Genital siğiller rahim ağzı kanseri işareti olabilir!

Medical Park Tarsus Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Vedat Günyar, önlenebilir bir kanser türü olan serviks kanserinin yavaş geliştiğini söyledi.

Genital siğiller rahim ağzı kanseri işareti olabilir!
03 Ocak 2022 - 11:13
Genital siğillerden bazılarının rahim ağzı kanserine dönüşebildiğine dikkat çeken Medical Park Tarsus Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Vedat Günyar, “Önlenebilir bir kanser türü olan rahim ağzı kanseri yavaş gelişir. Erken evrede teşhis ve tedavi edilebilirse, çoğu hastada tam iyileşme sağlanabilir. Bu nedenle PAP Smear ve HPV DNA genotipleme testleri ile tarama yapılması büyük önem taşır” dedi.

Serviks (rahim ağzı) kanserinin ülkemizdeki kadınlarda en sık görülen ilk 10 kanser arasında yer aldığına dikkat çeken Medical Park Tarsus Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Vedat Günyar, önlenebilir bir kanser türü olan serviks kanserinin yavaş geliştiğini söyledi. Op. Dr. Günyar, rahim ağzı kanserinde erken evrede teşhis ve tedavi ile çoğu kişide tam iyileşme sağlanabileceğini vurgulayarak uyarılarda bulundu.

200 CİVARINDA HPV TİPİ MEVCUT
Her siğilin tehlikeli olmadığını ve tedavisinin mümkün olduğunu dile getiren Op. Dr. Günyar, “Genital siğil hastalığı, HPV açılımı ‘Human Papilloma Virüs’ olarak bilinen bir DNA virüsüdür. 200 civarında HPV tipi vardır. Bunlardan 60’ı kadın genitalinde etkilidir. En çok siğil yapan ise HPV6 ve HPV11’dir. Bunlarda kanser gelişimi olmaz. Kansere neden olan tipler onkojenik olanlardır, en çok suçlananlar Tip 16 ve Tip 18’dir” ifadelerini kullandı.

SMEAR TESTİ İLE TEŞHİS EDİLEBİLİR
Op. Dr. Günyar, HPV enfeksiyonunda tanı koyma yöntemini şöyle anlattı:
“Genital siğiller (kondilom) genellikle gözle görünen lezyonlar yaratsa da, bazen led büyüteçlerle tüm genital bölgenin taranması gerekir. Buradaki alınan örneğin patoloji ve HPV DNA testine gönderilmesi tanıyı kesinleştirir. Spekulum muayenesinde rahim ağzında damarlı, kanamalı görüntü, bu bölgeden alınan PAP Smear ve HPV DNA genotipleme testleri ile ön tanı konulur. Smear’de hücresel bozukluk ve HPV DNA testinde yüksek risk grubu tespit edilirse, kolposkopik rahim ağzı biyopsisi ile kesin tanı konulur.”

KAŞINTI GÖRÜLEBİLİR
Siğillerin ağrısız ve acısız olabileceğini söyleyen Op. Dr. Günyar, “Bazen de kaşıntı ve buna bağlı olarak tahriş hissi yaratabilmektedir. Genital siğil, HPV virüsünün bazı tiplerinden kaynaklı genital bölgede kendini gösteren bir lezyondur. Siğiller deride kabarık milimetrik lezyonlar yaratarak nadiren büyürler. Deri renginde olabileceği gibi, pembe veya kahverengi tonlarda da olabilabilirler. Bağışıklık sistemi düşük, diyabetli hastalarda büyük ve birleşmiş siğiller gözükmektedir. Lezyonlar kendiliğinden geçebileceği gibi boyut ve sayısı artabilir. Bazen kanama ve kaşıntı da yapabilmektedir” diye konuştu.

CİNSEL İLİŞKİ İLE BULAŞABİLİR
Siğillerin bir kişiden diğerine bulaşması için temasın yeterli olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Günyar, şu bilgileri paylaştı: “Siğiller cinsel ilişki ile bulaşır. Kondilomu olan biri ile ortak eşya kullanımı sonrasında bulaşma riski bulunmaktadır. Cinsel ilişki sırasında HPV’den korunmak için kondom kullanılsa dahi virüs kondomun kapatmadığı bölgeden bulaşabilmektedir. Genital siğil görünür olmasa bile HPV ile efekte olan deriye teması sonucunda da bulaşmaktadır. Bazı kişilerin vücutlarında bulaşma olsa bile, virüs lezyonsuz olarak uzunca bir süre kalabilmektedir. Kişinin derisi sağlamsa partnerinde lezyon olsa bile bulaşacak diye bir kaide yoktur, bulaşma olmaz. Deri bütünlüğünün bozulmasına neden olan epilasyon gibi yöntemlerden sonra siğil bulaşma riski artmaktadır.”

ENFEKSİYONA UZUN ZAMAN SONRA DA RASTLANABİLİR
HPV enfeksiyonunun cinsel ilişki veya temas sonrasında bir-iki hafta ile yıllar sonrasında da ortaya çıkabileceğini vurgulayan Op. Dr. Günyar, bu sürecin kişinin bağışıklık sistemi ve mevcut kronik hastalıklarla da ilgili olduğunu söyledi.

SİĞİLLER YAYGINSA CERRAHİ YÖNTEM KULLANILABİLİR
Detaylı muayene sonrasında lezyon yaygınlığına göre tedavi yönteminin belirlenmesi gerektiğinin altını çizen Op. Dr. Günyar, “Siğiller erken fark edildiğinde az ve sınırlı alanlarda lezyonlar varsa, krem kullanarak yok etmek mümkün olur. Siğillerin yaygın olduğu hastalarda; dondurma ve yakma uygulanmaktadır. Büyük ve yaygın kondilomlarda ise cerrahi yöntem uygulanmalıdır” şeklinde konuştu.

HPV VE KANSERDEN KORUNMA
Genital siğil yapan tiplerin Tip 6 ve Tip 11 olduğunu söyleyen Op. Dr. Günyar, “Serviks kanseri ile ilişkili tipler ise Tip 16 ve Tip 18’dir. Bu tipler 15-20 yıl gibi süre içinde hücresel değişikliklere yol açarak kansere sebep olmaktadır. Bu nedenle kadınların yıllık Pap Smear kontrollerini yaptırması şarttır. Bilinçli olup rahim ağzı kanseri taraması yani Smear testini yaptırmak ve HPV aşısı olmak, rahim ağzı kanserini önemli derecede azaltmaktadır” diyerek sözlerini noktaladı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Prof. Dr. Süleyman İrvan: "Seçim süreçlerinde medya gücünü doğru kullanmalı!"
Prof. Dr. Süleyman İrvan: “Seçim süreçlerinde medya gücünü...
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"