Mart ayına damga vuran siyasi gelişmeler

Medya Takip Merkezi (MTM), Mart ayında gündemde yer alan siyasi konuları araştırarak öne çıkan başlıkları belirledi. Siyasetin Mart ayı gündemi: Kongreler, Andımız ve İstanbul Sözleşmesi oldu!

Mart ayına damga vuran siyasi gelişmeler
08 Nisan 2021 - 12:17
Medya Takip Merkezi (MTM), Mart ayında gündemde yer alan siyasi konuları araştırarak öne çıkan başlıkları belirledi. MTM raporuna göre; Mart ayında Türkiye’nin siyaset gündeminin zirvesine İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesi yerleşti. AK Parti ve MHP tarafından düzenlenen Olağan Büyük Kurultay’lar ve Andımız ile ilgili karar ise Mart ayı siyasi gündeminin diğer başlıca konuları arasında yer aldı.

Siyasetin Mart ayı gündemi: Kongreler, Andımız ve İstanbul Sözleşmesi oldu! 

Medya Takip Merkezi’nin yaptığı araştırmaya göre; İstanbul Sözleşmesi’nin fesh edilmesi Mart ayının en çok konuşulan siyasi başlığı oldu. AK Parti’nin düzenlemiş olduğu 7. Büyük Olağan Kongre ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin düzenlemiş olduğu 13. Büyük Olağan Kurultay da siyaset gündeminde yer edinen diğer konu başlıkları oldu.


İstanbul Sözleşmesi fesh edildi!

Türkiye aylardır ilk imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeyi tartışıyordu. Sözleşme feshedilmesi ile birlikte konu Mart ayında tekrar gündeme geldi. Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye, “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi” ya da bir diğer adıyla İstanbul Sözleşmesi’nden resmen ayrıldı. Karar, 9 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 3. maddesi gereğince alındı. Fesihte, “Milletlerarası Antlaşmaların Onaylanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkındaki Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi” dayanak olarak gösterildi.

Muhalefet kanadı, sözleşmenin feshedilmesini kabul edilemez olarak yorumlarken, bazı dernekler ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İstanbul Sözleşmesi’nin feshi kararını Danıştay'a taşıdı. Akşener, yetki tartışmasına yol açan 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurulmasını da istedi. Aylardır her açıklamanın Türkiye gündemine bomba gibi düştüğü, tartışmalara ve fikir ayrılıklarına neden olan İstanbul Sözleşmesi, fesh edilmesiyle birlikte ay boyunca toplam 57 bin 677 habere yansıyarak Mart ayının en çok konuşulan siyasi başlığı oldu.

Yeniden başkan seçildiler
AK Parti, 7. Olağan Büyük Kongresi’ni "Türkiye için güven ve istikrar" sloganıyla Ankara Kapalı Spor Salonu'nda düzenledi. Düzenlenen kongreye 11 siyasi partinin temsilcileri katıldı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, tek aday olarak girdiği kongrede 7. kez AK Parti Genel Başkanlığı’na seçildi. 1.560 delege ile toplanacağı açıklanan kongrede 1.431 oy kullanıldı. Erdoğan, 1.428 geçerli oyun tamamını alarak bir kez daha AK Parti Genel Başkanı oldu. Kongrede tüzük değişikliğiyle 50 olan Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) üye sayısı 75'e çıkarılırken, genel başkanvekilliği sayısı da 2'ye yükseldi. Yeni MKYK'da eski milletvekillerine ağırlık verilirken, 75 kişilik listenin 19'u kadın üyelerden oluştu. 7.si düzenlenen AK Parti Olağan Büyük Kongresi ay boyunca toplam 14 bin 496 habere konu oldu.
MHP’nin 13. Olağan Kurultayı; Ankara Spor Salonu’nda “İstiklal için birlik, istikbal için dirlik, kazanan Türkiye olacak” sloganıyla düzenlendi. Koronavirüs tedbirleri kapsamında kurultaya seyirci alınmazken, AKP'den de bir heyet MHP kurultayına katılım sağladı. MHP 13. Olağan Kurultayı’nda tek aday olan Devlet Bahçeli, 1.277 oyla 10. kez yeniden genel başkan seçildi. 13.sü düzenlenen MHP Olağan Büyük Kurultayı ay boyunca toplam bin 457 habere yansıdı.

Öğrenci Andı’nın kaldırılması gündemdeydi

Danıştay'ın ilköğretim okullarında, Öğrenci Andı olarak bilinen Andımız’ın okunmasını sonlandıran kararı, siyaset camiasının gündemi haline geldi. Türkiye’de “Çözüm Süreci” döneminde Öğrenci Andı kaldırılmış, buna karşın Türk Eğitim-Sen, düzenlemenin iptali istemiyle Danıştay’a dava açmıştı. Danıştay 8. Dairesi, Öğrenci Andı’nı kaldıran yönetmelik hükmünü iptal edince Milli Eğitim Bakanlığı da yürütmenin durdurulmasını istemişti.

İki yıla yakın bir zamandır Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu gündeminde bulunan dosya, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından karara bağlandı ve Andımız’ın okutulması yönündeki karar iptal edildi. Bu kararın ardından artık okullarda Öğrenci Andı’nın okunmayacak olmasına bazı siyasilerden de tepkiler gecikmedi. Siyasiler arasında da tartışma konusu olan Öğrenci Andı’nın kaldırılması, ay boyunca toplam 11 bin 585 haberde yer alarak Mart ayının öne çıkan siyasi başlıklarından oldu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
BERTO'da Vergi Kanunlarındaki Değişiklikler Konuşuldu
BERTO'da Vergi Kanunlarındaki Değişiklikler Konuşuldu
35 akademisyen İzmir Körfezi için bir araya geldi: "Eylül sonuna planı açıklayacağız"
35 akademisyen İzmir Körfezi için bir araya geldi: “Eylül...