İzmir'de 'Kosova Bağımsızlık Parkı'nın açılışı yapıldı

Buca Belediyesi tarafından ilçeye yeni bir yaşam alanı kazandırmak için 3 bin 500 metrekarelik alan üzerinde kurulan Kosova Bağımsızlık Parkı'nın açılışı yapıldı. 

İzmir'de 'Kosova Bağımsızlık Parkı'nın açılışı yapıldı
14 Ekim 2023 - 21:52

Başkan Soyer Kosova Bağımsızlık Parkı açılışında konuştu: “Buca Metrosu’nu tarihinden önce bitireceğiz”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Buca Belediyesi tarafından yapılan Kosova Bağımsızlık Parkı açılışına katıldı. Başkan Tunç Soyer,  Kosova ile Türkiye arasında güçlü bağların bulunduğunu anımsattığı konuşmasında, Buca Metrosu çalışmalarına da değindi. Soyer, “Metro çalışmalarında 4 yıllık bir inşaat süresi öngörülmüştü. Tarihinden önce bitireceğiz” dedi. 

Buca Belediyesi tarafından ilçeye yeni bir yaşam alanı kazandırmak için 3 bin 500 metrekarelik alan üzerinde kurulan Kosova Bağımsızlık Parkı'nın açılışı yapıldı.  “Engelsiz yaşam alanı” teması ile hayata geçirilen, iki halk arasındaki kardeşliği temsilen heykeltıraş Derya Ersoy tarafından inşa edilen iki çocuk heykelinin de bulunduğu parkın açılış törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, İYİ Parti İzmir Milletvekili Ümit Özlale, siyasi parti temsilcileri ve yurttaşlar katıldı. 


“İki kardeş halk olarak birlikte nefes aldık”

Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, tarih boyunca sayısız acıya tanıklık eden bir coğrafyanın parçası olan Kosova ve Türkiye, özellikle de İzmir arasında çok güçlü bağlar bulunduğunu söyledi. Başkan Soyer, “Bu bağ, yüzlerce yıla dayanıyor. Bizler iki kardeş halk olarak birlikte nefes aldık, birlikte yaşadık, neşe ve kederlerimizi ortaklaştırdık. Acılarımızı; sevgi, dayanışma ve birlikte olma irademizle mayalayarak ortak bir gelecek inşa ettik. İzmir, Kosovalı ve Balkanlı kardeşlerimiz için sadece bir şehir değil, vazgeçilmez bir yuvadır” dedi. 


“Bu müthiş zenginliği şehrimizin Balkan Türklerine borçluyuz”

Başkan Soyer, “İzmir’in Balkan haritasında gözükmediğine bakmayın. İzmir, yüreğinin bir yanı Rumeli, diğer yanı Anadolu olan bir Balkan şehridir. Bu şehrin yüzölçümü kıtalardan, geçmişi ise takvimlerden daha geniştir. İşte bu müthiş zenginliği şehrimizin Balkan Türklerine borçluyuz. İyi ki buradasınız. İyi ki İzmir’desiniz. Bugün bu açılışla birlikte, Kosova ve Türkiye arasındaki derin bağları yüceltmenin gururunu yaşıyoruz. Biliyorum ki burada bulunan herkes aramızdaki bu eşsiz bağı sonsuza dek sürdürme azmine sahip. Bu park barışın, kardeşliğin ve dayanışmanın bir simgesi olarak sonsuza kadar yaşayacak” diye konuştu. 


“Tarihinden önce bitireceğiz”

Çalışmaları devam eden Buca Metrosu’na da değinen  Başkan Soyer, “Buca Metrosu çalışmaları yeraltında devam ediyor. İzmir tarihinin en büyük yatırımını İzmir Büyükşehir Belediyesi Buca'ya yapıyor. Parası cebimizde. Metro çalışmalarında 4 yıllık bir inşaat süresi öngörülmüştü. Tarihinden önce bitireceğiz. İzmir'in en kalabalık ilçesinin caddelerinde lastik tekerlekli otobüslerin gitmediğini, insanların huzur içerisinde yaşadığını hayal edin. Çok az kaldı” dedi. 


“Kimsenin cebinden bir kuruş çıkmayacak”

Buca Metrosu’nun verimliliği yüksek bir proje olduğuna değinen Başkan Soyer, “Çünkü aldığımız finansman kredisinin 4 yıl ödemesiz döneminde inşaatı bitirmiş olacağız. Kredi geri ödenmeye başlandığında işletme açıldığı için elde edilen gelirle de biz geri ödemesini yapacağız. Günde 400 bin yolcuyu taşıyacağız. Ve senede 45 milyon Euro'luk bir gelir elde etmeyi planlıyoruz. 12 yıllık finansman geri ödeme tarihi içinde de parasını geri ödemiş bir yatırımdan bahsediyoruz. Ne devletimizin, ne belediyemizin, kimsenin cebinden bir kuruş çıkmadan kendi kendini finanse eden bir yatırımla, ilçeyi huzur ve konforla ucuz, temiz toplu ulaşımla buluşturmuş olacağız. Kasım ayında iki dev köstebek tünel kazmaya başlayacak” dedi. 


“Kentin değerine değer katacak”

Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç da Kosova Bağımsızlık Parkı’nın kentin değerine değer katacağını belirterek “Kosova'dan Buca'ya uzanan kardeşlik ve birlik bağlarımızı daha da güçlendirecek. Buca tüm Balkanlarla kardeş oldu. O nedenle büyük bir gururla bu meydanlara 'Balkanların Bucası var' diye yazdırıyoruz. Farklı kültürlerin yıllardır bir arada yaşadığı ilçede Balkan coğrafyası ile olan gönül bağımız her zaman çok güçlü oldu. Bugüne kadar her alanda, her konuda Balkan göçmeni kardeşlerimizin, dostlarımızın yanında olmaya gayret ettik” dedi.


“İki halk arasındaki ilişkileri güçlendirecek”

Kosova Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluk Müşteşarı Petrit Prekazi ise “Bu çalışma iki halk arasındaki ilişkileri daha da güçlendirecek. Türkiye-Kosova arasında birçok anlamda güçlü ilişkiler var. Ekonomik ve ticari anlamda en önemli müttefiklerimizden biri de Türkiye'dir” diye konuştu. Kosova Rumeli Kültür Sanat ve Turizm Derneği Başkanı Uğur Şengöz de “Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün yolundan ilerliyoruz. Atatürk'ün 'Muhacirler kaybedilmiş toprakların aziz hatıralarıdır' sözünü heykelin altına not ettirdik. Çok gururluyuz” dedi. 

Konuşmaların ardından parkın açılışı yapıldı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Zeyrek: "Hayatımın sonuna kadar Manisa'ya hizmet etmek istiyorum"
Başkan Zeyrek: “Hayatımın sonuna kadar Manisa’ya hizmet etmek...
UEZ 2024'te "Yeni Global Düzende Büyüme Fırsatları" konuşuldu
UEZ 2024’te "Yeni Global Düzende Büyüme Fırsatları" konuşuldu