu.
Migrene bulantı ve kusma eşlik edebiliyorMigreni, “sıklıkla tek taraflı ve zonklayıcı, şiddetli bir baş ağrısı çeşidi” olarak tamamlayan Dr. Celal Şalçini, “Migrene bulantı ve kusma eşlik edebilir, ayrıca sese ve ışığa karşı rahatsızlık hissi de yoğun olur. Birkaç saatten birkaç güne kadar sürebilir ve günlük yaşam aktivitesini ciddi seviyede aksatabilir. Bazı insanlarda ağrı öncesi aura dediğimiz uyarı semptomları olabilir. Bunlardan en sık olanı görme bozukluğu, yüzün bir tarafında uyuşma, konuşma zorluğudur. Bazen de ‘sessiz migren” dediğimiz aura sonrasında migren atağının eşlik etmediği migren atakları da olabilir.” diye konuştu.
Migrenin sebepleri nelerdir?
Migrenin sebeplerine de değinen Dr. Celal Şalçini, “Migrenin esas sebebi bilinmemekle beraber genetik yük ile ilişkili olduğu aşikârdır. Stres, lodos, çikolata, mayalı içecek ve yiyecekler, uykusuzluk ve bazen aşırı uyku, parlak ışığa maruz kalma migren ataklarını tetikleyebilir.” uyarısında bulundu.Kadınlarda daha fazla görülebiliyor
Migrende risk faktörlerinin başında aile öyküsü olması ve cinsiyetin olduğunu ifade eden Dr. Celal Şalçini, migrenin kadınlarda erkeklere nazaran üç kat fazla izlendiğini söyledi.Rüzgâr ve iklim değişikliklerinin migren ataklarını tetikleyebildiğini kaydeden Dr. Celal Şalçini, “Tam sebebi bilinmese de basınç değişiklikleri beyindeki reseptörleri etkilediği düşünülmektedir.” dedi.
Migrenin iki çeşit tedavisi bulunuyor
Migrenin sıklığı ve şiddetine bağlı olarak iki çeşit tedavisi olduğunu belirten Dr. Celal Şalçini, “Birincisi atak tedavisi dediğimiz ağrı olunca verilen tedavi, ikincisi de ağrı olmadan her gün kullanılacak profilaksi dediğimiz koruyucu tedavisi. Bu tedavinin zorluğu, ağrı olsun olmasın hastanın her gün ilaç kullanmasının gerekmesidir. Koruyucu tedavi esnasında atak tedavisi de yapılmaktadır. Son zamanlarda monoklonar antikor içeren tedaviler de başarı göstermektedir.” diye konuştu.- "CHP’li Soyer belediyeyi batırdı, esnafın ekmeğine göz dikti"
- Orman yangınlarına karşı hangi önlemler alınmalı?
- YKS sonuçları 20 Temmuz'da açıklanacak!
- "25 senedir İzmir'i yönetiyorlar, elle tutulur bir tane hizmetleri yok"
- 'Artık eski Türkiye yok, masada, sahada güçlü Türkiye var'
- Foça'nın Karataş'ı nasıl efsane oldu?
- Hakan Aran: Tarımdaki hikâyeyi teknolojiyle değiştirebiliriz!
- Önlem alınmazsa kimliğimiz değişecek
- Dardanel, Dünya Okyanus Günü’nde sürdürülebilir balıkçılığa dikkat çekiyor
- Toplumda sapkın davranışlar artar mı?
- Prof. Dr. Işın Çelebi: “Neo liberal politikalar bitmiştir”
- Dünya Göçebe Oyunları'nın tarihleri belli oldu
- “Google, bağımsız ve özgün haberciliği destekleyebilir”
- Veysel Şahin: "İzmir Seksenli Yıllara Döndü! Güzel İzmir, Kokan İzmir Oldu"
- "Hayatta her şey paradır" diyen gençlerin oranı yükseldi