İstanbul Büyükşehir Belediyesinden Kadir Topbaş'a son görev

Covid-19 tedavisi gördüğü hastanede dün yaşamını yitiren eski İBB Başkanı Kadir Topbaş için İBB Saraçhane yerleşkesi önünde tören düzenlendi.

14 Şubat 2021 - 16:13

2004-2017 tarihleri arasında İBB Başkanlığı görevini yürüten Kadir Topbaş, 16 Kasım’dan beri Covid-19 tedavisi gördüğü hastanede dün yaşamını yitirdi. 13 yıl İBB Başkanlığı görevini yürüten Topbaş için Saraçhane’de cenaze töreni düzenlendi. 

Kadir Topbaş son yolculuğuna uğurlandı



Törene, Kadir Topbaş’ın eşi Özleyiş Topbaş, çocukları Kübra Kavurmacı, Hüseyin Topbaş, Musatafa Ömer Topbaş; Topbaş ailesinin fertleri; İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve eşi Dilek İmamoğlu, AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, milletvekilleri, İBB Başkanvekili Hüseyin Aksu; İBB Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili M. Tevfik Göksu ile CHP Grup Başkanvekili Doğan Subaşı; İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar ile İBB yöneticileri katıldı.

-İLK TÖREN BEYOĞLU’NDA DÜZENLENDİ- 

Merhum Kadir Topbaş için ilk tören, 1999-2003 yılları arasında başkanlığını yaptığı Beyoğlu’nda Belediyesi’nde düzenlendi. Topbaş’ın cenazesi daha sonra, İBB’nin Saraçhane’deki yerleşkesinin bahçesinde kurulan çadıra getirildi.

ALİ YERLİKAYA: “AYRIMCILIK NEDİR BİLMEDEN HİZMET ETTİ”

İstanbul İl Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Maşalı’nın Kuran-ı Kerim okuyup dua ettiği törende konuşan İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, “İstanbul’un Kadir ağabeyini, bir İstanbul beyefendisini uğurlamak için bir araya geldik. 5 yıl Beyoğlu Belediyesi’nde ve 13 yıl İBB’de medeniyetimizin başkenti İstanbulumuza gece gündüz demeden hizmet eden Kadir ağabeyimizi uğurlamak için bir araya geldik. Kederli ailesine, tüm ailesini tüm İstanbul’a baş sağlığı diliyorum. Kadir ağabeyimiz o güzel tebessümü ile gönüllerimize her zaman cila çekmiştir. Tebessümü hepimizi kuşatmıştır, ayrımcılık nedir bilmeden hizmet etmiştir. İnşallah hakkını şehrine, hemşehrilerini helal etmiştir” dedi.

EKREM İMAMOĞLU: “TOPBAŞ, İSTANBUL VE İBB İÇİN ÖZEL BİR YERE SAHİPTİR”

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ise konuşmasında, İstanbul’u yönetmenin şeref olduğunu ve herkese de nasip olmayacağını söyledi. Topbaş’ın bu onuru dört kez yaşadığını kaydeden İmamoğlu, “Bir kere Beyoğlu Belediye Başkanı, üç kez de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak. Bu özelliğiyle, hem İstanbul’un hem de İstanbul Büyükşehir Belediyesi kurumu için özel bir yere sahiptir” ifadelerini kullandı.

-SİYASETTE BAMBAŞKA DAVRANIŞ BİÇİMİNE SAHİPTİ-

Kadir Topbaş’ın hizmetlerinin her zaman minnetle anılacağın ifade eden İmamoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Vatandaşımızın kendisine gösterdiği bu teveccüh hiç kuşku yok, Kadir Topbaş’ın, İstanbul’a yaptığı önemli hizmetlerin bir ifadesidir.  Bizler, İBB fertleri ve İstanbullular, hizmetleri için her zaman şükranla anacağız. Kadir Topbaş, ‘Kadir Abi’ kimliğiyle siyasette de bambaşka ifade ve davranış biçimine sahip biriydi. Her zaman süreçleri saygıyla ve medeni bir şekilde yürüttü. Kimsenin kalbini kırmamaya özen gösterdi. 2019 yerel seçimleri öncesinde kendisiyle yaptığım uzun sohbette, bu yaklaşımını gayet nezih bir biçimde ortaya koymuştu. kendisiyle o kısa zaman diliminde bile çok yararlı, kentin sürecine katkı sunacak istişarelerde bulunmuştum.”

-HER ZAMAN HAK ETTİĞİ SAYGIYI GÖRECEK-

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kadim ve tarihi bir kurum olduğunu ve önemli bir kurumsal geleneğe olduğunu anlatan İmamoğlu, konuşmasını şöyle bitirdi:

“Kadir Topbaş, bu kadim kurumda çok güzel duygularla her zaman hak ettiği saygıyı görecek ve her zaman saygı ve şükranla anılacak. Böylesi bir geçmişe, kaliteye ve kimliğe sahip olması, başta eşi olmak üzere olmak üzere bütün ailesi için gurur vesilesidir. Yakınlarına, sevenlerine, tüm dostlarına baş sağlığı diliyorum. İstanbul’a bize göre 20 yıl hizmet etmiştir. Allah ondan razı olsun. Mekanı cennet olsun. Umarım güzel duygularıyla bizlerle vedalaşmıştır. Kendisini minnetle saygıyla hepinizin huzurunda bir kez daha anıyorum. Allah rahmet eylesin.”

TEVFİK GÖKSU: “MİLLETE HİZMET EDENLERİN AMEL DEFTERİ KAPANMAZ”

Törende konuşan AK Parti Grup Başkanvekili M. Tevfik Göksu da Topbaş ile geçmişlerinin 35 yıl öncesine dayandığını belirterek, “Hayatımızın her anında bir şekilde hayatlarımızın kesiştiği, zor zamanlarda zorlukları, sevinçli zamanlarımızda da sevincimizi paylaştığımız ve aynı duygularla aynı istikameti yürümenin heyecanıyla yol şahitliğini yaptığımız bir büyüğümüzdü” dedi. 

DOĞAN SUBAŞI: “SİYASETTE YAYGIN OLAN ‘OLUMSUZ SÖYLEMLERİN’ UZAĞINDA BİRİSİYDİ”

CHP Grup Başkanvekili Doğan Subaşı ise duygularını özetle şöyle ifade etti: 

“Merhum Kadir Ağabeyimize saygıdeğer İstanbul Beyefendisi, sorumlulukların sahip çıkmaya çalışan bir belediye başkanı olarak gözlemleme fırsatı buldum. Kendisi, siyasette yaygın olan ‘olumsuz söylemlerin’ uzağında birisiydi. Biz bazı görüşlerine muhalif olsak da ona saygıda kusur etmemeye hep özen gösterdik. Kendisinden de her zaman saygı gördük. İBB ve bütün camiamız kendisini sevgi ve saygıyla anacaktır.” 

- FATİH CAMİİ HAZİRESİ’NE DEFNEDİLDİ-

Kadir Topbaş’ın cenazesi daha sonra Fatih Camii’ne götürüldü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı cenaze namazının ardından Fatih Camii Haziresi’nde toprağa verildi.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Prof. Dr. Süleyman İrvan: "Seçim süreçlerinde medya gücünü doğru kullanmalı!"
Prof. Dr. Süleyman İrvan: “Seçim süreçlerinde medya gücünü...
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"